Holbergprisen i skolen: Rekordmange elever skal forske
20 deltakerskoler er valgt ut til å delta i forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen når den nå går av stabelen for 20. gang.

I år skal over 1000 elever, fra skoler over hele landet delta i den prestisjetunge skoleforskningskonkurransen. Bidragene som når helt opp blir premiert med både pengepriser og med pomp og prakt under Holberguken i juni.
Holbergprisen i skolen har de siste to tiårene engasjert stadig flere elever og deltakerskoler i landets største forskningskonkurranse for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning.
- Det er gledelig å se at det er så bredt engasjement om elevforskningen, sier juryleder Jørn Ljunggren.
Skolene som deltar representerer både geografisk og faglig spredning, og stort sett hele landet er representert. Det er dessuten rekordmange nye deltakerskoler:
- Spesielt er det gledelig at vi både har mange nye deltakerskoler i år, samtidig som vi ser at mange søker på nytt og på nytt, sier Ljunggren; - Det vitner om at det er givende å delta i Holbergprisen i skolen og at stadig flere ser mulighetene som ligger i å la elevene forske.
Holbergprisen i skolen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og skal fremme interesse for og kunnskap om de humanistiske og de samfunnsvitenskapelige fagene, samt religionsvitenskap og jus. Disse fagene var det Ludvig Holberg selv utmerket seg i.
Holbergprisen i skolen, som er en forgrening av Holbergprisen, den største forskningsprisen i på sine fagområder, bistår skolene i skoleprosjektene sine med forskerkontakter og skolebesøk og danner på den måten bro mellom videregående skole og høyere utdanning.
Samtidig satser Holbergprisen i skolen på lærerne som viktige fagressurser:
- Lærerne blir invitert til et to dagers fagseminar i Bergen der vi diskuterer ulike problemstillinger knyttet til forskning i skolen, sier Hilde Omdalsmoen Fidje, rådgiver for Holbergprisen i skolen.
- Vi ser at deltakelsen også fører til faglig utvikling og er givende for lærerne som er med også.
I år er tema for lærerseminaret “Forskning på kontroversielle tema”, og seminaret finner sted i Bergen 14-15. november. Holbergprisen i skolen kårer også årlig en lærerprisvinner basert på de mange skolerapportene som hvert år sendes inn av lærerne.
Elevene skal forske på selvvalgte tema, og konkurrerer om første-, andre-, og tredjepris. Pengepremiene er på 30 000, 20 000, og 10 000 kr.
Disse skolene deltar:
Ål vidaregåande skole, Viken
Sandvika videregående skole, Viken
Thora Storm videregående skole, Trøndelag
Bergen Katedralskole, Vestland
Nesbru videregående skole, Viken
Røyken videregående skole, Viken
Hetland videregående skole, Rogaland
Elvebakken videregående skole, Oslo
KVT - Kristen videregående skole, Trøndelag
Malakoff videregående skole, Viken
Olsvikåsen videregående skole, Vestland
Ullern videregående skole, Oslo
Færder videregående skole, Vestfold og Telemark
Bodin videregående skole, Nordland
Vestby videregående skole, Viken
Aust-Lofoten videregående skole, Nordland
Longyearbyen skole, Troms og Finnmark
Akademiet Sandnes videregående skole, Rogaland
Drammen videregående skole, Viken
Valdres vidaregåande skule, Innlandet
For mer informasjon om Holbergprisen i skolen: Se holbergprisen.no. Pressebilder, pressemeldinger, finalistprosjekter, sitater m.m. legges ut på holbergprisen.no/presserom
Kontakter
Kontaktperson for Holbergprisen i skolen:
Oda Elisabeth Wiese Tvedt
Rådgiver Holbergprisen i skolen,
oda.tvedt@uib.no/ 40044294
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter9.7.2025 13:38:26 CEST | Pressemelding
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom