Norsk Hussopp Forsikring

Enkle råd om veggedyr – for turister til Paris og ellers i verden

Del

– Alle bør ha basiskunnskaper om hvordan de kan oppdage og unngå veggedyr. Uansett om reisen går til Paris eller andre steder, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Madrass og sengebunn
Her ser vi hvordan veggedyr og veggedyrekskrementer kan se ut under en madrass. Norsk Hussopp Forsikring

Et utbrudd av veggedyr har satt den franske hovedstaden på kartet denne høsten. Hvor stort problemet faktisk er i Paris eller andre storbyer er vanskelig å vite, men veggedyr observeres nå på både t-baner og i kinosaler. Når det gjelder situasjonen i Paris har sannsynligvis de tropiske skadeinsektene formert seg i franske hjem, hoteller og utleieboliger i lang tid, før de nå har funnet veien ut i det offentlige rom.

– Alle kan være uheldig å få med seg veggedyr hjem. Bekjempelser av veggedyr kan både være dyrt og tidskrevende å få gjennomført. Problemer med veggedyr kan ofte knyttes til sosioøkonomiske utfordringer, slik vi vet det er mye av i Paris. Det er dessverre mange som verken har kunnskap om, eller mulighet til å iverksette kostbare bekjempelser, sier Trones Christiansen.

Også i Norge hender det at veggedyr får formere seg i lang tid før noen melder fra.

– Vi har erfaring med skadesaker her i Norge der saneringsfirmaer har kommet hjem til personer som har veggedyr krypende på kroppen. Da har det gått lang tid fra de først fikk det i hus, antagelig flere år, sier biologen.

Hun vil ikke fraråde noen å reise på ferie, men viser til at det er noen viktige råd alle bør kjenne til.

– Det kan være enkle ting som å ikke legge klær på stoler eller i sengen, at mobilen helst ikke bør lades i tilknytning til seng eller sofa, og at klær bør vaskes på minst 60 grader når du kommer hjem. Gjør du det, minsker sjansene for å få blindpassasjerer med til eget hjem, sier Trones Christiansen.

Stor grad av resistens mot kjemiske insektsmiddel

Hovedårsaken til problemene i Paris er trolig at det er svært mye reiseaktivitet tilknyttet milionbyen, og at det har utviklet seg resistens blant veggedyrene etter mange års bruk av gift. I Norge brukes det i hovedsak ingen kjemiske insektsmiddel ved bekjempelser, men heller kombinasjoner av ulike behandlingsmetoder.

I Norge bekjempes veggedyr ved bruk av Integrated Pest Management (IPM).

– Enkelt forklart handler det om å ta i bruk kombinasjoner av mange ulike metoder. Veggedyr bekjempes eksempelvis med steam, støvsuging, tørkepulver, frys, varmebehandling og mer, forteller Trones Christiansen.

Trones Christiansen er tydelig på at nordmenn ikke bør være bekymret for lignende tilstander i Norge, slik som det meldes om fra utlandet. Og skulle du allikevel få med deg veggedyr hjem, er ikke alt håp ute.

– I Norge er vi heldige som har en god skadedyrbransje og Folkehelseinstituttet, som gjør mye god forskning på veggedyr. Fordi veggedyrene har utviklet stor grad av resistens mot kjemiske insektsmiddel har vi utviklet svært gode metoder for å bli kvitt veggedyr uten bruk av gift.

Ufarlig, men ubehagelig

Skadeinsektene forårsaker ingen materielle skader, men kan etterlate seg skjemmende merker etter ekskrementer i møbler som senger og sofa, får de holde på lenge nok. Bitt på mennesker er naturligvis ubehagelig for de som rammes.

– Veggedyr er ikke farlig, men de forårsaker ofte psykiske problemer som søvnproblemer, angst og depresjon. Rent fysisk kan noen mennesker oppleve å få større hevelser etter bittene, mens andre ikke merker noen ting, forteller Trones Chistiansen.

Ring en ekspert!

Etter mange år med stigende antall saker knyttet til veggedyr i Norge, ser Norsk Hussopp Forsikring nå en svak økning igjen – etter en markant nedgang i saker under koronapandemien.

– Økningen skyldes helt klart mer reiseaktivitet i befolkningen, sier Trones Christiansen.

Har veggedyrene først blitt med deg hjem, er hun tydelig på at det ikke er noen vits i å forsøke å bekjempe selv.

– Ring skadedyrbekjemper eller forsikringsselskapet ditt for hjelp så fort du kan, sier hun. - Dette klarer du ikke bekjempe selv.

Det kan også være greit å notere seg at uten skadedyrforsikring kan en bekjempelse av veggedyr raskt handle om 30.000 kroner og oppover – avhengig av om innboet må settes på et fryselager.

– Å spandere på seg en ekstra forsikring i tillegg til reiseforsikringen kan derfor være greit, før man legger ut på tur, tipser Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Enkle tips for å unngå veggedyr i bagasjen

1. Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.

2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader.

3. Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten.
Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.

4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.

5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Veggedyr og ekskrementer under en seng.
Veggedyr og ekskrementer under en seng.
Last ned bilde

Lenker

Norsk Hussopp Forsikring

Norsk Hussopp Forsikring er det eneste forsikringsselskapet i Norge som spesialiserer seg på råteskader, skadedyr og skadeinsekter. Vi forsikrer 1,2 millioner boliger over hele landet, og er markedsledende innenfor denne typen forsikring. Våre forsikringer dekker skader som ofte ikke inngår i standard boligforsikringer, men som tilbys som en del av en toppforsikring eller som en egen tilleggsdekning. Vi har salgssamarbeid med de fleste forsikringsselskapene i Norge.

Følg pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hussopp Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye