Klarer han å løse en 700 år gammel drapsgåte?

Del

Geir Stian Ulstein går grundig til verks for å finne svaret på Nordens største mordgåte i forrige årtusen. 

I 2022 vant Geir Stian Ulstein Bonnier Norsk Forlags historiekonkurranse, og endelig er boken «Grev Jakob» her. Historisk biografi møter true crime - til glede for trofaste så vel som nye historielesere. 

– Tidligere har jeg fortalt Norges historie de siste 700 årene gjennom festningene våre. Underveis i arbeidet tenkte jeg at det måtte dukke opp minst én som fortjente en egen bok. Denne personen viste seg å være Jakob Nielsen. For hvordan i all verden ble en dansk greve norgeshistoriens viktigste og mest geniale borgbygger? Svaret på det var en ny gåte, som er Nordens største mordgåte i forrige årtusen, sier Ulstein.

Brutalt drap

En stormfull natt i 1286 ble danske kong Erik Klipping drept med 56 knivstikk. Gjerningsmennene forsvant ut i natten, men ble likevel identifisert som rikets mektigste menn, inkludert grev Jakob Nielsen. Greven nektet all skyld, men ble dømt fredløs og søkte derfor den norske kongens støtte. Sammen bygget de en rekke borger for å bevare kontrollen over et utvidet norsk rike i en krigsherjet tid. Borgene besto og tjente sin hensikt i avgjørende stunder, både i grevens levetid og i århundrene som fulgte, men skyggen fra kongemordet unnslapp han aldri.

– I boken forsøker jeg å løse en 700 år gammel drapsgåte og tegner samtidig et bilde av både samtiden og den hovedmistenkte. Gjennom borgene taler greven til oss, men kan de massive steinverkene han etterlot seg gi hint som feller eller frifinner ham i kongedrapet? Hvordan se forbi all propaganda, løgner, svik, forfengelighet og spilt blod som fra første stund dekket over drapet? 

Bygget forsvarsverket

I jakten på Erik Klippings drapsmann forteller Ulstein den unike historien om en markant, men glemt skikkelse fra norsk middelalder.

– Det er få som vet at grev Jakob er ansvarlig for Akersborgens fødsel, det som etter hvert skulle bli Akershus festning. Ved å beskytte greven fikk det norske kongeriket tilgang på samtidens ypperste militærtekniske kunnskap, og utnyttet dette til å bygge forsvarsverket utenfor Oslo som bidro til å gjøre byen til Norges hovedstad, sier Ulstein.

Grev Jakob Nielsen nektet resten av sitt dramatiske liv liv for å ha deltatt i kongedrapet. Løser boken gåten?

«Grev Jakob» lanseres 27. oktober. Ta kontakt for anmeldereksemplar og intervju. 

Kontakter

Bilder

«Grev Jakob» er en ukjent og dramatisk middelalderhistorie om en mann som i sin samtid ble anerkjent som et geni.
«Grev Jakob» er en ukjent og dramatisk middelalderhistorie om en mann som i sin samtid ble anerkjent som et geni.
Last ned bilde
Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og er forfatter av et titalls romaner og sakprosabøker. Nå er han aktuell med «Grev Jakob».
Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og er forfatter av et titalls romaner og sakprosabøker. Nå er han aktuell med «Grev Jakob».
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom