Dyrevernalliansen

Havbruksutvalget glemmer hovedpersonen

Del

Utvalgets forslag til nytt tillatelsessystem er verken helhetlig eller bærekraftig. De glemmer hensynet til hovedpersonen, nemlig fisken, mener Dyrevernalliansen.

FOTO Rudolf Svensen

Havbruksutvalget la i dag frem utredningen som gjennomgår tillatelsessystemet i oppdrettsnæringen. Dyrevernalliansen mener at utvalget ikke svarer på sitt mandat. 

–    Vi har lenge etterlyst insentiver som kan oppmuntre næringen til å ta mer hensyn til dyrevelferd. Det er skuffende at ikke Havbruksutvalget foreslår et eneste målrettet tiltak for bedre dyrevelferd, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Havbruksutvalget peker på grep som vil bedre biosikkerheten og redusere miljøbelastningen. De sier også at fiskevelferden må bedres betraktelig, men kommer ikke med noen konkrete forslag til tiltak. Dette reagerer Dyrevernalliansen på.

Dødeligheten må reduseres

–    En husdyrnæring hvor en av fem dyr dør i løpet av produksjonen kan ikke kalles bærekraftig. Dersom oppdrettsnæringen skal ha håp om å bli bærekraftig i fremtiden, må myndighetene stille krav som gjør det lønnsomt å redusere dødeligheten og bedre dyrevelferden, sier Kleveland.

På oppdrag fra Dyrevernalliansen har Menon Economics og Nofima utarbeidet en rapport som viser hvordan dødeligheten i oppdrettsnæringen kan reduseres gjennom offentlig regulering. En konkret anbefaling i rapporten er at fiskedødelighet bør påvirke mulighetene for vekst, ved at oppdrettere med lave dødelighetstall belønnes og at oppdrettere med høy dødelighet straffes.

Havbruksutvalget nevner både dette og andre tiltak som kan bedre fiskevelferden, men konkluderer bare med at dette bør utredes nærmere.  

Dyrevernalliansen forventer nå at regjeringen presenterer konkrete tiltak for redusert dødelighet i den kommende dyrevelferdsmeldingen. 

–    Tiden for å redusere dødeligheten i fiskeoppdrett er nå. Havbruksutvalgets utredning presenterer dessverre ikke løsningene vi trenger. Nå er det opp til Nærings- og fiskeridepartementet å føre ballen videre og få på plass et regelverk som bedre beskytter oppdrettsfisken på hvert enkelt anlegg, sier Kleveland.

Kontakter

Bilder

Norsk laks i oppdrett. Foto av Rudolf Svensen
Norsk laks i oppdrett. Foto av Rudolf Svensen
Last ned bilde

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye