Glitre Nett

Helikoptersaging langs høyspentlinjene

Del

For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag. I slutten av oktober starter arbeidet opp langs hele vestsiden av Randsfjorden. Det skal ryddes fra Harestua over Klatretjern til Myllavegen, og fra Koperud til Skjerva.

For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag.
For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag. Foto: Glitre Nett

− Arbeidet gjøres for å vedlikeholde sikkerhetsavstanden mellom vegetasjonen og strømførende linjer, samt gjøre kantskogen sterkere for vind og snø. Under arbeidet vil det forekomme støy fra helikopteret, og man vil høre sagbladene skjære i greinene. Vi har mannskaper på bakken som følger arbeidet, og som ivaretar sikkerheten slik at ingen er i nærheten når det skjæres, forteller Bent Solsrud, avdelingsleder anleggskontroll i Glitre Nett. I planleggingen av helikoptersagingen har han hatt med seg kollega Lars Dehlimarken, som er driftsingeniør i Glitre Nett.

Sag under helikopteret
− Sagen som benyttes består av 9 sirkelsagblader og henger under helikopteret. Piloten kan starte og stoppe sagen fra cockpit av helikopteret og vil fly langs kantskogen slik at sagen treffer grenene som stikker ut. For å unngå skader på trestammen, vil sagingen gjøres ca. 30 cm ut fra stammen. Det vil også føre til at vi bevarer noe bar og løv, sier Lars Dehlimarken.

Arbeidet med helikoptersaging vil normalt utføres fra mandag til fredag innenfor dagslysets varighet, det vil si ca. 6 til 8  timer hver dag. Når det skal sages langs en trase, vil det bli etablert et drivstoffdepot i nærheten slik at helikopteret vil fly ca. en time sammenhengende før det returnerer for påfyll av drivstoff. Bor man i nærheten av et slikt depot, vil man oppleve noe av denne skytteltrafikken.

Informasjon til grunneiere
­− Det er helikopterselskapet Heliwest som utfører operasjonen på vegne av Glitre Nett. I tillegg vil det være mannskaper følger opp arbeidet på bakken underveis. Grunneiere langs høyspentlinjene der det skal sages vil bli informert via sms-melding med nærmere informasjon om tidspunkt for helikoptersaging i området, forteller Bent Solsrud.

Glitre Nett har i flere år benyttet seg av helikoptersaging i Agder med gode erfaringer. Det er disse erfaringene man tar med seg videre når en nå starter opp med bruk av helikoptersaging langs linjenettet i Buskerud og Hadeland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag.
For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag.
Last ned bilde

Om Glitre Nett

Glitre Nett er Norges nest største nettselskap, og sørger hver dag for at mer enn 320.000 nettkunder får strømmen levert. Vi skal sørge for at samfunnet skal fungere, både i dag og i fremtiden. Derfor er moderne teknologi og smarte energiløsninger en viktig del av vår hverdag. Glitre Nett er et resultat av fusjonen mellom Agder Energi Nett og Glitre Energi Nett. Selskapet har totalt mer enn 30.000 km med strømnett, mer enn 12.000 nettstasjoner, og 133 transformator- og koblingsstasjoner i Agder og i Buskerud. Glitre Nett har vel 350 ansatte , og er et heleid datterselskap i Å Energi.

Følg pressemeldinger fra Glitre Nett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Glitre Nett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Glitre Nett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye