Ny rapport om nasjonalt naturregnskap
Miljødirektoratet utvikler et nasjonalt naturregnskap etter rammer fra FN og EU. En ny rapport gir status for arbeidet, som skal være ferdig i 2026.

FN har utviklet en standardisert måte å sammenstille kunnskap, i det vi kaller et naturregnskap. Dette regnskapet beskriver økosystemenes utbredelse og økologiske tilstand, og de godene og tjenestene som naturen gir oss. Disse omtales ofte som økosystemtjenester.
Norske myndigheter er i gang med å etablere et nasjonalt naturregnskap etter FN sine rammer, og etter krav som ventes å komme fra EU.
– Vi må slutte å bruke naturen som et kredittkort uten grense. Naturregnskapet gjør at kan vi følge med på hvordan naturen påvirkes av vår aktivitet og hva nedbygging faktisk koster oss i tap av natur og naturgoder. Dette er en aller første versjon som må utvikles videre. Det er likevel et svært viktig skritt for å prioritere natur riktigere i politiske beslutninger, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Første rapport viser status for arbeidet
Nå har Miljødirektoratet levert første rapport om dette arbeidet til Klima- og miljødepartementet.
Rapporten tar utgangspunkt i data som allerede er tilgjengelig om norsk natur, og regnes derfor som et førstegenerasjons arbeid. Les om rapporten her:
Naturregnskap basert på eksisterende data - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Selv om vi har mange gode data om norsk natur, er det ikke rett fram å bruke dem i et naturregnskap etter rammene satt av FN og EU. Rapporten viser at det gjenstår mye faglig utviklingsarbeid før vi har på plass et nasjonalt naturregnskap. Fram mot 2026 skal nye metoder utvikles. I tillegg skal eksisterende data tilpasses, og ny informasjon hentes inn.
– Et naturregnskap vil gi oss oversikt over hvilke goder naturen gir oss, på samme måte som et nasjonalregnskap gir oversikt over samfunnets verdiskaping. Dette vil bli et viktig verktøy i arbeidet med å nå nasjonale miljømål og internasjonale forpliktelser, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
For å ta arbeidet et steg videre, har Miljødirektoratet allerede satt i gang flere utviklingsoppgaver og gitt oppdrag til forskningsmiljøer.
Bakgrunn for oppdraget
Norge har sluttet seg til internasjonale konvensjoner og mål om en mer bærekraftig samfunnsutvikling, og har også fastsatt nasjonale mål for forvaltning av naturmangfold og naturgoder.
For å kunne styre mot disse målene må naturforvaltningen bygge på relevant og oppdatert kunnskap om økosystemene, og kunnskap om hvilken tilstand de er i. I tillegg må vi vite hvilke goder og tjenester naturen bidrar med, og hvilken betydning disse har for økonomi og samfunn.
Endringer i bruk av arealer er den viktigste driveren for tap av natur og naturgoder. Tilstanden i naturen påvirkes i tillegg negativt av forurensning, overhøsting, spredning av fremmede arter og klimaendringer.
Lær mer om naturregnskap: Naturregnskap - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.
Vil forby ein av dei mest skadelege framande krabbane i verda27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levande eksemplar av den svært skadelege kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbeartar.
Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
Øydelagt natur skal reparerast 50 nye stader27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millionar kroner i tilskot til å reparere natur som øydelagde bekker, myrar og kulturlandskap.
Fant flere ulovlige produkter i nettbutikker27.3.2025 07:39:18 CET | Pressemelding
Miljødirektoratets kontroll av nettbutikker viste at flere produkter var ulovlige fordi de inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom