Innovasjon Norge

Åkerkvinnene vinner BU-prisen i Vestfold og Telemark for 2023

Del

Årets BU-pris for Vestfold og Telemark går til "6 pæler på en snor fra Helgeroa til Stavern", Åkerkvinnene fra Larvik kommune.

Prisvinnerne sammen med ordfører for Larvik kommune, Erik Bringedal og regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark, Anniken Fægri Damm-Larsen.
Prisvinnerne sammen med ordfører for Larvik kommune, Erik Bringedal og regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark, Anniken Fægri Damm-Larsen.

På få år har de seks gründerbedriftene hatt en eventyrlig utvikling, og vist at nettverk og samarbeid gjør hver enkelt bedrift sterkere. Den felles profileringen har styrket både fellesskapet og den enkelte virksomheten, og Åkerkvinnenes synlighet gir muligheter langt utover den enkeltes satsinger. De seks bedriftene ligger som «pæler på en snor» fra Helgeroa til Stavern.

På ulike måter har Åkerkvinnene skapt opplevelsesdestinasjoner for Brunlanesbygda og Larvik kommune. Åkerkvinnene består av Lillavendel ved Guro Rimstad, Skjærgårdshagen ved Camilla Anvik, Kryssgaarden ved Astrid Bjørnson, Ingunns hage ved Ingunn Anvik, Grønn glede ved Sølvi Anvik og Søndre Grevle ved Marthe Hillestad. Såper og kremer, økologiske snittblomster, frilandsgris, grønnsaker, frukt, bær eukalyptus og vintergrønt er noen av produktene Åkerkvinnene tilbyr. I tillegg driver de flere gårdsbutikker med kafe og matservering, og tilbyr tjenester som hageeventer, innspilling av tv-produksjoner og hage- og interiøroppdrag.

- Vi synliggjør tradisjoner og videreutvikler bedriftene våre på en slik måte at de synliggjør norsk landbruk og hagebruk på en positiv måte. Vi har også vist at samholdet vårt er en styrke. Felles markedsføring og satsing på sosiale medier har gjort at vi når en stor målgruppe, sier Camilla Anvik på vegne av prisvinnerne.

- Denne prisen setter vi utrolig høyt og den vil bidra til å skape nye muligheter og ringvirkninger som er større enn oss, sier hun.

Nettverk er viktig

Åkerkvinnene oppsto som et resultat av Larvik kommune og Colabs Larvik satsing på utvikling av landbruk i kommunen i 2019, og fra den gang utviklet seg til en synlig og viktig aktør i bygda, både for fastboende i Larvik og for besøkende. Innovasjon Norges regiondirektør for Vestfold og Telemark, Anniken Fægri Damm-Larsen skryter av samarbeidet mellom Åkerkvinnene:

- Åkerkvinnene viser på en fantastisk måte hva samarbeid og nettverk kan bety for lokale bedrifter. Seks ulike bedrifter med ulike bakgrunner og ulike forutsetninger som likevel finner den store verdien i å samarbeide om profilering og markedsføring gjør at Åkerkvinnene er en verdig vinner av årets BU-pris for Vestfold og Telemark for 2023.

Juryens begrunnelse er som følger: Prisvinnerne scorer særlig godt på sosial- og miljømessig bærekraft, som ble viktig i vurderingen av årets vinner. Sammen bruker de nettverket aktivt i markedsføringen for å fremme norsk matproduksjon, sanselige opplevelser og lokale produkter. I fellesskap når de ut nasjonalt, selv med relativt små bedrifter, og har etablert kontakter innenfor ulike betalingsvillige markeder. Samtidig har de skapt viktige samlingspunkt for lokale og besøkende til Brulandneset. Åkerkvinnene arrangerer felles arrangementer, og bruker hverandres varer og tjenester i stor grad. De sysselsetter særlig kvinner og ungdom, og har skapt arbeidsplasser for langt flere enn seg selv. Åkerkvinnene er gode til å formidle kunnskap og bygge omdømme for landbruket, og norsk bærekraftig matproduksjon gjennom kvalitetsprodukter gjennom de sanselige. Ikke minst viser Åkerkvinnene at nytenkning innen landbruksnæringen gir spennende muligheter og gode resultater.

Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen (BU-prisen) i landbruket på oppdrag fra  Landbruks- og matdepartementet. BU-prisen er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. De regionale vinnerne mottar 50.000 kroner, og går så videre og kan vinne den nasjonale BU-prisen på 250.000 kroner.

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom