CARE

Dype traumer i Afghanistan etter et tredje jordskjelv

Del

CARE gir psykososial støtte til en traumatisert befolkning etter et tredje jordskjelv i Afghanistan. Skjelvene har rammet kvinner og jenter aller hardest.

En mann bærer to blå bager med nødhjelp mot et hvitt telt. Foran ham løper et barn.
CARE gir nødhjelp til den jordskjelvrammede befolkningen i Afghanistan. Nasratullah Haqpal CARE

– Jordskjelvene i Afghanistan har rammet kvinner og jenter spesielt hardt. Det er de som har størst risiko for å miste livet eller bli skadet i jordskjelv, blant annet fordi deres bevegelsesfrihet er så begrenset at de mest sannsynlig befinner seg innendørs når husene raser, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

Søndag 15. oktober ble Herat-provinsen i Afghanistan rammet av det tredje jordskjelvet på en knapp uke. Til sammen har flere enn 1.300 mennesker mistet livet, og om lag 2.000 er skadet. Ifølge FN var om lag 90 prosent av de som ble drept, kvinner og barn. Det skyldes at jordskjelvet fant sted på dagtid, da de fleste menn var ute og jobbet. Kvinnene var igjen hjemme, gjorde husarbeid og passet barn.  

I alt har skjelvene rammet flere enn 19.000 mennesker, og tallene er ventet å stige i dagene som kommer. Svært mange av disse har mistet hjemmene sine.  

– Kvinner i Afghanistan opplever allerede en mental helse-krise. Skjelvene kommer trolig til å forverre denne. Derfor er behov for psykososial støtte stort, sier Reshma Azmi som leder CAREs arbeid i Afghanistan. 

Det samme understreker Kathera Azami, ernæringsrådgiver i CARE Herat, som har gitt helsehjelp til folk som er rammet av jordskjelvene. Hun forteller at tusenvis av traumatiserte jenter og kvinner i Herat trenger psykososial støtte.  

– Behovet for dette er minst like akutt som behovet for annen helsehjelp, sier hun.  

Nasir Ahmad Foshanji, som er provinsleder i CARE i Herat, beskriver situasjonen slik:  

– Situasjonen er kritisk. Tusenvis av mennesker sover ute under åpen himmel. Det er akutt behov for husly, klær og helsehjelp. I tillegg haster det å få på plass en grunnleggende infrastruktur, sier Foshanji.  

CARE jobber sammen med partnerorganisasjoner i Herat-provinsen, hvor vi gir nødhjelp til mennesker som er rammet av jordskjelvene. Vi har blant annet fem mobile helseklinikker på plass i området, samt team som skal gi psykososial støtte til de jordskjelvrammede.  

CARE har også distribuert hygienepakker, tepper, mat og rent vann, og har nådd omtrent 2.500 jordskjelvrammede med denne hjelpen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde
En liten gutt får helsehjelp i en av CARE sine mobile helseklinikker.
En liten gutt får helsehjelp i en av CARE sine mobile helseklinikker.
Last ned bilde