Norsk Folkehjelp

Krav om øyeblikkelig våpenhvile i Israel og Palestina

Del

Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Flyktninghjelpen og over 370 organisasjonene krever umiddelbar våpenhvile på Gazastripen og i Israel for å forhindre en humanitær katastrofe og ytterligere tap av uskyldige menneskeliv.

#CeasefireNow/#VåpenhvileNå: 

Vi har vært vitne til ufattelig død og ødeleggelse på Gazastripen og i Israel. Tusenvis av mennesker har blitt drept, skadet og drevet på flukt, og nesten to hundre holdes fortsatt som gisler, deriblant barn og eldre. 

I Gaza har FN sagt at vann, mat, drivstoff, medisinsk utstyr og til og med likposer er i ferd med å ta slutt på grunn av beleiringen. FN advarer om at folk - særlig små barn - snart vil begynne å dø av alvorlig dehydrering. Nabolag har blitt ødelagt og forvandlet til ruiner. Palestinere på jakt etter trygghet har ingen steder å dra. Mange av de som flyktet fra Nord-Gaza til sør etter at den israelske hæren beordret evakuering, skal ha blitt bombet mens de forsøkte å flykte eller da de ankom Sør-Gaza.   

Hendelsene den siste uken har ført oss til kanten av en humanitær katastrofe, og verden kan ikke lenger vente med å handle. Det er vårt kollektive ansvar. 

Søndag 15. oktober appellerte FNs humanitære koordinator for de okkuperte palestinske områdene til alle parter i konflikten og til medlemsstater med innflytelse om å raskt inngå en humanitær våpenhvile. 

I dag slår vi våre stemmer sammen og oppfordrer alle statsoverhoder, FNs sikkerhetsråd og aktører på bakken til å prioritere bevaring av menneskeliv fremfor alt annet. Under denne våpenhvilen oppfordrer vi alle parter til å gjøre følgende betingelsesløst: 

  1. Legge til rette for levering av livreddende nødhjelp, inkludert mat, medisinsk utstyr, drivstoff og gjenopptakelse av elektrisitet og internett til Gaza, i tillegg til trygg passasje for humanitært og medisinsk personell. 

  1. Frigjør alle sivile gisler, spesielt barn og eldre. 

  1. Tillate humanitære konvoier å nå frem til FN-anlegg, skoler, sykehus og helseinstitusjoner i det nordlige Gaza, og forplikte seg til å beskytte dem og de sivile og ansatte som befinner seg der til enhver tid. 

  1. Oppheve den israelske regjeringens ordre om at sivile skal forlate det nordlige Gaza. 

  1. Tillate medisinsk evakuering av pasienter i kritisk tilstand for akutt behandling. 

FNs sikkerhetsråd, FNs generalsekretær og alle verdens ledere med innflytelse må umiddelbart iverksette tiltak for å sikre at en våpenhvile trer i kraft. Det er vår eneste mulighet til å avverge ytterligere tap av sivile liv og en humanitær katastrofe. Alt annet vil for alltid være en skamplett på vår kollektive samvittighet. 

Sivile er ikke forhandlingsobjekter. Familiene må få en sjanse til å begrave og sørge over sine døde. Voldsspiralen mot uskyldige sivile må få en slutt. 

Her er det mulig for privatpersoner å undertegne også: https://chng.it/SxNdmDBwCG 

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om oss

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 30 land. Internasjonalt jobber vi med humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Total katastrofe i Gaza14.11.2023 18:45:35 CET | Pressemelding

Det som har vært varslet lenge er nå en realitet i Gaza; de små gjenværende drivstoffreservene er helt tomme. Lastebiler blir stående på stedet hvil, og ingen distribusjon av nødhjelp finner sted. Det betyr at den allerede svært begrensede bistanden som har kommet inn i Gaza de siste ukene er totalt forhindret fra å nå frem til menneskene som så fortvilet behøver den. 2,3 millioner mennesker står helt uten tilgang til livsnødvendig bistand.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye