Elvia

Fullt i strømnettet på Østlandet frem til 2035

Del

Det er fullt i Statnetts transmisjonsnett og derfor informerer Elvia nå sine store kunder om at det ikke er kapasitet til nytt forbruk i Oslo, Østfold og Akershus før i 2030-35. Dette skjer samtidig som statsbudsjettet legges frem og regjeringen satser på grønn industri.

Jens Haugen

I et brev fra Statnett sendt til Elvia denne uken forteller Statnett at det er fullt i transmisjonsnettet i Oslo, Akershus og Østfold for forbrukskunder med større effektbehov. Elvia eier og drifter Norges største nettområde og gir nå beskjed til mange av sine største kunder om at de må vente lenge på tilknytning til strømnettet. Dette gjelder både etablert og ny næring og industri.

-Vi har i det siste vært klar over utfordringen med kapasiteten i transmisjonsnettet og nå har vi fått dette svart på hvitt i brevet fra Statnett. Det er en alvorlig situasjon for våre kunder, sier administrerende direktør, Anne Sagstuen Nysæther i Elvia.

Regjeringens ord må føre til handling
I dag ble statsbudsjettet lagt frem og regjeringen satser på ny grønn industri. Men kart og terreng passer ikke sammen når vi ser tiden det tar å få opp kapasitet i transmisjonsnettet.

– For å lykkes med elektrifiseringen av samfunnet må vi sette inn en rekke tiltak, og nok transmisjonsnett er avgjørende, sier Anne Sagstuen Nysæther.

Elvia er glad for at regjeringen setter av 135 millioner til å styrke energiforvaltningen og 80 nye stillinger for å få fart på konsesjonsprosesser på kraftlinjer og kraftproduksjon.

-Vår erfaring er at Statnett gjør sitt for å bygge ut nettet ut ifra tilgjengelige ressurser og tiden offentlige prosesser tar. Det er derfor viktig med økte bevilgninger til nye stillinger i forvaltningen, og disse må raskt omsettes til økt effektivitet i konsesjonsprosesser, sier administrerende direktør Anne Sagstuen Nysæther.

For kraftsystemet som helhet er det viktig at det etableres mer kraftproduksjon, mer nett alene er ikke nok.

Jobber aktivt med tiltak for å utnytte eksisterende nett
Statnett estimerer at de vil ha tilgjengelig kapasitet i nettet i 2030-35. Det er derfor helt avgjørende at Elvia gjør sin del av jobben og leter etter kapasitet som kan frigis slik at eksisterende nett utnyttes fullt ut. Selskapet har i flere år jobbet med tiltak som kan øke kapasiteten uten å bygge nytt nett. Dette er for eksempel ulike fleksibilitetstiltak i samspill med kundene og datainnhenting som viser kapasitet i sanntid som gjør at nettet kan driftes hardere. Elvia har satt en ambisjon om å kunne hente ut 20 % mer kapasitet fra eksisterende nett. I tillegg etablerer Elvia nå en energikoordinator-rolle, som skal finne nye løsninger på kundens behov i påvente av nytt strømnett.  

-Vi skal samarbeide godt med Statnett og våre kunder for å få maksimal utnyttelse av transmisjonsnettet. En løsning som vi er i gang med er å gi kunder tilknytning med vilkår, mens vi venter på nettutbygging. Dette er noe som tar tid og krever utredning i kraftsystemet. Statnett peker også på disse tiltakene i sitt brev, sier Anne Sagstuen Nysæther.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anne Sagstuen Nysæther
Anne Sagstuen Nysæther
Last ned bilde

Om Elvia

Elvia er ansvarlig for Norges største nettområde. Vårt strømnett dekker totalt ca. 50 000 km2. Det tilsvarer et område som er litt større enn Danmark – 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det vil si at vi alltid er på jobb for å sikre at alle våre kunder har strøm, og at vi rykker ut for å reparere dersom det skulle oppstå en feil på en komponent i strømnettet.

Fremtiden er fornybar, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet. Med over 850 ansatte er vi godt rigget for fremtiden, den stadige utviklingen og elektrifisering av nordmenns hverdag. Gjennom å sikre effektiv tilgang på strøm legger vi til rette for det grønne skiftet, for bærekraft og langsiktige valg.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

Elvia øker nettleien for å dekke inn økte kostnader1.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding

Elvia øker nettleien med virkning fra 1. oktober. Bakgrunnen er høyere renter, økte driftskostnader og høyere priser på materiell til å bygge ut, fornye og vedlikeholde strømnettet. For en privatkunde med et årsforbruk på 14 000 kWh vil økningen utgjøre 10 prosent eller 66 kroner per måned. For en enebolig med et årsforbruk på 25 000 kWh vil økningen utgjøre 112 kroner per måned. Hvordan fastsettes nettleien? Nettselskapene i Norge er tildelt ansvaret for å eie, bygge og drifte nettet innenfor sitt geografiske område. Selskapene er derfor strengt regulert av myndighetene ved RME, reguleringsmyndigheten for energi. Nettselskapet fastsetter prisen på nettleie, mens RME kontrollerer at det ikke hentes inn høyere nettleie enn det selskapet har lov til å kreve. -Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har og estimatene baseres på kostnader fra tidligere år. Elvia har som mål at nettleien skal være så nøyaktig som mulig. Derfor vil våre kunder oppleve at vi justerer nettleien hyppigere

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye