Norsk-tysk arbeidsgruppe for hydrogen mener statsbudsjettet «mangler et klart signal»
Forslaget til statsbudsjett for 2024 er en skuffelse for hydrogenindustrien. Regjeringen har, til tross for Stortingets anmodning, ikke lagt til rette for et nasjonalt konsept for differansekontrakter. Ifølge både industrien og en studie på oppdrag fra regjeringen vil nettopp slike kontrakter være et avgjørende verktøy for å fremme utviklingen av et innenlands hydrogenmarked. Arbeidsgruppen for hydrogen i Norsk-Tysk Handelskammer mener at det mangler et klart signal for både norsk og tysk industri.

«Å støtte etableringen av et norsk hydrogenmarked og en tilhørende verdikjede ved å stimulere til de første, større industriprosjektene er et nødvendig skritt for å kunne delta i internasjonale energipartnerskap i fremtiden. At Norge gir fra seg initiativet på dette tidspunktet, vil også påvirke det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Tyskland,» uttaler Thorsten Herbert, talsmann for arbeidsgruppen.
Det jobbes for tiden på høytrykk over hele Europa for å etablere et hydrogenmarked. Et avgjørende punkt er utbyggingen av infrastruktur. Norge har vært og er Tysklands viktigste samarbeidspartner for pålitelig energiforsyning. Dermed er Norge også en ideell kandidat til å innta den samme rollen innen hydrogen. Alle planer hittil for utbygging av infrastrukturen tar utgangspunkt i et visst produksjonsvolum av hydrogen i Norge. I den tyske hydrogenstrategien spiller Norge allerede i dag en viktig rolle. Men for at norsk industri skal kunne oppfylle rollen som en pålitelig partner, trengs økonomisk støtte fra regjeringen.
«Regjeringen må nå iverksette det nasjonale konseptet for differansekontrakter, og dermed tilrettelegge for sine egne ambisjoner om å være en pålitelig partner. Det er bra at Norge støtter EUs hydrogenbank. Men også nasjonale tiltak vil være viktige, ettersom de europeiske midlene, for eksempel i pilotauksjonen fra EUs hydrogenbank, er svært begrensede,» legger Herbert til.
Om arbeidsgruppen
Norsk-Tysk Handelskammer har opprettet diverse arbeidsgrupper for ulike bransjer. Arbeidsgruppen for hydrogen består i dag av omlag 20 eksperter fra norsk og tysk næringsliv. Den skal være en plattform for å fremme norsk-tysk samarbeid, forbedre forretningsmulighetene for norske og tyske aktører i bransjen og styrke nettverket mellom dem.
Kontakter
Sarah Becker-KraftPressekontaktNorsk-Tysk Handelskammer
Tel:46708448sbk@handelskammer.noNorsk-Tysk Handelskammer
Siden 1986 har Norsk-Tysk Handelskammer jobbet for økt handel, næringssamarbeid og erfaringsutveksling mellom Norge og Tyskland. Norske og tyske bedrifter kompletterer hverandre på mange områder. Vår visjon er å være en naturlig partner for eksportorienterte bedrifter og sørge for at kundene og medlemmene våre drar nytte av samarbeidspotensialet landene imellom.
Som eksperter er vi det første kontaktpunktet og rådgiver for aktører innen norsk-tyske næringslivsforbindelser uavhengig av bedriftsstørrelse og bransje. Gjennom vår bilaterale plattform åpner vi dører, bygger broer og bidrar til verdiskapning for våre medlemsbedrifter og kunder.
Som nøytral partner for norske og tyske bedrifter representerer og fremmer vi vårt nettverks interesser og mål i skjæringspunktet mellom næringsliv og politikk. Handelskammeret har over 800 norske og tyske medlemsbedrifter og er en del av et verdensomspennende nettverk av tyske utenlandshandelskamre (AHKs), lokalisert på 140 steder i 92 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Strømprispakke: Den tyske regjeringen avlaster kraftintensive foretak13.11.2023 09:28:30 CET | Pressemelding
I forrige uke ble den tyske regjeringen enige om ytterligere lettelser for selskaper i Tyskland de neste fem årene. Særlig bedrifter med spesielt kraftkrevende produksjon vil dra nytte av strømprispakken, og produksjonsindustrien avlastes. En senkning av elavgiften skal i første omgang lovreguleres for årene 2024 og 2025. Det er enighet om at reduksjonen skal gjelde frem til 2028, forutsatt at det foreligger finansiering i statsbudsjettet. Regjeringen ber nå parlamentet sørge for at tiltakene vedtas så raskt som mulig.
Tysklands næringsminister presenterer en ny industristrategi – med tiltak som også fremmer norsk-tysk samarbeid26.10.2023 11:02:28 CEST | Pressemelding
Tysklands nærings- og klimaminister, visekansler Robert Habeck, presenterte landets nye industristrategi på tirsdag. Strategien identifiserer noen sentrale handlingsområder: Å sikre Tyskland som industriland, fornye velstanden og styrke næringslivssikkerheten. Tiltakene som planlegges for å nå disse målene, innebærer også et stort potensial for norsk-tysk samarbeid på flere områder.
Den tyske regjeringen sier ja til omformerproduksjon i Warnemünde28.9.2023 09:17:19 CEST | Pressemelding
Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius har gitt klarsignal for bygging av omformerplattformer på marineverftet Warnowwerft i Rostock-Warnemünde. Allerede i midten av september hadde den tyske nærings- og klimaministeren Robert Habeck ved flere anledninger gitt uttrykk for at regjeringen vil støtte produksjon av omformerplattformer i Tyskland. Den tyske regjeringen forventer at bare for det tyske markedet vil det i perioden 2026–2045 være behov for 33 omformerplattformer, hver med en kostnad på rundt to milliarder euro.
CBAM trer i kraft – hva betyr CO2-tollen for bedrifter?26.9.2023 11:49:01 CEST | Pressemelding
Den 1. oktober trer den såkalte Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) i kraft som grensejusteringsmekanisme for CO₂ i EU. Formålet er å kompensere for konkurranseulempene bedrifter i EU har på grunn av strenge klimakrav, ved å heve prisnivået for utslippsintensiv import fra tredjeland opp til det europeiske prisnivået. For bedrifter i Tyskland innebærer dette mer byråkrati, noe som også kan påvirke norske handelspartnere.
Omstillingen til fornybar energi belaster tyske bedrifter7.9.2023 11:36:38 CEST | Pressemelding
Det tyske næringslivets tillit til landets energipolitikk har nådd et bunnpunkt. Det viser det tyske industri- og handelskammerets “Energiewende-Barometer 2023”, basert på en undersøkelse blant 3572 bedrifter på tvers av alle bransjer og regioner i Tyskland. Den tyske regjeringen har nå kommet frem til ni punkter som skal forbedre forholdene for næringslivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom