I skyggen av andre kriser eskalerer volden i Syria
Denne uken startet behandlingen av anklagene om at Syria har brutt FNs torturkonvensjon i Den internasjonale domstolen (ICJ). Samtidig øker volden i Nordvest-Syria.

– CARE er dypt bekymret over den pågående eskaleringen i vold og angrep rettet mot sivile, humanitær infrastruktur og hjelpearbeidere. Vi fordømmer angrepene, og står sammen med våre partnerorganisasjoner som hver dag risikerer livet for å sørge for at nødhjelp når de som trenger det, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Regjeringene i Nederland og Canada har anklaget Assad-regjeringen for brudd på FNs torturkonvensjon, blant annet ved å bruke kjemiske våpen mot sivile og å torturere fanger. Tirsdag 10. oktober startet behandlingen av saken i Den internasjonale domstolen (ICJ).
Samtidig øker volden i Nordvest-Syria. Siden 5. oktober har en rekke flyangrep og bombardement rammet Idlib og Vest-Aleppo, og over en periode på fire dager er det ifølge FN registrert hele 169 angrep. Minst 36 mennesker er drept, over 200 er skadet og mer enn 20.000 mennesker har vært nødt til å flykte fra hjemmene sine.
Blant de drepte er to hjelpearbeidere som jobbet for CAREs partnere i Nordvest-Syria.
Flere skoler, sykehus, flyktningleirer og moskeer har vært mål for angrepene. Under et angrep 8. oktober fikk universitetssykehuset i Idlib store skader. I tillegg er kritisk infrastruktur rammet, og elektrisiteten i området blir borte over lengre perioder.
– Angrepene er på et nivå som vi ikke har sett siden 2019. De forverrer en allerede kritisk humanitær situasjon i Nordvest-Syria, hvor om lag fire millioner mennesker – for det meste kvinner og barn – allerede er avhengige av nødhjelp for å overleve. Vi ber alle parter om å respektere folkeretten, og beskytte sivile og hjelpearbeidere, sier Georgsen.
Den humanitære situasjonen i Nordvest-Syria er prekær etter mer enn et tiår med konflikt. I tillegg er regionen fortsatt preget etter de kraftige jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria i februar, og som førte til at om lag 5.700 mennesker i Nordvest-Syria mistet livet og flere enn 10.000 ble skadet.
Nøkkelord
Kontakter
Irene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder


Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
Jordskjelvet i Myanmar: Vanskelig hjelpearbeid31.3.2025 15:05:59 CEST | Pressemelding
Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. – Gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge
Jorskjelv i Myanmar: Hører folk rope under ruinene28.3.2025 15:54:29 CET | Pressemelding
CAREs ansatte forteller om hjerteskjærende scener og kaos i jordskjelvrammede Myanmar.
Helsesenter i Gaza ødelagt av israelske angrep28.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Rommet for å hjelpe folk raseres, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Hver time dør en kvinne i barsel i Afghanistan24.3.2025 09:36:17 CET | Pressemelding
Afghanistan er det landet i verden med høyest mødredødelighet. Bistandskutt vil føre til at enda flere dør.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom