Den Norske Opera & Ballett

Lager 20-tallsfest med verdens mest spilte opera

Del

23. september er La traviata, operahistoriens mest kjente sexarbeider, tilbake i Operaen. I Rodula Gaitanous regi inviteres det til storslått 1920-tallsfest på Hovedscenen.

Yaritza Véliz er klar som Violetta Valéry i Operaen fra 23. september.
Yaritza Véliz er klar som Violetta Valéry i Operaen fra 23. september. Foto: Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett

I 2023 fyller La traviata av Giuseppe Verdi 170 år; for snart 150 år siden ble verdens mest populære opera spilt i Norge for første gang. Nå er den tuberkuløse kurtisanen som ofrer alt for kjærligheten tilbake i en helt ny produksjon, som spilles fra 23. september–2. februar på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett.   

– Da jeg skulle bestille en ny produksjon av La traviata, ønsket jeg meg en klassisk, storslått og vakker iscenesettelse. Sammen med scenograf og kostymedesigner takis, har regissør Rodula Gaitanou skapt en verden som viser kontrastene mellom det vi iscenesetter når vi er ute blant andre, og de vi er når vi er kommet hjem, sier operasjef Randi Stene.  

– Violetta er en rockestjerne 

Regissør Gaitanou har vokst opp med La traviata, og hun tolket den for første gang i 2018. Fem år senere møter hun verket med et nytt perspektiv: 

– På 1800-tallet var det vanlig å tolke Violetta Valéry som en sex-synderinne som blir straffet for sine valg som luksusprostituert. På 1900-tallet var hun et offer for patriarkatet. I 2023 er dette passé, denne sexarbeideren er ikonisk, en rockestjerne, hun er en kvinne som har kontroll over sitt eget liv, det lille hun har igjen av det, sier Gaitanou.   

Rolledebut og Wilhelmsen-pris 

Yaritza Véliz og Lina Johnson deler rollen som arketypen Violetta Valéry. Johnson rolledebuterer 25. september, og mottok i forkant av premieren Norges største kulturpris, Tom Wilhelmsens Opera- & Ballettpris, på 600 000 kroner.  

– Et viktig trekk i Linas personlighet er at hun er forbløffende uredd. Ikke minst bekrefter hun det ved å gi seg i kast med selveste La traviata. Vi gleder oss til å oppleve Lina i denne ikoniske rollen, sier juryen i Tom Wilhelmsens Opera- & Ballettpris.  

Johnson og Véliz står på scenen sammen med blant andre Davide Giusti og Bror Magnus Tødenes som Alfredo, og Yngve Søberg og Johannes Weisser i det viktige partiet som Alfredos far, Giorgio Germont. Operaorkestret og Operakoret ledes av Anja Bihlmaier og Constantin Trinks.  

Full rolleliste og mer informasjon, se: https://www.operaen.no/forestillinger/la-traviata-opera/#kunstnerisk-team-og-medvirkende

Kontakter

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom