Kandidat Naturviterprisen 2023: skogforkjemper Trude Myhre
Hennes kjærlighet til skogen har drevet henne til å vie over 25 år til å beskytte Norges unike skoger. Nå er Trude Myhre kandidat til Naturviterprisen 2023.

Skogens forkjemper
Mot slutten av 1990-tallet ble vestfold-jenta ansatt i Natur og ungdom. Den gang var det høy temperatur i «skogdebatten»:
–Skogvern var veldig konfliktfylt. Litt sånn som ulvedebatten er i dag. Det har endret seg med frivillig vern, sier Myhre som forteller at skognæringen og miljøorganisasjonene nå samarbeider om å få økt skogvernbudsjettet.
Etter noen år i Natur og Ungdom, tok hun mastergrad i skogøkologi ved Universitetet i Oslo (UiO) før hun fikk jobb i WWF (Verdens naturfond) umiddelbart etter å ha levert masteroppgaven. I dag har Myhre fortsatt sin dedikerte innsats hos WWF, der hun nå innehar rollen som skogbiolog og seniorrådgiver. Hennes hovedoppgave i WWF er i stor grad å formidle betydningen av skogbevaring og arbeide for å påvirke politikere til å verne mer skog.
I 2012 utarbeidet Myhre rapporten "Skogkur 2020 – Redningsplan for Norges unike skoger," en målrettet opptrappingsplan for skogvern anbefalt for regjeringen. Resultatene var imponerende: bevilgningene økte fra 120 millioner kroner i 2012 til 431 millioner i 2016.
Hun var en av de fremste pådriverne for Stortingets vedtak om 10% skogvern i 2016.
– Målet har vært der siden 2002, og vi må verne 10% på lengre sikt, sier Myhre.
– Det er helt hårreisende at politikerne ikke bevilger de pengene som trengs til å oppfylle målet og jeg lurer på hvordan regjeringen har tenkt å løse 30%-målet i den nye naturavtalen, sier hun
I sommer publiserte WWFs skogbiolog en meningsartikkel i Nationen, hvor hun uttrykte sterke bekymringer for tilstanden i norske skoger. Myhre mener at tiltakene som er blitt iverksatt gjennom WWF og samarbeid med organisasjoner som Norskog, selv om de har resultert i strengere miljøhensyn og økte midler for skogvern, ikke er tilstrekkelige.
Hun viser til en omfattende rapport som indikerer den dårlige økologiske tilstanden i skogen, og hevder at dagens politikk vil forverre situasjonen.
Tror du politikerne kjenner på press om mer skogbevaring da?
–Kanskje ikke nok. Hadde de følt seg veldig presset så hadde de gjort mer. Miljøbevegelsene har også jobbet for lite med skogbruk. Natur har druknet i klimakampen. Det var populært på 1970-tallet å snakke om natur, og så ble det avleggs. Nå er det heldigvis tilbake, sier Myhre.
Hun mener også at skogforkjemperne har snakket for mye tall, fakta og begreper som folk ikke forstår:
–Det har gjort at vi har mistet folk, tror jeg. Vi må også tørre å snakke om følelser for skog i formidlingen. Dette har endret seg i løpet av de siste par årene. At folk stiller opp i media, og tør å si at de kjenner sorg når de ser natur går tapt. Der har det skjedd noe og det er bra, sier Myhre.
Trude Myhre teller årringer på hogstflate. Foto: Tove Hofstad
En kilde til kunnskap og inspirasjon
Myhre blir ofte nevnt som en kilde til inspirasjon av andre i sitt felt. Hennes arbeid har blant annet inspirert flere forfattere, som Ole Mathismoen, Mikkel Soya Bølstad og Lene Liebe Delsett, som har nevnt Trude som en kilde til kunnskap og inspirasjon i deres bøker:
–Det gleder meg å inspirere andre til å ta vare på skogen. Jeg prøver å gjøre meg selv overflødig, få andre til å snakke om det. Skogvern må ikke være en enkeltstående innsats og det er helt åpenbart at vi trenger en folkebevegelse for skogen, sier Myhre.
Nylig fikk Myhre gjennomslag for et nytt prosjekt mellom WWF, Sabima, Natur og ungdom og Naturvernforbundet med hensikt å spre kunnskap og glede om skogen over en treårsperiode, med støtte fra Sparebankstiftelsen
–Jeg ønsker flere ser at skogen er mer enn bare trær, for når folk blir glade i skogen og alle artene som lever der, vil de også ønske å bevare de unike skogene våre. Det er viktig at vi snakker om følelser og kjærlighet knyttet til skogen i vår formidling, i tillegg til fakta og vitenskapelig kunnskap sier Myhre.
Trude Myhre har jobbet utrettelig for å spre naturviterkompetansen til det beste for samfunnet og naturen. Hun er en sterk talsperson og ambassadør for naturviterkompetansen og for det grønne skiftet. Nå, som en av kandidatene til Naturviterprisen 2023, håper Trude at hennes arbeid vil fortsette å inspirere og bidra til å beskytte Norges vakre skoger.
Om Naturviterprisen
Naturviterprisen deles ut av Naturviterne, og er en årlig utmerkelse til en naturviter som har fremmet naturviterkompetansen og dens bidrag på ulike felt.
Formålet med Naturviterprisen.
Naturviterprisen tildeles en naturviter som har utmerket seg med:
- faglig dyktighet
- medvirkning til bærekraftig utvikling av samfunnet
- fremhevet naturviterfagene
- god formidling av arbeidet
Naturviterprisen er på kr 50.000, en statuett og et diplom.
Naturviterne presenterer fire kandidater til Naturviterprisen 2023 i løpet av oktober
Vinner offentliggjøres tirsdag 24. oktober kl. 13.00 på www.naturviterne.no
Prisen deles ut på Naturviterforum 2. november https://www.naturviterne.no/kurs-og-arrangementer/apne/naturviterforum-2023-mat-og-klima
Kontakter
Anders SkredePolitisk rådgiver
Tel:99002764as@naturviterne.noOm oss
Naturviterne organiserer medlemmer med en mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7000 medlemmer jobber i alle sektorer for en bærekraftig samfunnsutvikling. Naturviterne er tilsluttet Akademikerne.
Naturviternes team av advokater og rådgivere gir råd og juridisk bistand i spørsmål om lønnsforhold, arbeidskontrakter, omstilling, oppsigelser, trakassering, sykmeldinger og andre ting medlemmer lurer på angående arbeidssituasjonen. Vi hjelper også med karriere- og jobbsøkerspørsmål.
Følg pressemeldinger fra Naturviterne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturviterne
Morten Wedege gjenvalgt som forbundsleder – Naturviterne styrker sitt engasjement i natur- og klimakrisen22.11.2023 13:38:11 CET | Pressemelding
Et enstemmig landsmøte i Naturviterne har igjen vist sin tillit til Morten Wedege, som går inn i sin nye periode som forbundsleder for de neste to årene. Møtet, som fant sted i Oslo den 15. og 16. november, markerer et styrket søkelys på naturviterkompetanse i en tid der miljøutfordringer er mer prekære enn noensinne.
Sigrid Bratlie mottok Naturviterprisen for sin faglige integritet2.11.2023 15:11:54 CET | Pressemelding
Sigrid Bratlie fikk overrakt Naturviterprisen 2023 på årets Naturviterforum. Hun tildeles prisen for sitt arbeid med å spre kunnskap og skape offentlig debatt om hvordan genteknologi kan brukes i medisin- og matproduksjon.
Naturviterprisen 2023 tildeles molekylærbiolog Sigrid Bratlie24.10.2023 13:22:21 CEST | Pressemelding
Naturviterprisen deles ut til en faglig dyktig naturviter som har fremhevet naturviterfagene, drevet god formidling og medvirker til en bærekraftig utvikling av samfunnet. Årets pris tildeles Sigrid Bratlie for hennes arbeid med å spre kunnskap og skape offentlig debatt om hvordan genteknologi kan brukes i medisin- og matproduksjon.
Kandidat 3 - Naturviterprisen 2023: Klimaformidlerne16.10.2023 12:32:03 CEST | Pressemelding
Ingen må gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det er hovedbudskapet til Hauk Fjeld, Julie Fusdahl og Julie Følstad når de formidler klima-og miljøutfordringer. Nå er de kandidater til Naturviterprisen 2023.
Kandidat Naturviterprisen 2023: Sigrid Bratlie12.10.2023 11:24:01 CEST | Pressemelding
Veivalgene samfunnet tar nå for genteknologi vil definere fremtiden, mener molekylærbiolog Sigrid Bratlie. Nå er hun nominert til Naturviterprisen 2023.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom