Norsk-Tysk Handelskammer

Fra 2025 strømmer det hydrogen i et tysk rørledningsnett!

Del

Den tyske infrastrukturmyndigheten Bundesnetzagentur har godkjent planene om et kjernenett av hydrogenrørledninger. Nå kan byggingen starte, og de første avsnittene skal tas i bruk allerede i 2025. Tyskland vil dermed få Europas største hydrogennett og sender et tydelig signal til sine naboland – og ikke minst til Norge.

Den tyske infrastrukturmyndigheten Bundesnetzagentur har godkjent planene om et kjernenett av hydrogenrørledninger.
Den tyske infrastrukturmyndigheten Bundesnetzagentur har godkjent planene om et kjernenett av hydrogenrørledninger. BMWK / Andreas Mertens

Allerede neste år planlegger Tyskland å ta de første delene av det nesten 10 000 kilometer lange hydrogenkjernenettet i drift. Det kunngjorde landets næringsminister Robert Habeck og andre representanter fra tyske myndigheter på en pressekonferanse.

Her fremla de den endelige planen for rørledningssystemet, som nå er godkjent av infrastrukturmyndigheten Bundesnetzagentur. Fra 2025 skal nettverket transportere hydrogen gjennom hele Tyskland og ut over landegrensene. Ifølge en pressemelding fra det tyske nærings- og klimadepartementet er det planlagt 13 overføringspunkter ved grensene til europeiske naboland. Tyskland forventer at rundt 50-70 prosent av landets hydrogenbehov skal dekkes av import i 2030.

For Michael Kern, administrerende direktør i Norsk-Tysk Handelskammer, er hydrogenkjernenettet og den nylige godkjenningen et kraftig signal fra Tyskland. «Hele prosessen fra planlegging til oppstart i 2025 har tatt få år. Det er rekordfart». Kern mener dette viser hvor høyt Tyskland prioriterer den grønne omstillingen, og særlig hydrogenplanene. «Dette er et tydelig tegn, ikke bare for tysk hydrogenindustri, men også for potensielle hydrogenleverandører, inkludert Norge.»

«En sentral komponent i energiomstillingen»

Det nye nettet vil koble sammen industrisentre, havner og kraftprodusenter. Ifølge det tyske næringsdepartementet blir det «startpunktet for en ny infrastruktur og en sentral komponent i energiomstillingen». Klaus Müller fra Bundesnetzagentur mener Tyskland nå har lykkes med å løse «høna eller egget-problemet». Spørsmålet om hva som skal komme først – infrastrukturen eller kundene – sørger gjerne for diskusjoner og forsinkelser, særlig i kapitalintensive energiprosjekter. Det tyske forbundet for gasstransport, FNB Gas, mener den nylige godkjenningen vil gi hydrogenindustrien den sikkerheten som trengs for aktiv fremdrift i hydrogenutviklingen og utløse private investeringer.

Gjenbruk av gassrørledninger utgjør nesten 60 prosent

For et år siden la statsråd Habeck frem de første planene for prosjektet. Ifølge planen som nå er vedtatt, vil rørledningsnettet ha en lengde på 9040 kilometer. Nesten 60 prosent skal bestå av eksisterende gassrørledninger, som i stedet skal benyttes til hydrogen.

Hydrogenkjernenettet tas i bruk bit for bit frem til 2023, og vil da være det største hydrogennettverket i Europa, ifølge FNB Gas. Når rørledningsnettet er fullt utbygget, kan det transportere 278 TWh hydrogen årlig med en inntakskapasitet på 101 GW og en forsyningskapasitet på 87 GW.

Det tyske klima- og næringsdepartementet forventer at de totale kostnadene vil ligge på 18,9 milliarder euro (om lag 223 milliarder kroner). Dette skal imidlertid ikke dekkes av offentlige midler. Departementet skriver i sin pressemelding at rørledningene skal bygges og drives i privat regi, og finansieres av brukeravgifter.

Men ettersom det i begynnelsen vil være relativt få kunder, kan ikke alle investeringskostnader dekkes av brukerne. Det settes derfor et tak på nettavgiftene. En avskrivningskonto skal sørge for at manglende inntekter i den første fasen kompenseres av senere merinntekter.

Først motorveier, så landeveier

Kjernenettverket vil bare være begynnelsen, understreket statsråd Habeck på pressekonferansen. Det skal strekke seg gjennom alle de 16 tyske delstatene, mens mindre forgreninger skal planlegges og bygges ut fra sommeren 2025 – sannsynligvis også ved hjelp av statlige tilskudd. Habeck sammenligner kjernenettet med byggingen av en motorvei gjennom landet – som så skal følges opp av landeveier og småveier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Robert Habeck, Tysklands næringsminister og visekansler
Robert Habeck, Tysklands næringsminister og visekansler
AHK Norwegen
Last ned bilde
Godkjent hydrogen kjernenett
BMWK
Last ned bilde

Norsk-Tysk Handelskammer

Siden 1986 har Norsk-Tysk Handelskammer jobbet for økt handel, næringssamarbeid og erfaringsutveksling mellom Norge og Tyskland. Norske og tyske bedrifter kompletterer hverandre på mange områder. Vår visjon er å være en naturlig partner for eksportorienterte bedrifter og sørge for at kundene og medlemmene våre drar nytte av samarbeidspotensialet landene imellom.

Som eksperter er vi det første kontaktpunktet og rådgiver for aktører innen norsk-tyske næringslivsforbindelser uavhengig av bedriftsstørrelse og bransje. Gjennom vår bilaterale plattform åpner vi dører, bygger broer og bidrar til verdiskapning for våre medlemsbedrifter og kunder.

Som nøytral partner for norske og tyske bedrifter representerer og fremmer vi vårt nettverks interesser og mål i skjæringspunktet mellom næringsliv og politikk. Handelskammeret har over 800 norske og tyske medlemsbedrifter og er en del av et verdensomspennende nettverk av tyske utenlandshandelskamre (AHKs), lokalisert på 140 steder i 92 land.

Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Tyskland: Andelen fornybar energi over 60 prosent18.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding

Energiomstillingen er i full gang: Ifølge det tyske statistikkbyrået Destatis ble 61,5 prosent av strømmen i Tyskland generert fra fornybare energikilder i første halvdel av 2024. Vindturbiner står for 73,4 milliarder kilowattimer. Vindkraft utgjør dermed 33 prosent og den største andelen av kraftproduksjonen. Mens den totale mengden strøm som ble produsert og tilført strømnettet i Tyskland falt 5,3 prosent sammenlignet med fjorårsperioden, til totalt 220 milliarder kilowattimer, økte produksjonen av fornybar energi betydelig, fra 123,9 til 135,2 milliarder kilowattimer. Denne rekorden er en milepæl på veien mot omlegging til mer bærekraftige strømproduksjon.

Tyskland tar viktig beslutning om karbonfangst30.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding

Tyskland vil åpne for bruk av CCS- og CCU-teknologi samt transport og lagring av CO2 til havs. Den tyske regjeringen har fastlagt hovedlinjene i en ny Carbon Management Strategy (CMS) og fremmer nå et nytt lovforslag for lagring av karbondioksid. Verneområder til havs skal utelukkes fra CO2-lagring. Som hovedstrategi skal CCS benyttes for utslipp som er vanskelige eller umulige å unngå. CCS står for fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage), mens CCU innebærer fangst og bruk av CO2 (Carbon Capture and Usage).

Forsiktig optimisme til egen bedriftsutvikling, men store utfordringer ved vilkårene i Norge7.5.2024 14:37:01 CEST | Pressemelding

I april gjennomførte Norsk-Tysk Handelskammer sin årlige konjunkturundersøkelse for bedrifter i det norsk-tyske forretningsmiljøet. Mer enn halvparten av bedriftene vurderte sin nåværende situasjon som god og forventet en positiv bedriftsutvikling de neste tolv månedene. Imidlertid anser bedriftene de generelle vilkårene for næringslivet i Norge som dårligere enn i fjor. Konjunkturundersøkelsen gjennomføres hvert år gjennom det Tyske Industri- og Handelskammernettverket (DIHK) sin World Business Outlook.

Havnestrategi for eksportlandet Tyskland22.3.2024 13:31:11 CET | Pressemelding

Onsdag 20. mars publiserte den tyske regjeringen Den nasjonale havnestrategien for sjø- og innlandshavner, med mer enn 130 tiltak for å forberede tyske havner for fremtiden. Målet til tiltakene er å øke havnenes konkurransedyktighet, gjøre havnene utslippsnøytrale innen 2045, utbygge til Energy Hubs, og å digitalisere havnene. Klassifiseringen av havner som kritisk infrastruktur gir strengere krav ved utenlandske investeringer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye