Holbergprisen i skolen: Rekordmange elever skal forske
20 deltakerskoler er valgt ut til å delta i forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen når den nå går av stabelen for 20. gang.

I år skal over 1000 elever, fra skoler over hele landet delta i den prestisjetunge skoleforskningskonkurransen. Bidragene som når helt opp blir premiert med både pengepriser og med pomp og prakt under Holberguken i juni.
Holbergprisen i skolen har de siste to tiårene engasjert stadig flere elever og deltakerskoler i landets største forskningskonkurranse for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning.
- Det er gledelig å se at det er så bredt engasjement om elevforskningen, sier juryleder Jørn Ljunggren.
Skolene som deltar representerer både geografisk og faglig spredning, og stort sett hele landet er representert. Det er dessuten rekordmange nye deltakerskoler:
- Spesielt er det gledelig at vi både har mange nye deltakerskoler i år, samtidig som vi ser at mange søker på nytt og på nytt, sier Ljunggren; - Det vitner om at det er givende å delta i Holbergprisen i skolen og at stadig flere ser mulighetene som ligger i å la elevene forske.
Holbergprisen i skolen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og skal fremme interesse for og kunnskap om de humanistiske og de samfunnsvitenskapelige fagene, samt religionsvitenskap og jus. Disse fagene var det Ludvig Holberg selv utmerket seg i.
Holbergprisen i skolen, som er en forgrening av Holbergprisen, den største forskningsprisen i på sine fagområder, bistår skolene i skoleprosjektene sine med forskerkontakter og skolebesøk og danner på den måten bro mellom videregående skole og høyere utdanning.
Samtidig satser Holbergprisen i skolen på lærerne som viktige fagressurser:
- Lærerne blir invitert til et to dagers fagseminar i Bergen der vi diskuterer ulike problemstillinger knyttet til forskning i skolen, sier Hilde Omdalsmoen Fidje, rådgiver for Holbergprisen i skolen.
- Vi ser at deltakelsen også fører til faglig utvikling og er givende for lærerne som er med også.
I år er tema for lærerseminaret “Forskning på kontroversielle tema”, og seminaret finner sted i Bergen 14-15. november. Holbergprisen i skolen kårer også årlig en lærerprisvinner basert på de mange skolerapportene som hvert år sendes inn av lærerne.
Elevene skal forske på selvvalgte tema, og konkurrerer om første-, andre-, og tredjepris. Pengepremiene er på 30 000, 20 000, og 10 000 kr.
Disse skolene deltar:
Ål vidaregåande skole, Viken
Sandvika videregående skole, Viken
Thora Storm videregående skole, Trøndelag
Bergen Katedralskole, Vestland
Nesbru videregående skole, Viken
Røyken videregående skole, Viken
Hetland videregående skole, Rogaland
Elvebakken videregående skole, Oslo
KVT - Kristen videregående skole, Trøndelag
Malakoff videregående skole, Viken
Olsvikåsen videregående skole, Vestland
Ullern videregående skole, Oslo
Færder videregående skole, Vestfold og Telemark
Bodin videregående skole, Nordland
Vestby videregående skole, Viken
Aust-Lofoten videregående skole, Nordland
Longyearbyen skole, Troms og Finnmark
Akademiet Sandnes videregående skole, Rogaland
Drammen videregående skole, Viken
Valdres vidaregåande skule, Innlandet
For mer informasjon om Holbergprisen i skolen: Se holbergprisen.no. Pressebilder, pressemeldinger, finalistprosjekter, sitater m.m. legges ut på holbergprisen.no/presserom
Kontakter
Kontaktperson for Holbergprisen i skolen:
Oda Elisabeth Wiese Tvedt
Rådgiver Holbergprisen i skolen,
oda.tvedt@uib.no/ 40044294
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Epigenetiske forandringer tidlig i fosterlivet kan gi brystkreft6.12.2023 12:30:00 CET | Pressemelding
Forskning ved UiB viser at om lag tjue prosent av alle alvorlige brystkrefttilfeller kan skyldes epigenetiske forandringer i et spesifikt gen allerede i fosterlivet.
Møt FNs naturpanel i Bergen28.11.2023 11:09:30 CET | Presseinvitasjon
FNs naturpanel IPBES holder sitt årlige dialogmøte i Bergen 5.-7. desember. Bli med på åpent møte 7. desember eller få kontakt med eksperter og ledere som er tilgjengelig for media under Bergensoppholdet.
Bilder fra demonstrasjonen for Griegakademiet22.11.2023 20:50:41 CET | Pressemelding
Studenter, ansatte og venner av Griegakademiet demonstrerte for et nytt bygg til musikkstudentene foran Stortinget i dag.
Demonstrasjon for nytt Griegakademi22.11.2023 12:00:31 CET | Pressemelding
I dag, Onsdag 22. november, klokka 15:30 demonstrerer noverande og tidlegare studentar, tilsette på Griegakademiet, musikkelskarar og vener av Griegakademiet utanfor Stortinget for nybygg for Griegakademiet i Bergen.
Ny rapport: Spis mer småfisk!21.11.2023 09:31:05 CET | Pressemelding
I en ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk slås det fast at småfisk er en undervurdert kilde til ernæring og kan bidra til å løse utfordringer knyttet til matsikkerhet globalt. Konklusjonen er at verden må spise mer næringsrikt – og da er et av svarene småfisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom