Naturviterne

Kandidat 3 - Naturviterprisen 2023: Klimaformidlerne

Del

Ingen må gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det er hovedbudskapet til Hauk Fjeld, Julie Fusdahl og Julie Følstad når de formidler klima-og miljøutfordringer. Nå er de kandidater til Naturviterprisen 2023.

Kandidater til Naturviterprisen 2023: Julie Fusdahl (f.v) Julie Følstad og Hauk Fjeld.
Kandidater til Naturviterprisen 2023: Julie Fusdahl (f.v) Julie Følstad og Hauk Fjeld. Foto: Thorbjørn Thyrum

Fjeld, Fusdahl og Følstad er i denne sammenheng nominert til Naturviterprisen 2023 for sitt bidrag med boka "En klimabok du orker å lese", en bok forfatterne har skrevet på vegne av seg selv, og ikke Oslo kommune. Og dels arbeidet de gjør med klimaformidling i kraft av å være klimapiloter.

–Vi håper boka vil inspirere og gjøre en forskjell, sier Julie Fusdahl.

Hun er masterstudent i bærekraftig finans ved BI, og har sammen med marinbiolog Julie Følstad, og Hauk Fjeld, statsviter og biolog forfattet En klimabok du orker å lese.

Fjeld, Fusdahl og Følstad er alle ansatt i Oslo kommune som ‘Klimapiloter’. En rolle de deler med to andre. Klimapiloter er et initiativ fra Klimaetaten i Oslo kommune som har som mål å informere og inspirere elever i ungdomsskolen og videregående skoler om klima- og miljøutfordringer

Oppdaget av lærervikar

Hauk Fjeld har vært Klimapilot siden oppstarten i 2019. Noen år senere kom Julie Fusdahl og Julie Følstad om bord. Ideen om å skrive en klimabok oppstod da Julie Følstad holdt sitt første foredrag som klimapilot. Dette foredraget ble attpåtil holdt digitalt via Teams på grunn av Covid-19-restriksjoner:

–Det var en vikarlærer som så foredraget. Han jobbet også for et lite forlag, og sa at vi burde skrive en bok, sier Julie Følstad.  

Ideen om å skrive en lettfattelig og løsningsorientert bok tok hun med seg til Fusdahl og Fjeld. To år senere var boka et faktum. Å skrive en bok ved siden av 40% stillinger som Klimapiloter og studentlivet var hektisk, enes forfatterne. Alle tre måtte utsette deler av mastergradene sine fordi boka tok så mye tid.  

Ved flere anledninger måtte også de ferske forfatterne be forlaget om utsettelser:

– Vi gikk mange runder med boka for å få den så kort, lettlest og nyansert som mulig. Vi ville ikke sende den i trykk før vi var helt fornøyde. Det at vi jobbet med boka helt til det siste gjorde også at forskningen vi viser til er veldig fersk, mener Fjeld.  

– Selvom det var artig og lærerikt å skrive boka, tok det veldig mye mer tid og krefter enn vi forutså. Men med et budskap vi mener er så viktig var det verdt det. Nå har vi begynt å få masse positive tilbakemeldinger fra folk som leser den, og det er så fint! supplerer Følstad

Svekket klimaengasjement blant unge 

I 2019 sto mer enn 40 000 unge og skrek foran Stortinget. De både brølet, og skulket skolen i kjent Thunberg-stil. I dag er ikke brølene like kraftige. Ifølge en fersk undersøkelse fra Opinion i 2023, er klima og miljø den saken som unge mellom 15 og 25 år bryr seg stadig mindre om.

Skolevalget i forbindelse med kommunevalget i september peker også i samme retning. MDG fikk 3,8% sammenlignet med 10, 9% i 2019.

Deler dere oppfatningen om dalende engasjement for klima- og miljøsaken blant ungdom? 

–Jeg har opplevde litt skuffelse blant unge som engasjerte seg mer tidligere. De har uttrykt skuffelse over å vise engasjement, men at det ikke skjer politiske endringer, sier Fjeld.  

– Elevene sier også at de savner mer og bedre undervisning om klima i skolen. Det sier forså vidt flere lærere også. Både fordi de har mange andre fag som må prioriteres, og at klima som tematikk er i stadig endring siden det kommer noe nytt hele tiden, mener Følstad.  

–Jeg tror også en del ikke orker å sette seg så mye inn i klimakrisen, for de tror at hvis de først skal gjøre noe, så må de gjøre alt. Skal du bry deg om klima må du slutte å fly. Du skal aldri spise kjøtt igjen, eller handle et nytt klesplagg. Men sånn trenger det ikke å være. Ingen må gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Fusdahl. 

Klimaformidlerne forteller at de ofte bruker eksempler fra egne liv i samtaler med ungdom: 

–Jeg forteller dem at det hender jeg spiser kjøtt eller kjøper et klesplagg nytt. At det ikke er noe galt i det, siden jeg prøver spise vegetar og kjøpe brukt til vanlig, sier Fjeld

–Det er ikke rart klimainteressen faller dersom ungdom tror de må gjøre alt perfekt hele tiden. Samtidig er det viktig at vi snakker om klimaløsninger, og ikke bare om klimakrise, slik at unge får tro på fremtiden, supplerer Fusdahl

Nå håper Klimaformidlerne at både boka og arbeidet de gjør som klimapiloter kan bidra til økt engasjement for klima i tiden som kommer. 

Hauk Fjeld, Julie Fusdahl og Julie Følstad trekkes frem av juryen som inspirerende og engasjerende i sin formidling av viktig klima og miljøspørsmål. Forfatterne av boken En klimabok du orker å lese er kandidater til Naturviterprisen 2023. 

Om Naturviterprisen 

Naturviterprisen deles ut av Naturviterne, og er en årlig utmerkelse til en naturviter som har fremmet naturviterkompetansen og dens bidrag på ulike felt.

Formålet med Naturviterprisen.

Naturviterprisen tildeles en naturviter som har utmerket seg med:

  • faglig dyktighet
  • medvirkning til bærekraftig utvikling av samfunnet
  • fremhevet naturviterfagene
  • god formidling av arbeidet

Naturviterprisen er på kr 50.000, en statuett og et diplom.

Naturviterne presenterer fire kandidater til Naturviterprisen 2023 i løpet av oktober

Vinner offentliggjøres tirsdag 24. oktober kl. 13.00 på www.naturviterne.no 

Prisen deles ut på Naturviterforum 2. november https://www.naturviterne.no/kurs-og-arrangementer/apne/naturviterforum-2023-mat-og-klima 

Kontakter

Bilder

Kandidater til Naturviterprisen 2023: Julie Fusdahl (f.v) Julie Følstad og Hauk Fjeld.
Kandidater til Naturviterprisen 2023: Julie Fusdahl (f.v) Julie Følstad og Hauk Fjeld.
Last ned bilde

Om oss

Naturviterne organiserer medlemmer med en mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7000 medlemmer jobber i alle sektorer for en bærekraftig samfunnsutvikling. Naturviterne er tilsluttet Akademikerne. 

Naturviternes team av advokater og rådgivere gir råd og juridisk bistand i spørsmål om lønnsforhold, arbeidskontrakter, omstilling, oppsigelser, trakassering, sykmeldinger og andre ting medlemmer lurer på angående arbeidssituasjonen. Vi hjelper også med karriere- og jobbsøkerspørsmål.

Følg pressemeldinger fra Naturviterne

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturviterne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom