- Regjeringen styrker ikke rettighetshaverne i kultursektoren

Del

- Rettighetshaverne møter økte utfordringer fra kopiering, strømmetjenester og kunstig intelligens. Det er skuffende at regjeringen ikke satser mer på denne viktige delen av kultursektoren, sier styreleder Susanne Næss Nielsen i Fond for lyd og bilde.

Styreleder Susanne Næss Nielsen. Foto: Titt Melhuus.
Styreleder Susanne Næss Nielsen. Foto: Titt Melhuus.

Fond for lyd og bilde forvalter ordninger for produksjon og formidling og er en kollektiv kompensasjonsordning for lovlig kopiering av åndsverk til privat bruk. Fondet retter seg spesielt mot rettighetshavere innenfor musikk, scene, film og billedkunst.

- Den teknologiske utviklingen vil gjøre kollektive kompensasjonsordninger stadig viktigere. Rettighetshaverne har ikke blitt kompensert for konsekvensene av strømmeøkonomien eller den økte lovlige kopieringen vi ser i den private sfæren, sier styreleder Susanne Næss Nielsen.

- I tillegg kommer utfordringene med kopiering og bruk av åndsverk i kunstig intelligens. Kultursektoren har ikke råd til å havne bakpå i denne utviklingen, sier Næss Nielsen.

I regjeringens forslag til statsbudsjett får Fond for lyd og bilde en økning på drøyt 3 millioner kroner, og ender på 52,2 millioner.

- Fond for lyd og bilde har en avgjørende rolle i å ivareta en stadig mer utsatt del av kultursektoren. Det er skuffende at regjeringen ikke anerkjenner dette. Vi hadde større forventinger, sier Susanne Næss Nielsen.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye