Virke

Matprisveksten fortsetter å avta

Del

Årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 7,4 prosent i september. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dermed fortsetter trenden med avtagende vekst fra august.

- Knallhard konkurranse mellom butikkjedene har vært avgjørende for å dempe prisveksten i en tøff periode, og vi håper dette vil fortsette, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

Han viser til at matprisene i Norge har økt mindre enn i EU gjennom hele energikrisen og inflasjonsoppgangen de siste to årene.

Frukt og grønt drar prisene opp

Tallene fra SSB viser at frukt og grønt er de varekategoriene som stiger mest i pris, noe som blant annet henger sammen med stort innslag av importvarer.

- Selv om prisveksten er avtagende ser vi fortsatt at importert frukt og grønt er de varegruppene som øker mest i pris, mye på grunn av den svake kronekursen det siste halvåret. I et folkehelseperspektiv er det naturligvis leit at sunne matvarer øker mest i pris. Derfor er det også beklagelig at regjeringen foreslår økt toll på grønnsaker i statsbudsjettet, sier Whist.

Nøkkelord

Kontakter

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye