Universitetet i Bergen (UiB)

Holbergprisen i skolen: Rekordmange elever skal forske

Del

20 deltakerskoler er valgt ut til å delta i forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen når den nå går av stabelen for 20. gang.

Holbergprisen i skolen

I år skal over 1000 elever, fra skoler over hele landet delta i den prestisjetunge skoleforskningskonkurransen. Bidragene som når helt opp blir premiert med både pengepriser og med pomp og prakt under Holberguken i juni.

Holbergprisen i skolen har de siste to tiårene engasjert stadig flere elever og deltakerskoler i landets største forskningskonkurranse for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning.

- Det er gledelig å se at det er så bredt engasjement om elevforskningen, sier juryleder Jørn Ljunggren.

Skolene som deltar representerer både geografisk og faglig spredning, og stort sett hele landet er representert. Det er dessuten rekordmange nye deltakerskoler:

- Spesielt er det gledelig at vi både har mange nye deltakerskoler i år, samtidig som vi ser at mange søker på nytt og på nytt, sier Ljunggren;  - Det vitner om at det er givende å delta i Holbergprisen i skolen og at stadig flere ser mulighetene som ligger i å la elevene forske.

Holbergprisen i skolen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og skal fremme interesse for og kunnskap om de humanistiske og de samfunnsvitenskapelige fagene, samt religionsvitenskap og jus. Disse fagene var det Ludvig Holberg selv utmerket seg i.

Holbergprisen i skolen, som er en forgrening av Holbergprisen, den største forskningsprisen i på sine fagområder, bistår skolene i skoleprosjektene sine med forskerkontakter og skolebesøk og danner på den måten bro mellom videregående skole og høyere utdanning.

Samtidig satser Holbergprisen i skolen på lærerne som viktige fagressurser:

- Lærerne blir invitert til et to dagers fagseminar i Bergen der vi diskuterer ulike problemstillinger knyttet til forskning i skolen, sier Hilde Omdalsmoen Fidje, rådgiver for Holbergprisen i skolen.

- Vi ser at deltakelsen også fører til faglig utvikling og er givende for lærerne som er med også.

I år er tema for lærerseminaret “Forskning på kontroversielle tema”, og seminaret finner sted i Bergen 14-15. november. Holbergprisen i skolen kårer også årlig en lærerprisvinner basert på de mange skolerapportene som hvert år sendes inn av lærerne.

Elevene skal forske på selvvalgte tema, og konkurrerer om første-, andre-, og tredjepris.  Pengepremiene er på 30 000, 20 000, og 10 000 kr.

Disse skolene deltar:

Ål vidaregåande skole, Viken

Sandvika videregående skole, Viken

Thora Storm videregående skole, Trøndelag

Bergen Katedralskole, Vestland

Nesbru videregående skole, Viken

Røyken videregående skole, Viken

Hetland videregående skole, Rogaland

Elvebakken videregående skole, Oslo

KVT - Kristen videregående skole, Trøndelag

Malakoff videregående skole, Viken

Olsvikåsen videregående skole, Vestland

Ullern videregående skole, Oslo

Færder videregående skole, Vestfold og Telemark

Bodin videregående skole, Nordland

Vestby videregående skole, Viken

Aust-Lofoten videregående skole, Nordland

Longyearbyen skole, Troms og Finnmark

Akademiet Sandnes videregående skole, Rogaland

Drammen videregående skole, Viken

Valdres vidaregåande skule, Innlandet

For mer informasjon om Holbergprisen i skolen: Se holbergprisen.no. Pressebilder, pressemeldinger, finalistprosjekter, sitater m.m. legges ut på holbergprisen.no/presserom

Kontakter

Kontaktperson for Holbergprisen i skolen:

Oda Elisabeth Wiese Tvedt
Rådgiver Holbergprisen i skolen,
oda.tvedt@uib.no/ 40044294

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom