Kilden kjønnsforskning.no

Når kroppen «forteller» om seksuelle overgrep

Del

Kroppslig adferd hos barn kan gi viktig informasjon om seksuelle overgrep, mener forsker. 

Skam og skyldfølelse bidrar til hemmelighold rundt seksuelle overgrep. Ofte sier barna som utsettes for seksuelle overgrep fra uten bruk av ord, ifølge forsker. Illustrasjonsfoto: iStock
Skam og skyldfølelse bidrar til hemmelighold rundt seksuelle overgrep. Ofte sier barna som utsettes for seksuelle overgrep fra uten bruk av ord, ifølge forsker. Illustrasjonsfoto: iStock

Også i voksen alder fortsatte kroppen å «fortelle om» de seksuelle overgrepene de opplevde som barn.

– Barn opplever og håndterer seksuelle overgrep svært forskjellig, sier forsker Mari Dalen Herland.

I artikkelen «The body as a site of knowledge: Tacit and embodied narratives of child sexual abuse» skriver hun om opplevelsene til 14 voksne personer som ble utsatt for seksuelle overgrep som barn.

I forskningen sin belyser Mari Dalen Herland erfaringen til voksne som ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Foto: VID

Informantene hadde særlig én ting til felles:

– De ønsket å sette seksuelle overgrep på dagsordenen, og bidra til at flere forstår hva det innebærer for den som er utsatt.  

Flere av personene Herland snakket med, sa de hadde et ambivalent forhold til overgriperen sin.

– Flere av dem forteller at de også kunne ha ulike følelser for overgriperen sin, som å være glad i dem, selv om vedkommende også utsatte dem for vonde ting.

Dette kunne skape en enorm skyldfølelse og skam som gjorde det enda vanskeligere å stå frem, forteller Herland.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom