CARE

– Folk i Marokko starter på bar bakke nå

Del

Jordskjelvet utsletter utviklingsfremskritt i Marokko. – Vi støttet kvinner så de skulle bli økonomisk uavhengige. Nå støtter vi de samme kvinnene så de i det hele tatt kan overleve, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Hjelpearbeidere deler ut mat, vann og hygieneartikler til jordskjelvrammede i Marokko.
Hjelpearbeidere deler ut mat, vann og hygieneartikler til jordskjelvrammede i Marokko. Foto: Moumen Aomari CARE Morocco

CARE deler nå ut nødhjelp til familier i Atlasfjellene som ble rammet av jordskjelvet 8. september. Målet er å nå 50.000 mennesker i løpet av de neste ukene, i lokalsamfunn som CARE Marokko kjenner godt fra før gjennom sitt arbeid med langsiktig bistand. Kvinners økonomiske rettigheter har vært en prioritet.  

– Vi støttet kvinner så de skulle bli økonomisk uavhengige og sikre utdanning for barna sine. Nå støtter vi de samme kvinnene så de i det hele tatt kan overleve, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

– Det blir stadig kaldere 

Denne uken distribuerte CARE Marokko nødhjelp som tepper, vann og hygieneartikler i landsbyen Outghal, 45 kilometer fra Marrakech. Landsbyen ligger 145 km fra jordskjelvets episenter og ble hardt rammet av skjelvet. To av tre hus i området ble enten ødelagt eller fikk store skader. Mange av familiene sover fortsatt utendørs om natten.

– Det blir stadig kaldere, derfor er ly en viktig prioritering akkurat nå. Det gjelder særlig for de mest sårbare, som kvinner, barn og mennesker med en funksjonshemming, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.    

Nødhjelpdistribusjonen skjer i tett dialog med marokkanske myndigheter, som koordinerer responsen.  

– Vi har jobbet i disse lokalsamfunnene i mange år, og står nå sammen med jordskjelvrammede som starter på bar bakke. Mange av de vi har jobbet med tidligere, har nå mistet levebrødet sitt, sier Hlima Razkaoui, generalsekretær i CARE Marokko.  

CARE i Marokko 

Jordskjelvet hadde en styrke på 6.8, og var det kraftigste i Marokko på mer enn 100 år. Til nå er nesten 3.000 mennesker bekreftet omkommet, og flere enn 5.600 er skadet. Tusenvis mistet hjemmene sine. 

CARE Marokko er en marokkansk organisasjon som er en del av CARE International, en av verdens største hjelpeorganisasjoner. CARE har hatt prosjekter i Marokko siden 2008, og jobber primært for å hjelpe kvinner og jenter ut av fattigdom.  

I første omgang prioriterer CARE å dele ut mat, rent vann, tepper og hygieneartikler. I tillegg vil vi hvert begynne å dele ut telt. Vi kommer også til å tilby psykososial støtte, ettersom jordskjelvet etterlater seg en traumatisert befolkning. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bildet viser en pose med mat og vann. I posen er det blant annet ost, dadler og flere flasker med vann.
En av de viktigste prioriteringene nå er å dele ut mat til de jordskjelvrammede.
Last ned bilde
Kvinner og barn står i kø for å motta nødhjelp.
Kvinner og barn står i kø for å motta nødhjelp.
Last ned bilde
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom