Fastlandseksporten må opp, sier Haugli.

Del

SSBs eksporttall viser fortsatt handelsoverskudd. Uten olje og gass ser det annerledes ut.

Håkon Haugli, fra Innovasjonstalen tidligere i år.
Håkon Haugli, fra Innovasjonstalen tidligere i år. Foto: Kilian Munch

De største bidragsyterne til verdien av norsk eksport er fisk og olje og gass, og når prisene på disse øker går eksportverdien opp.

- Våre høye eksportinntekter nå skyldes i hovedsak prisene på olje og gass, men det er fastlandseksporten vi må få opp de nærmeste årene. Den gode nyheten nå er at den svake krona gjør det enklere for mindre bedrifter å tjene penger på eksport, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

SSBs eksporttall viser at Norge har et handelsoverskudd. Vi eksporterer mer enn vi importerer. Tar man bort inntektene fra olje og gass, er det ikke lenger slik.

Dobbel omstillingsutfordring

I en rapport fra tidligere i år skrevet på oppdrag fra NHO, LO, Eksfin, Innovasjon Norge og Nasjonalt eksportråd, sammenliknes norsk eksport med tallene fra resten av Europa. Uten olje og gass kommer vi dårlig ut.

- Norge har en dobbel omstillingsutfordring: Vi skal både utvikle nytt næringsliv, slik alle land må, men i tillegg må vi over tid å erstatte vår klart mest lønnsomme næring med noe annet, sier Haugli.

I tillegg vokser vår fastlandseksport saktere enn andre land i Europa.

- Dansk og svensk eksport har vokst dobbelt så raskt som den norske. Vi må opp på et vekstnivå som Danmark og Sverige, hvis vi skal nå målet om 50 prosent økning i eksport utenom olje og gass innen 2030. Vi ser heldigvis stort potensiale i flere deler av norsk næringsliv, og at Norge kan bidra til det grønne skiftet i Europa innenfor blant annet energi og grønn maritim næring, sier Haugli.

Kontakter

Bilder

Foto: Astrid Waller
Foto: Astrid Waller
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom