NORCE

Ullrigg fyller 40 år

Del

Gjennom 40 år har olje- og gassnæringen og forskningsmiljøer testet ny boreteknologi på Ullrigg. Torsdag 28. september inviterer vi til storslått feiring for å markere jubileet. 

Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger. NORCE sin egen borerigg.
Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger. NORCE sin egen borerigg. Foto: Georg Ivar Eide

NORCE sin borerigg, Ullrigg, er en nasjonal infrastruktur, bygd opp av offentlig støtte, generøse bidrag fra industrien og gjennom at bransjen selv har betalt for bruk av riggen. På Ullrigg har industri og forskningsmiljøer samarbeidet om å teste ny teknologi og nye metoder som har kuttet utgifter for industrien og tilrettelagt for økt utvinning med lavere utslipp. Ullrigg har skapt arbeidsplasser, og bidratt til teknologiutvikling og kompetanseutvikling på Ullandhaug og i Stavanger.

Et eksempel på Ullriggs betydning er arbeidet med Trollfeltet – som var Nordsjøens mestproduserende oljefelt i en lang periode. Mange var usikre på om det ville være mulig å utvinne de tynne horisontale lagene av olje på Troll. På Ullrigg demonstrerte vi teknologien og kvalifiserte metoden som gjorde at lange, horisontale brønner også kunne få flere grener. På denne måten sparte man store summer, og utilgjengelig olje ble omgjort til utvinnbare reserver.

NORCE-forskere var også de første i verden til å demonstrere autonom boring på nettopp Ullrigg.
Forskerne har utviklet algoritmer for autonom beslutningstaking. Dette komplekse KI-systemet ble satt i gang på Ullrigg. Deretter tok systemet alle avgjørelsene selv som trengtes for å gjennomføre en vellykket boring.

Ullrigg står nå foran nye og spennende oppgaver. Innenfor CO2-fangst og lagring ønsker vi å utvikle et fullskala anlegg for å støtte FoU aktivitet innen CO2-injeksjon. Et slikt anlegg kan sikre god kvalitet og verifikasjon av de teoretiske modellene som ligger til grunn for flere planlagte lagringsprosjekter. Ullrigg har også en viktig rolle i å teste ny og besparende teknologi for plugging og avslutning av brønner. Et bredt industrisamarbeid pågår i disse dager, der flere av ideene vil bli testet ut nettopp på Ullrigg.

Torsdag 28. september skal Ullriggs arbeid feires. Statssekretær fra Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen, ordførerkandidat i Stavanger Sissel Knutsen Hegdal og en rekke representanter fra industrien deltar på feiringen. Bedrifter som TotalEnergies, Shell, Equinor m.fl. vil alle være til stede.

Vår nye konsernsjef, Camilla Stoltenberg deltar også.

Kom til NORCE på Ullandhaug for å høre mer om Ullriggs arbeid og bli med på feiringen!

Programmet:

14:00 – Åpning ved Thor Arne Håverstad, konstituert konsernsjef NORCE og Oddvar Skjæveland, regionansvarlig Stavanger og avdelingsleder forskningsinfrastruktur NORCE

14:30 – Innlegg fra:

 • Andreas Bjelland Eriksen, statssekretær Olje- og energidepartementet
 • Ordførerkanditat Stavanger kommune, Sissel Hegdal Knutsen (TBC)
 • Merete V. Madland, UiS
 • Marianne Olsnes og Lars Hestnes, Shell Norge
 • Eric Cayeux, sjefsforsker, NORCE
 • Anne Brisset, TotalEnergies
 • Eirik Helliesen, Equinor
 • Tor Asle Garborg, NOV
 • Jarle Vaag, Sekal
 • Tage Torkelsen, ReelWell
 • Rune Volla, Norges forskningsråd
 • Steinar Lomeland, Ullrigg

Sted: NORCE Ullandhaug, Prof. Olav Hanssensvei 15, Stavanger

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger. NORCE sin egen borerigg.
Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger. NORCE sin egen borerigg.
Last ned bilde

Om oss

NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.

Følg pressemeldinger fra NORCE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NORCE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom