– Folk i Marokko starter på bar bakke nå
Jordskjelvet utsletter utviklingsfremskritt i Marokko. – Vi støttet kvinner så de skulle bli økonomisk uavhengige. Nå støtter vi de samme kvinnene så de i det hele tatt kan overleve, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

CARE deler nå ut nødhjelp til familier i Atlasfjellene som ble rammet av jordskjelvet 8. september. Målet er å nå 50.000 mennesker i løpet av de neste ukene, i lokalsamfunn som CARE Marokko kjenner godt fra før gjennom sitt arbeid med langsiktig bistand. Kvinners økonomiske rettigheter har vært en prioritet.
– Vi støttet kvinner så de skulle bli økonomisk uavhengige og sikre utdanning for barna sine. Nå støtter vi de samme kvinnene så de i det hele tatt kan overleve, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
– Det blir stadig kaldere
Denne uken distribuerte CARE Marokko nødhjelp som tepper, vann og hygieneartikler i landsbyen Outghal, 45 kilometer fra Marrakech. Landsbyen ligger 145 km fra jordskjelvets episenter og ble hardt rammet av skjelvet. To av tre hus i området ble enten ødelagt eller fikk store skader. Mange av familiene sover fortsatt utendørs om natten.
– Det blir stadig kaldere, derfor er ly en viktig prioritering akkurat nå. Det gjelder særlig for de mest sårbare, som kvinner, barn og mennesker med en funksjonshemming, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Nødhjelpdistribusjonen skjer i tett dialog med marokkanske myndigheter, som koordinerer responsen.
– Vi har jobbet i disse lokalsamfunnene i mange år, og står nå sammen med jordskjelvrammede som starter på bar bakke. Mange av de vi har jobbet med tidligere, har nå mistet levebrødet sitt, sier Hlima Razkaoui, generalsekretær i CARE Marokko.
CARE i Marokko
Jordskjelvet hadde en styrke på 6.8, og var det kraftigste i Marokko på mer enn 100 år. Til nå er nesten 3.000 mennesker bekreftet omkommet, og flere enn 5.600 er skadet. Tusenvis mistet hjemmene sine.
CARE Marokko er en marokkansk organisasjon som er en del av CARE International, en av verdens største hjelpeorganisasjoner. CARE har hatt prosjekter i Marokko siden 2008, og jobber primært for å hjelpe kvinner og jenter ut av fattigdom.
I første omgang prioriterer CARE å dele ut mat, rent vann, tepper og hygieneartikler. I tillegg vil vi hvert begynne å dele ut telt. Vi kommer også til å tilby psykososial støtte, ettersom jordskjelvet etterlater seg en traumatisert befolkning.
Nøkkelord
Kontakter
Kaj-Martin GeorgsenGeneralsekretærCARE Norge
Tel:48082609georgsen@care.noHilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noBilder



Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Gaza: Krise for mødrehelse8.7.2025 11:26:37 CEST | Pressemelding
Gravide og nybakte mødre i Gaza står uten livsnødvendig helsehjelp, medisiner og trygghet. – Det er en menneskeskapt katastrofe, sier Gudrun Bertinussen i CARE Norge.
Syriske flyktninger vender hjem til et land i ruiner20.6.2025 12:57:50 CEST | Pressemelding
Etter mer enn et tiår med konflikt er det nå et håp at flyktninger i Syria kan vende tilbake. Men har de noe å vende tilbake til?
DR Kongo: Bistandskutt rammer voldtektsofre16.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Konflikten øst i DR Kongo har ført til en eksplosjon i seksuell vold mot kvinner og jenter. Samtidig fører bistandskutt til stans i viktig helsehjelp til voldtektsofre.
Norske kapitalforvaltere styrker innsatsen for likestilling13.6.2025 08:47:02 CEST | Pressemelding
Likestilling har blitt viktigere for norske kapitalforvaltere som vurderer hvor de skal investere sparepengene dine. Samtidig utgjør det globale politiske landskapet en trussel for fortsatt fremgang.
Derfor er CARE kritiske til Gaza Humanitarian Foundation30.5.2025 16:15:08 CEST | Pressemelding
– Etableringen av GHF er en distraksjon som tar oppmerksomheten bort fra det akutte behovet for å få nødhjelp til de som trenger det mest. Tilgang på mat brukes nå for å kontrollere en utsultet befolkning, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom