– Vi må forsvare mangfold mer enn før

Av: Vibeke Hoem, Kifinfo
OsloMet er en av institusjonene som har jobbet mye med det utvidete likestillingsbegrepet: mangfold. Nå er tiden inne for å fornye handlingsplanen for mangfold som går ut ved årsskiftet.
– Handlingsplaner er ikke noe nytt for oss, men å balansere de nasjonale kravene med kravene fra EU og Horisont Europa blir viktig for å ikke ende opp med en rekke forskjellige handlingsplaner, sier Vibeke Horn, som er programansvarlig for kultur og mangfold ved OsloMet.
Nå befinner Horn seg i Brussel for å lære mer om hva de nye likestillingskravene fra EU vil si i en norsk og en skandinavisk kontekst.
Fra kjønnslikestilling til mangfold
I OsloMets nåværende handlingsplan er mangfoldige en gjennomgående kjerneverdi. Meningen er å skape et inkluderende arbeidsmiljø og en verdiskapende virksomhet gjennom å fremme mangfold og hindre diskriminering.
Representasjon er gjerne det mange forbinder med mangfold, ifølge Horn, men ved OsloMet bruker de to perspektiver på mangfold:
– Vår tankegang kombinerer mangfold som representasjon med hvordan organisasjonsstrukturen, arbeids- og studiemiljøet skal være preget av inkludering.
Tre grunner til å jobbe med mangfold
Horn er opptatt av at det er tre grunner til hvorfor institusjonene skal jobbe med mangfold. Den første handler om de ulike diskrimineringsgrunnlagene som universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter (UHI-sektoren) plikter å jobbe med gjennom blant annet likestillings- og diskrimineringsloven, forteller hun.
Det andre er en mer verdidrevet tilnærming hvor universitetet bevisst har valgt «mangfoldige» som en av sine tre kjerneverdier.
– Årsaken er at OsloMet, ut fra et likeverdsperspektiv, oppriktig mener at det er rettferdig at alle får gode muligheter til å trives og lykkes i sin akademiske hverdag.
Den tredje aksen og argumentasjonen for å jobbe med mangfold handler om utviklingen som har blitt tydelig innenfor næringslivet de siste årene om at «mangfold lønner seg». Men det må oversettes til en akademisk kontekst, understreker Horn.
– Vi må fremheve hvorfor mangfold lønner seg i en akademisk kontekst. Det handler om å gi tilgang til grupper som ellers ikke ville fått tilgang til utdanning og/eller en karriere i akademia. Med det vil du få flere perspektiver, fagmiljøer og bakgrunner, noe som igjen kan heve kvaliteten på utdanning og formidling.
Men én ting er å gi tilgang og få bredere representasjon, det neste viktige skrittet er å sørge for at de ulike perspektivene blir inkludert og kommer frem, forklarer Horn.
– God mangfoldsledelse er avgjørende for å få dette til. Intern kompetansebygging er noe som vil være viktig inn i neste planperiode og noe som er et tydelig krav fra Horisont Europa, igjen koblet opp mot forskningsfinansiering.
Les hele saken hos Kifinfo
Nøkkelord
Kontakter
Vibeke HoemSeniorrådgiver
Tel:99 72 15 33vho@forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Likheter og forskjeller i tysk og norsk akademia14.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Stipendiater og postdoktorer i Norge bruker mer tid på å forske enn sine kolleger i Tyskland. Tidsbruksundersøkelsen kan gi innblikk i hvorfor.
– Lett å bli overveldet av mangfold6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi tror at mange ledere er litt lei av mangfoldsbegrepet og har derfor valgt «inkluderende ledelse», forteller Rosa Cam Andrade fra Universitetet i Stavanger.
Kvinner tjener mest på å ta høyere utdanning26.2.2025 15:40:46 CET | Pressemelding
Kvinner tar mer utdanning enn menn og vinner mer på det. Men menn tjener mer enn kvinner uavhengig av utdanning.
FILM: Tjue år med kamp for kjønnsbalanse og mangfold i akademia3.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Likestilling og mangfold i akademia forklart på fire minutter og 22 sekunder. Kif-komiteen lanserer film.
Minoriteter i akademia: – Å være norsk er ikke en buffer mot diskriminering31.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Når du er i mindretall, blir du veldig synlig. Det å bli lagt merke til kan jo være positivt i akademia, men med en gang du gjør en feil flipper hypersynligheten over til å bli negativ, sier forsker Marjan Nadim.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom