Slik unngår du vannplaning og skader på bilen
Høstvåte veier og kraftig regn gir krevende forhold for landets bilister. - Faren for vannplaning øker i det våte høstværet. Da gjelder det å følge godt med for å komme vel frem, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mer regn i vente i store deler av landet gjør at du bør ta forholdsregler når du er ute og kjører, oppfordrer NAF. Mye regn gjør at det danner det seg store vanndammer i veiene. Noen plasser har også høstløvet tettet sluk som gjør at vannet ikke forsvinner fra veien. Da er det viktig å følge godt med.
- Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. Styring og kontroll forsvinner når bilens dekk ikke får kontakt med asfalten og surfer på vannet, sier Sødal. - Senk gjerne farten mer enn du tror er nødvendig når du oppdager store vanndammer i veibanen. Da unngår du vannplaning, fortsetter han.
Dype vanndammer kan også skade bilen din. Risikoen er den samme uansett om du kjører elbil, bensin- eller dieselbil. De fleste biler er ikke laget for å kjøre i dypt vann.
- Tar du sjansen og kjører ut i en vanndam som er dypere enn du trodde, kan det gi kostbare skader på bilen din, advarer Nils Sødal. - Er du i tvil kan det faktisk være lurt å stanse opp og sjekke vanndybden. Men pass opp for annen trafikk, sier NAF-rådgiveren.
Behold sommerdekkene på så lenge det er plussgrader og vått
Sommerdekk er langt bedre enn vinterdekk på å drenere vann. Derfor er det ingen grunn til å skifte til vinterdekk før man må. På våte høstveier har bilen din både bedre veigrep og betydelig kortere bremselengde med sommerdekk.
- Vinterdekk er lagd for minusgrader. Så lenge det er plussgrader er det mye tryggere å kjøre med sommerdekk. Så ikke vær for rask med å skifte over til vinterdekk. Det kan vente til vinteren gjør sitt inntog eller om du skal kjøre et sted det er meldt snø, sier Sødal.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noFølg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: - Kjør helt frem i begge kjørefelt ved fletting3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommer er tid for bilferie og veiarbeid. Fletter du riktig der det er veiarbeid, bidrar du til bedre trafikkflyt og kortere køer. - Veldig mange legger seg inn med en gang de ser skilt om fletting. Det er feil. Kjør helt frem til der feltene går sammen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF: 10 biltur-tips til sommerferien2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Syv av ti nordmenn legger sommerferien til eget land. - Det er mange perler å besøke med bilen, bobilen eller motorsykkelen. Her er mine ti tips til fine turer på hjul i sommer, sier Per Roger Lauritzen, veibokredaktør i NAF.
NAF MC: - Nå må motorsyklistene skjerpe seg1.7.2025 11:01:13 CEST | Pressemelding
Juni ble nok en måned med nedslående ulykkestall for motorsyklister. Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. - Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.
Økte bilavgifter vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter, viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF: Slik sparer du penger på hurtigladingen i sommer26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er hurtigladetid for landets 840 000 elbilister. – Det er flere kroner i forskjell per kilowattime mellom dyreste og billigste hurtigladeleverandør. Så her er det feriepenger å spare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom