UiT Norges arktiske universitet

80 millioner kroner til forskning på bærekraftig hav

Del

UIT Norges Arktiske Universitet (UiT) får 40 millioner kroner fra SpareBank 1 Nord-Norge til næringsrettet forskning på bærekraftig hav. Universitetet stiller med samme beløp øremerket formålet. Avtalen som nå signeres erstatter en tidligere avtale med utløp i 2025.

FORNØYDE: UiTs rektor Dag Rune Olsen og konserndirektør kommunikasjon, samfunn og bærekraft SNN, Stein Vidar Loftås kunne i dag undertegne avtalen om forskning på bærekraftig hav.
FORNØYDE: UiTs rektor Dag Rune Olsen og konserndirektør kommunikasjon, samfunn og bærekraft SNN, Stein Vidar Loftås kunne i dag undertegne avtalen om forskning på bærekraftig hav. Jørn Berger-Nyvoll/UiT

– Havnæringene er og blir de viktigste for landsdelen vår, men de må forvaltes bærekraftig. Da er det viktig å legge til rette for at sentrale forsknings- og utdanningsmiljøer er så langt fremme som mulig når det gjelder forskning på nettopp dette området, sier konsernsjef Liv Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Konsernsjefen understreker at slik forskning må skje i tett samarbeid med næringen selv.

– Det er næringen som vet hvor skoen trykker, så involveringen fra den siden er helt avgjørende. Samtidig vet vi at strengere reguleringer, blant annet som konsekvens av EUs taksonomi, vil stille helt nye krav til næringen. Næringsrettet forskning kan gjøre eventuelle barrierer mer håndterbare.

Dag Rune Olsen, rektor ved UIT Norge Arktiske Universitet, påpeker at verdens befolkning vokser raskt og at langt mer av matproduksjonen vil måtte komme fra havet fremover.

– Men havressursene må forvaltes bærekraftig og forankret i solid forskning. UiT har en stolt tradisjon for å bidra til kunnskap om havressursene våre. Men denne gaven kan vi styrke innsatsen, understreker Olsen.

Avhengig av privat kapital

Norske universiteter har lenge vært økonomisk privilegerte med relativt høye statlige bevilgninger sammenlignet med mange andre land. Men dette er en utvikling som ikke kan forventes å fortsette. Norske universiteter må i større grad hente privat kapital for å kunne levere på sitt samfunnsoppdrag.

– Vi forventer en mer krevende økonomisk situasjon fremover. Samtidig er samfunnsoppdraget vårt viktigere enn noen gang. Tilgangen til privat kapital er lavere i nord enn i sør og derfor mer utfordrende for oss. Derfor er vi svært glade både for pengene, men også for de forventningene som følger med. Det er min klare ambisjon at UIT skal bidra til å utvikle et bærekraftig og fremtidsrettet næringsliv i landsdelen, akkurat som vi har bidratt til utvikling av offentlig sektor og tjenester gjennom utdanning, forskning og innovasjon. Da er både samarbeid og kapital viktig, sier Olsen.

– Vi har samarbeidet med SpareBank 1 Nord-Norge over år, blant annet gjennom LAB Nord-Norge hvor Professor Dag Johansens bidrag var avgjørende. Nå videreføres og utvides dette samarbeidet, og vi har ambisjoner om å invitere flere næringslivaktører med på reisen videre, sier Olsen.

 

Omstrukturering i ideelle selskaper

Pengene universitetet nå mottar kommer fra midler som opprinnelig ble tilført Lab Nord-Norge AS.

– LAB Nord-Norge fikk tilført 100 millioner for å bistå næringslivet i nord med innovasjon, digitalisering og bruk av data. Siden har selskapet dreid sitt fokus til å jobbe mer spesifikt mot havnæringene. Selskapet har samarbeidet tett med UIT, men vi ser at det er mer kostnadsoptimalt at pengene styres direkte til UIT, sier Ulriksen.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom