Stortinget

Stortingspresidenten på Ukraina-toppmøte

Del

Stortingspresident Masud Gharahkhani møter en rekke parlamentspresidenter under det parlamentariske toppmøtet i Krim-plattformen i Praha tirsdag 24. oktober. – Vi må stå ved Ukrainas side så lenge det er nødvendig, sier stortingspresidenten. 

Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på et internasjonalt toppmøte om Ukraina tirsdag 24. oktober. Foto: Stortinget.
Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på et internasjonalt toppmøte om Ukraina tirsdag 24. oktober. Foto: Stortinget. Stortinget

Møtet i Praha er andre gang parlamentspresidenter samles til et parlamentarisk toppmøte i Krim-plattformen. Første gang var i Zagreb fjor. I år foregår møtet i Praha.

– Vi må ikke glemme krigen i Ukraina, selv om de grusomme nyhetene derfra nærmest har blitt en daglig rutine. Krigen handler ikke bare om Ukrainas kamp for frihet, den handler også om demokratiets framtid i hele Europa, slår Gharahkhani fast.

Grunnlagt i 2021

Den internasjonale Krim-plattformen ble grunnlagt på et møte i Kyiv 23. august 2021 på initiativ fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Målet med initiativet den gang var å få en slutt på Russlands okkupasjon av Krim-halvøya og gjenopprette Ukrainas kontroll over eget territorium, 48 stater og internasjonale institusjoner, deriblant Norge, deltok på regjeringsnivå.

Etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar 2022 har møteplassen blitt enda mer aktuell.

Skal møte Stefantsjuk

Stortingspresidenten skal holde et innlegg under toppmøtet, og har også et bilateralt møte med Ukrainas parlamentspresident Ruslan Stefantsjuk, som besøkte Norge i mai, på agendaen.

– I forbindelse med vår grunnlovsdag i år hadde jeg den store æren å ha min gode venn Ruslan Stefantsjuk på besøk. Vi signerte da en samarbeidsavtale mellom våre to parlamenter om gjensidig støtte til parlamentarisk demokrati og parlamentarisk funksjon. Akkurat nå må kampen for Ukrainas frihet vinnes på slagmarken, men jeg er også opptatt av at vi støtter hverandre i demokratiarbeidet. Hvis vi glemmer å bry oss om demokratiene våre, så mister vi av syne det målet Ukraina kjemper for, sier Gharahkhani. 

null
Stortingspresidenten har planlagt et bilateralt møte med Ukrainas parlamentspresident Ruslan Stefantsjuk, som besøkte Norge på 17. mai.

Kontakter

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom