Ble skadet på jobb i Forsvaret, men nektes yrkesskadeerstatning

Del

Yrkessoldat Eirik Lundby ble alvorlig skadet etter en knallhard treningsøkt pålagt av arbeidsgiver, men blir nektet erstatning. Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier Forsvaret må få en mer forutsigbar yrkesskadedekning. Nå tar Parat forsvar Lundbys sak til lagmannsretten med krav om utbetalt erstatning.

Eirik Lundby på ski på oppdrag vinterstid
Eirik Lundby på jobb i Forsvaret før han ble skadet Privat

I 2018 blir Eirik Lundby, visekorporal klasse 1, sendt på et teoretisk kurs i ledelse i regi av US Marine Corps. Men innbakt i kurset er en knallhard treningsøkt så intensiv at den gjør Lundby alvorlig skadet og ute av stand til å jobbe.

Brutal treningsøkt fører til skade og sykdom

Den beintøffe treningsøkten innebærer 100 knebøy, 90 armhevinger, 80 hang ups, 70 burpees, 60 rygghev og 50 situps. Alt gjennomført så rask som mulig. Her er det ingen rom for å droppe ut, det eneste som gjelder er å fullføre. Mellom hver øvelse står deltakerne 90 sekunder i stilling til armhevinger, altså med strake armer. Musklene får aldri noen hvile, kroppen får aldri hentet seg inn mellom slagene.

Belastningen blir for stor, Lundby får alvorlig rabdomyolyse. Den tverrstripete muskulaturen blir akutt ødelagt. Innhold fra de døde muskelcellene lekker ut i blodet hans, og avfallsstoffene truer med å fullstendig ødelegge nyrene hans for alltid. Lundby havner på intensivavdelingen. Her ligger han i fire døgn før faren for varig nyreskade er avverget og han kan skrives ut. Men smertene forsvinner ikke, og han kan ikke lenger jobbe.

Lundby føler seg overlatt til seg selv. Han mener det ligger noen dyptgående etiske problemstillinger bak avslagene han har fått.
– Som ansatt i Forsvaret har jeg lovet å ofre livet mitt for landet hvis det blir nødvendig. Men det er ingen som tar vare på oss som blir skadet i tjeneste for landet. Når du sitter der syk og skadet og ikke lenger kan utføre yrket ditt – hvorfor hjelper ikke staten deg da? Og det reiser igjen spørsmålet om hvorfor noen skal gidde å jobbe i Forsvaret hvis du blir fullstendig overlatt til deg selv hvis noe skulle gå galt, sier han.

Mener vurderingen er for streng

Selv om både NAV og Trygderetten erkjenner at det var treningsøkten som gjorde Lundby syk, får han ikke tilkjent yrkesskadeerstatning.
– Det føles urettferdig. Du gjør jobben du har blitt bedt om å gjøre, skader deg på jobb og ender opp med akutt sykdom og senskader, men står der uten rettigheter. Jeg føler jeg på et vis ikke blir trodd, det blir som en skygge som konstant henger over deg, sier Lundby.

Det hele koker ned til om treningsøkten var en normal aktivitet som kan forventes av en soldat. Trygderetten mener at hendelsen dreier seg om ordinær militær trening som må anses som normalt for ansatte i Forsvaret.
– Hva er egentlig jobben vår? Hva kan forventes av oss som yrkessoldater? Vi skal dra på øvelser i all slags vær, vi skal trosse snøstorm og ekstremkulde og uvær, slå opp telt på en fjelltopp, aldri gi oss, delta i strid, være godt trent til konflikt. Det er vår jobb. Men en så ekstremt høyintensiv styrkeøkt som vi ble pålagt, er langt utenfor det noen kan forvente av en soldat i det norske forsvaret, sier Lundby.

Advokat Øyvind Vidhammer i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig fører saken på vegne av Parat forsvar.
– Vi mener at denne øvelsen er et betydelig avvik fra det normale. Lundby hadde aldri tidligere gjort denne type øvelser med et slikt omfang og intensitet og var ikke kjent med risikoen for slike skader. Han ble også beordret til å gjennomføre og hadde derfor ikke kontroll over situasjonen, sier han.

Vidhammer mener Trygderetten har for strenge krav til hva som utløser yrkesskadeerstatning.
– Praksis fra Trygderetten når det gjelder å godkjenne slike treningsskader er generelt streng, men i denne saken mener vi at vurderingen er for streng. Etter vår vurdering dreier det seg her om en belastning som må anses å være usedvanlig også i yrket som ansatt i Forsvaret. Så dette er på mange måter også en prinsipiell sak, sier han.

Parat krever mer forutsigbar yrkesskadedekning

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier Forsvaret må få en mer forutsigbar yrkesskadedekning lik den regjeringen har innvilget for politiet. Særordningen i politiloven skal fange opp skader som ikke dekkes etter de generelle reglene i yrkesskadeforsikringsloven. Ansatte og andre som gjør tjeneste for politiet har rett til full erstatning for skader som skjer under pålagt organisert trening.
– Det kan ikke være slik at forsvarsansatte som blir varig skadet på jobb, ikke skal bli ivaretatt. Regjeringen innførte i september 2022 ny erstatningsordning for politifolk som skades under trening. Den samme ordningen må innføres i Forsvaret, der forsvarsansatte må få full erstatning for skader som skjer under pålagt organisert trening, sier Parat-lederen.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom