Villfisknæringen svært viktig i 20 kommuner
En ny rapport fra Nofima viser betydningen fiskeindustrien har for sysselsetting og verdiskaping langs kysten. I 20 av landets kommuner står villfiskbasert fiskeindustri for mer enn 10 prosent av de sysselsatte i privat sektor.

Det er i Finnmark at villfiskindustrien har aller størst betydning for sysselsettingen. Her utgjør den hele 6,9 prosent av sysselsettingen i privat sektor. I ni av fylkets 19 kommuner utgjør den mer enn 10 prosent. Aller øverst troner Gamvik, Hasvik og Båtsfjord med henholdsvis 44, 40 og 39 prosent.
Betydningen strekker seg fra direkte sysselsetting i fiskeindustrien til indirekte ringvirkninger i andre deler av samfunnet. Rapporten tar bare for seg den landbaserte villfiskindustrien.
- Rapporten viser at fiskeindustrien er utrolig viktig for mange kommuner, spesielt i Nord-Norge. Den gir et betydelig bidrag til lokalsamfunnene både når det gjelder sysselsetting, verdiskaping og skatteinntekter, sier Roy Robertsen, seniorforsker og prosjektleder for arbeidet som er gjort på oppdrag for Sjømat Norge.
Utenom Finnmark trekker Robertsen fram Værøy, Røst og Træna i Nordland fylke som de mest spesielle eksemplene, der villfiskindustri står for henholdsvis 61, 55 og 47 prosent av den private sysselsettingen.
Betydelige ringvirkninger
Fiskeindustrien skaper betydelige ringvirkninger langs kysten. Nordland topper listen med 2325 sysselsatte, etterfulgt av Møre og Romsdal med 2082, Finnmark med 1514 og Troms med 985.
Ser vi på villfiskindustrien under ett utførte bedriftene om lag 5900 årsverk i 2021, med rundt 8200 sysselsatte. Det tilsvarer om lag 72 prosent årsverk per sysselsatt.
Mange av disse bedriftene er likevel avhengig av sesongsysselsatte. For den viktigste hvitfisken, torsken, er sesongen veldig kort mange steder. Sesongvariasjonen er minst i Finnmark, og i kombinasjon med kongekrabbe er det med på å skape et jevnere aktivitetsnivå. Selv om aktiviteten er størst på våren bidrar både klippfisk og pelagisk konsumproduksjon til mer sysselsetting på høsten, når de har sin høysesong.
Rapporten anslår også betydelige skatteeffekter fra industrien, med totale direkte og indirekte skatteeffekter på nesten 1,8 milliarder kroner i 2021. Skattemessig har dette også gode effekter. Basert på regnskapene fra villfiskbasert industri kommer det fram at samlet selskapsskatt i 2021 var på 430 millioner kroner.
En rekke bedrifter i fiskeindustrien driver en kombinasjon av flere aktiviteter. Det fleste tar imot hvitfisk og så kan dette kombineres med klippfisk og pelagisk fisk eller tørrfisk eller foredling av laks. I Finnmark er hvitfisk og kongekrabbe den mest utbredte kombinasjonen. Hele 25 bedrifter tar imot både hvitfisk og kongekrabbe.
Rapporten gir en omfattende oversikt over betydningen av den norske villfiskindustrien for sysselsetting, verdiskaping og samfunnsutvikling. Den understreker viktigheten av å støtte og videreutvikle denne viktige næringen for å opprettholde bosetting langs kysten og sikre økonomisk bærekraft.
Svake bunnlinjer
Selv om det er stor aktivitet i fiskeindustrien, har den sine utfordringer. Det var en liten fangstreduksjon fra året før, men førstehåndsverdien økte med 4,5 prosent til 23,9 milliarder kroner.
- Bunnlinjene til de fleste fiskeindustribedriftene er en utfordring, sier forsker Audun Iversen. Resultatgraden det siste tiåret er 0,9 %, mot over 11 % i norsk industri generelt. Men det finnes noen lyspunkter, de siste årene har pelagisk konsumindustri hatt betydelig bedre resultater enn de har hatt tidligere.
Som i all industri er det stor spredning på bedriftsnivå, og også markante forskjeller på bransjenivå. Klippfisk- og tørrfiskprodusentene har lenge vært blant de mest lønnsomme bransjene, men begge hadde et vanskelig år i 2020.
Antall foredlingsbedriftene på land har vært stabilt de siste årene, og i 2021 var det 313 bedrifter. Antallet sysselsatte stiger og rapporten indikerer at det bedriftene blir større. 63 av de drøye 300 bedriftene hadde mer enn 40 ansatte.
Topp 20-listen
Her er listen over de 20 kommunene der villbasert fiskeindustri står for mer enn 10 prosent av den private sysselsettingen:
Nordland
Værøy 61 %
Røst 55 %
Træna 47 %
Øksnes 28 %
Flakstad 21 %
Bø 15 %
Moskenes 14 %
Vestvågøy 13 %
Finnmark
Gamvik 44 %
Hasvik 40 %
Båtsfjord 39 %
Måsøy 36 %
Vardø 32 %
Berlevåg 30 %
Loppa 27 %
Lebesby 19 %
Nordkapp 18 %
Troms
Karlsøy 29 %
Møre og Romsdal
Smøla 10 %
Sula 10 %
Noen hovedfunn:
• Råstofftilgang for industrien: I 2021 landet den norske fiskeflåten 2,59 millioner tonn fisk og skalldyr, en marginal nedgang på 1 prosent fra året før. Imidlertid økte den samlede førstehåndsverdien med 1,1 milliarder kroner, og nådde 23,9 milliarder kroner.
• Verdiskaping: Den samlede direkte verdiskapingen i villfiskindustrien i 2021 var på 6,8 milliarder kroner. Pelagisk konsumindustri har den største verdiskapingen, med en direkte verdiskaping på over 1,8 milliarder kroner.
• Samlede effekter: Inkludert ringvirkninger var den samlede sysselsettingen for villfangstbasert sjømatindustri hele 13.900 sysselsatte i 2021, med Nordland og Møre og Romsdal som de viktigste regionene.
Nøkkelord
Kontakter
Audun IversenForsker
Tel:+47 900 40 615audun.iversen@nofima.noRoy RobertsenSeniorforsker
Tel:+47 77 62 91 70roy.robertsen@nofima.noBilder

Dokumenter
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fem fylker står for 90% av verdiskapingen i sjømatnæringen20.11.2023 06:54:46 CET | Pressemelding
Fem fylker står for nesten 90 prosent av all verdiskaping i norsk sjømatnæring. Størst av alle er Nordland som har over 20 milliarder i verdiskaping og ringvirkninger. De andre fylkene er Vestland, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Trøndelag.
Hva skjer med torsken når havet blir varmere?7.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Nofima kobler klimaprognoser med fiskehelse. Det gir praktisk kunnskap som oppdrettere og forvaltning kan ha nytte av for langsiktig god drift.
Færre gytinger enn før hos avlstorsken1.11.2023 06:30:00 CET | Pressemelding
Før kunne avlstorsken gyte tre ganger før den ble slaktemoden. Etter at den ble selektert for vekst, gyter den én gang.
Forskere vil få frem unge forbilder27.10.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Maten har stor innvirkning på planetens ved og vel. Nå går forskere i gang med å undersøke hvordan ungdom kan være drivkraften til mer natur- og klimavennlige matvarer.
Fraksjon fra insektmel testet i fôr til settefisk5.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Insekter er naturlig i kosten til villaksen i elva. Det er også på vei inn i kosten til oppdrettslaksen. Når forskere i Nofima skulle teste insektarten svart soldatflue i fôr, var det derfor naturlig å måle effektene på lakseparr, som er ung laks i ferskvann.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom