Skadeforebyggende forum

Eldredagen 1. oktober: Det enkle er ofte det beste

Del

Norge er i verdenstoppen når det gjelder hoftebrudd, og fall er den ulykkesårsaken som fører til flest dødsfall blant eldre. De fleste fall kan forebygges, ofte med svært enkle og billige midler.

Eldre dame med grått hår står foran en vask og skyller en grønnsak.
Vi skal bo hjemme så lenge som mulig, da er det viktig å holde seg på beina. Unsplash.com

-Én gang i timen, hele døgnet, året rundt, brekker en person hoften sin. Vi vet at ett hoftebrudd vil koste staten minimum 550 000 kroner. Det vil si at en kommune som forebygger to hoftebrudd, kan spare samfunnet for 1 million kroner, sier Tina Hveem Vislie, skadeforebygger i organisasjonen Skadeforebyggende forum (Skafor).

Hvert døgn må altså 24 personer få behandling på sykehus for brudd i hoften. De må senere få rehabilitering i kommunen sin. I tillegg vil de færreste komme tilbake til sitt tidligere funksjonsnivå. 

Hvorfor markerer vi Eldredagen?

Eldredagen er en offisiell FN-dag som har vært markert siden 1990, og markeres 1. oktober hvert år over hele verden. Et av FNs hovedmål med denne dagen er å rette oppmerksomhet mot hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet.

-Vi mener det er viktig å markere denne dagen når vi vet at eldre personer er overrepresentert i skadestatistikken, og i tillegg at Norge har den dystre førsteplassen når det gjelder antall hoftebrudd per innbygger, sier Hveem Vislie.

De fleste skadene blant eldre skjer i og rundt hjemmet, og fall er den vanligste skadeårsaken.

-Virkeligheten er også slik at eldre både nå og i fremtiden skal bo hjemme så lenge som overhodet mulig. Det krever at den enkelte har et visst nivå av fysisk helse. Dessverre er ikke en selvstendig og aktiv alderdom alltid forenlig med konsekvensene et fall kan føre til, understreker Hveem Vislie.

Eldrebølgen er her allerede

Eldre har en viktig plass blant FNs bærekraftsmål. Disse 17 målene, med 169 delmål, skal nås innen 2030. Mål 3 er å sikre god helse og livskvalitet for alle – uansett alder. Dette er viktig fordi det stadig blir flere eldre i verden, også i Norge. SSB mener at det allerede i 2030 vil være flere eldre (65 +) enn yngre, og i 2060 forventes det at hver femte person vil være over 70 år.

-Vi må gi godt voksne personer verktøyene de trenger for å klare seg selv hjemme så lenge som mulig, og muligheten til å være skadefri og trygg i egen bolig, sier Hveem Vislie.

Det er ofte små, enkle ting som skal til for å forebygge fall, bl.a. det å fjerne snublefeller og rot.

-De små tingene handler bl.a. om å sjekke at lyspæren har god nok lysstyrke, faktisk fjerne tepper og ledninger som kan snubles i, bruke stødige innesko, ha antiskli og godt lys i trappen. Dette er ting som kan fikses på kort tid og som det koster lite å gjøre noe med, men som kan ha store konsekvenser dersom det fører til fall, sier Hveem Vislie.

Skafor oppfordrer alle til å bruke Eldredagen til å hjelpe en forelder, besteforelder, nabo, venn eller tidligere kollega med å gjøre det litt tryggere i egen bolig.

-Det er ikke så mye som skal til, og det enkle er ofte det beste, avslutter Hveem Vislie.

10 enkle tips for å forebygge fall i og rundt hjemmet:

  1. Husk antiskli under alle tepper, og i dusj/badekar.
  2. Sørg for nok lys i alle rom.
  3. Fest ledninger og fjern alle snublefeller.
  4. Har du trapp; pass på at underlaget ikke er glatt, ha en stødig håndløper og nok lys.
  5. Bruk stødige innesko som sitter godt på foten.
  6. Ha nattlys eller en lommelykt tilgjengelig om du står opp om natten. Mange faller på vei til/fra badet.
  7. Ikke stå på ustødige møbler for å hente noe i øverste hylle. Kjøp heller en stødig krakk, eller aller helst be om hjelp.
  8. Vær oppmerksom på at ulike medisiner kan føre til dårligere balanse enn du er vant til, og spesielt sammen med alkohol.
  9. Sjekk at du hører røykvarsleren i alle rom, og be noen om å bytte batteri dersom det trengs.
  10. Mosjoner regelmessig, få i deg nok væske og mat, og gjør noe du blir glad av hver dag.

Skadeforebyggende forum (Skafor) jobber for å forebygge personskader i Norge, og har laget et barometer som viser antall hoftebrudd i alle landets kommuner. Se hvor mange hoftebrudd det er i din kommune: www.Fallbarometer.no.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Katten har ni liv, det har dessverre ikke vi. Skafor arbeider derfor aktivt for å forebygge ulykker i samfunnet.

Skadeforebyggende forum (Skafor) er en ideell medlemsorganisasjon. Vårt oppdrag er å formidle kunnskap om skader, ulykker og forebygging, og motivere til innsats. Vi samarbeider med kommuner, organisasjoner, myndigheter og næringsliv over hele landet.

Følg pressemeldinger fra Skadeforebyggende forum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skadeforebyggende forum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skadeforebyggende forum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom