Enova med forsterket satsing for varmesentraler
Enova ønsker et større løft for varmesentraler i særlig bygg og industri og hever maksimalt støttenivå fra 2 millioner kroner til 9 millioner kroner. Hensikten er å få et større tempo i den omstillingen som er nødvendig for å sikre at vi når nasjonale klimamål for 2030 med et energisystem som takler den utviklingen som må komme.

- Enova skal bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Nå legger vi fram et revidert støtteprogram for varmesentraler samtidig som vi forsterker med mulighet for tilvalg. Med denne endringen håper vi å kunne nå nye målgrupper, sier Marit Sandbakk, seniorrådgiver i Enova.
Varme er det formålet som trekker mest energi, både i bygg og i industri. Hvordan vi velger å produsere varmen er derfor av stor betydning for hvilket avtrykk vi får – på klimagassutslipp og som belastning på kraftnettet.
Kutt i fossil energibruk
Programmet Varmesentraler er et tilbud til aktører som ønsker å installere varmesentraler basert på fornybare energikilder til bygningsoppvarming eller til industrielle produksjonsformål. Tilbudet inkluderer også utvalgte idrettsanlegg. Programmet skal bidra til effektavlasting og fleksibilitet for energisystemet ved å fremme økt utbredelse av termisk infrastruktur i bygg og virksomheter slik at vi unngår å bruke direkte elektrisk oppvarming
-Norge har satt seg klare klimamål for 2030. Skal vi nå dem må vi ha virkemidler som motiverer industri og næringsliv til å gå for fornybare løsninger heller enn fossile, og til å velge elektrifisering via varmepumper for å oppnå kutt i fossil energibruk og for å avlaste effekt, sier Sandbakk.
Trenger mer energi og effekt
Enova har støttet varmesentraler i mange år nettopp fordi de bidrar til omlegging fra fossile til fornybare løsninger. I tillegg er sentralene viktige for avlastning av nettet.
Status for energisystemet, er at vi trenger langt mer energi og effekt i framtiden enn det vi har tilgjengelig. Når vi nå justerer eksisterende tiltak samt utvikler nye, er det med håp om å intensivere omleggingen til de løsningene som gir mest nytte for energisystemet. Vi har godt håp om at dette treffer markedet, sier Sandbakk.
Fra to til ni millioner kroner
Maksimal støtte for varmesentraler heves fra 2 millioner kroner til 9 millioner kroner. En slik støtte vil kunne favne varmesentraler på opp til og med 3,0 MW.
-Satsingen gjennom Varmesentralprogrammet som lanseres nå, skal løpe i 4 år og vil avsluttes i 2027. Slik kan vi sikre at forprosjektene er realisert og at klima- og energi og effektgevinstene nås innen 2030, avslutter Sandbakk.
Les mer om programmet her
Kontakter
Eiliv FlaknePressesjef/Head of mediaEnova SF
Tel:+47 950 66 565eiliv.flakne@enova.noMarit SandbakkSeniorrådgiver
Tel:+47 470 12 326marit.sandbakk@enova.noBilder


Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 95 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Ny utlysing i EUs innovasjonsfond27.11.2023 09:15:00 CET | Pressemelding
Torsdag 23.november åpnet en ny utlysning i EUs innovasjonsfond. Nå blir det også mulig å søke for selskap innenfor maritim transport og luftfart. Det betyr nye muligheter for norske selskap som vil ha bred europeisk støtte til sine teknologiprosjekt. Ved forrige tildeling i juni i år, gikk innovasjonsfondet inn med hele 5,7 milliarder kroner i fem norske prosjekt. - Vi gleder oss til å ta imot nye søkere fra norske selskap. Det sterke resultatet i sommer viser at norsk industri og næringsliv er helt i front på flere teknologiområder, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova. Hun er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge og er i tett dialog med de selskapene som søker støtte.
Norges første komplette energistasjon2.11.2023 10:30:00 CET | Pressemelding
Enova går inn med ti millioner kroner til bygging av en fyllestasjon for hydrogen på Innlandsporten ved Mjøsa. Stasjonen, som skal bygges og eies av Vireon, skal stå ferdig i 2025. Dette blir den sjette fyllestasjonen for hydrogen til tungtransport i Sør-Norge og det vil da være mulig for tyngre kjøretøy å kjøre utvalgte korridorer gjennom landsdelen.
Nye grep ga millionstøtte fra Enova16.10.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding
Havila Biogass AS legger opp til en ny verdikjede for sin produksjon av biogass. Det nye anlegget som skal ligge på Raudsand utenfor Molde, skal levere biogass til Hydro Sunndal. Biogassen erstatter fossil energi og vil føre til store utslippskutt for aluminiumsverket på Sunndalsøra. Enova støtter biogassprosjektet med 26,5 millioner kroner.
Nå blir det roligere rundt vinsjan på kaia29.9.2023 09:13:31 CEST | Pressemelding
I løpet av vinteren synker lydnivået på kaianlegget til Fishbase Salmon AS på Dønna. Da forsvinner den dieseldrevne hjullasteren og erstattes av en elektrisk utgave. Støynivået vil gå ned og selskapet kutter CO2-utslippene. Selskapet er ett av flere som får Enovastøtte til slike klimagrep.
NOK 709 million for emission-free maritime transport26.9.2023 14:20:14 CEST | Pressemelding
A number of vessels and charging solutions for emission-free maritime transport receive NOK 709 million in support from Enova. The vessels vary from fully electric to ships powered by ammonia and hydrogen. The purpose of the support is to strengthen the use of zero-emission technology at sea.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom