UiT Norges arktiske universitet

Velkommen til energiske forskningsdager på UiT

Del

Ved UiT forsker vi på mange ulike typer energi: Fornybar energi, fusjonsenergi, menneskers og dyrs energi, og hvordan vi skal løse energikrisen. På forskningsdagene viser vi frem vår energiforskning til store og små.

Barn som ser på forsker med ild i hånda på laboratoriet
Energi er det som får noe til å skje, og det kan gå fra en form til en annen. Vi er avhengig av energi for å leve. Hvordan kan vi sikre at vi har nok energi i framtiden og hvordan kan vi lage det på en miljøvennlig måte? Årets forskningsdager handler om energi. David Jensen/UiT UiT

Vi er inne i en global klimakrise, som gjør at vi må endre måten vi lager og bruker energi på. Europa er også rammet av en krig der energi brukes som et slags våpen. Derfor har tilgang til energi blitt et stort og viktig tema, som også var var oppe til debatt under valgkampen. Hvordan kan vi sikre at vi har nok energi i fremtida og hvordan kan vi lage det på en miljøvennlig måte? 

– Ved UiT har vi mange som forsker på energi for å finne bærekraftige løsninger for framtiden. Fornybare energiløsninger vil bli viktig for utvikling av landsdelen og våre forskere skal bidra med å finne nye innovative løsninger. Forskningsdagene er en flott arena for å dele vår kunnskap og vi gleder oss til å møte unge som gamle, sier prorektor for forskning og utvikling Jan-Gunnar Winther.

Energi kan også være så mye mer enn det vi kanskje tenker på først, som for eksempel energien vi har i kroppen og energi fra mat. Dyrene som bor her i nord må også passe på at de har nok energi gjennom vinteren.  

Du kan høre mer om dette og lære om ulike former for energi på årets Forskningsdager ved UiT. 20. september braker det hele løs ved våre ulike campuser. Les om våre ulike arrangement på våre studiesteder her.

Store og små ønskes velkommen!

Les også: Tenk å lade mobilen med fusjonsenergi!

Samtale om vindkraft og bærekraftig arealbruk

Debatten om energiutbygging i Nord-Norge går for fullt. Utfordringene knyttet til arealbruk og naturinngrep er mange, og utbygging av vindkraft vekker spesielt stor oppmerksomhet. Hvordan skal vi som samfunn imøtekomme framtidas behov for energi, samtidig som vi sørger for bærekraftig bruk av arealene i nord?  

Onsdag 20. september inviterer Troms Kraft og Norges arktiske universitetsmuseum til samtale om framtidas energibehov og bærekraftig arealbruk i nord. 

I samtalen deltar Erling Dalberg (konserndirektør marked og teknologi, Troms Kraft), Stian Normann Anfinsen (seniorforsker, NORCE), Camilla Brattland (førsteamanuensis i samisk kulturvitenskap, Norges arktiske universitetsmuseum, og Henrik Gaup (reineier, siidamedlem og leder i reinbeitedistrikt 19/32T Lakselvdalen-Lyngsdalen (Ivgolahku)). 

Publikum inviteres til å delta i samtalen med spørsmål og kommentarer. Dørene åpner kl. 18:00, og cafeen er åpen hele kvelden. Les mer om Framtidas energibehov - samtale og diskusjon her.

Gaming for Guac

Årets tema for Forskningsdagene er energi, og for å demonstrere hvordan vi kan utnytte energien som går til spille, har vi i samarbeid med E-sport-laget 777, laget eksperimentet “Game for Guac”. Tusenvis av nordmenn spiller dataspill hver eneste dag. Dette krever mye energi. Kan vi bruke denne energien til å dyrke vår egen avokado miljøvennlig og kortreist her i Norge?

E-sport-laget 777 sitter fysisk i Bergen, men vi skal koble oss på fra Tromsø. På TVIBIT kan du game, samtidig som du dyrker kortreist og mer miljøvennlig avokado gjennom spillvarmen du genererer. Vi skal spille for avokadoen – game for guac’en. Spillet som skal konkurrereres i er Fortnite.

Liker du gaming, avokado eller vil lære mer om spillvarme? Da burde du og dine ta turen innom Forskningsdagene på TVIBIT, lørdag 23. oktober fra kl.11:00 - 16.00. Barn under 12 år bør komme i følge med en voksen.

Les mer om konseptet her: Game for Guac - hvordan unngå at spillvarmen går til spille?

Interaktivt yoga-foredrag på Pust

Lørdagsuniversitetet inviterer til et interaktivt foredrag om yoga og mindfullness på Pust Kafé lørdag 23 september.

Velkommen til et Lørdagsuniversitet litt utenom det vanlige. I yogasalen på Pust skal Inga Bårdsen Tøllefsen og Anne Grini ta publikum med på å bygge ei bro fra de gamle yogatradisjonene og inn i det moderne hverdagslivet. Her kombineres indisk religionshistorie og Patanjalis yogafilosofi med en erfaringsnær og konkret innføring i asana, pusteteknikker og meditasjon.

Hva har yoga vært, og hva kan disse praksisene bety for oss i våre moderne, stressa liv? Går det virkelig an å bygge energi med ganske enkle teknikker? Forsker Inga Bårdsen Tøllefsen har doktorgrad i religionsvitenskap ved UiT om yoga, religion og spiritualitet. Mens Anne Ragnhild Grini er yoga- og mindfullnessinstruktør. 

Du trenger ikke ha på deg noe speiselt - kom som du er! 

Energisk familiedag på Vitensenteret

Den 24. september invitereres hele familien til en morsom og energisk dag på Nordnorsk vitensenter og Universitetsbiblioteket ved UiT i Breivika i Tromsø. Gratis inngang for alle. 

Utover vitensenterets faste utstillinger vil du også få kunne oppleve en fotosyntesemaskin, en spesialdesignet bioreaktor, foredrag, stands og mye mer om tema energi.  Ved Universitetsbiblioteket blir det bokmerkeverksted - lag ditt eget bokmerke, sporlek - finn gjemte poster på hele biblioteket, kafé og konkurranse med premier.

Kroppens energikamp

Vidergående elever og studenter som er interessert i trening og ernæring, inviteres til Kraft idrettshall den 26.september. Her kan du lære om energi, trening og få energipåfyll. Du kan være med på aktiviterer som måling av hastighet og spenst, forskningsprosjekt i sykkelsalen, en energidrikk-aktivitet og få energipåfyll med mindfullness. I tillegg får du lære mer gjennom ulike foredrag om trening og mensen, energi og yoga, og energidrikk - hva er det godt for?  Se hele programmet her: Kroppens energikamp!  Denne eventen kan du også delta på i Alta den 28. september

Matglede på Hildr

Mat handler om energi og næringsstoff, om å være sunn og velge de riktige matvarene - men også om tradisjoner, kultur og gode samtaler rundt bordet. Dette kan du høre mer om i andre etasje på Hildr den 27.september kl 18:00.

Anne Svelstad Evju er helsesykepleier og universitetslektor ved UIT. På Hildr skal hun fortelle om matglede.

– Vi lever i en verden der fokuset oftere og oftere handler om hvor gode vi må være på «å velge riktig», sier Evju.
I samtale med kokk og grunder Marius, Jacobsen fra Hildr rettes oppmerksomheten mot sansene, mattradisjoner og gleden av å dele et måltid.

Begrenset antall plasser.

Pubkveld med energiforskere på Pust

Vi hører stadig mer om behovet for mer strøm til både privat bruk og næringsliv, og at vi må benytte oss av nye energikilder for å kunne gjennomføre en grønn omstilling. Hva er det som er så vanskelig med å bare produsere nok strøm til alle? Og hvor finner vi disse nye energikildene?

UiT inviterer til forskerpub den 28. september på Pust Kafé hvor våre eksperter vil fortelle om sin forskning på energi og muligens svare på noen av spørsmålene dere har.

5 forskere fra forskjellige bakgrunner innen filosofi, realfag, juss og samfunnsøkonomi vil fortelle om sin forskning på energi.

Konsert med kunnskap 

I år har UiT sammen med vokalensemblet Vokal Nord satt kunst og kunnskap sammen for å skape energi på scenen.

Publikum inviteres til å lytte på smakebiter av energisk skandinavisk samtidsmusikk, fremført av Vokal Nord. Det hele sys sammen med små kunnskapsdelinger fra våre forskere.

Vokal Nord er landets nordligste profesjonelle vokalensemble, og har sin base i Tromsø. Ensemblet forener klassisk korklang med stemmebruk forbundet med etnisk musikk fra nordområdene.

Den røde tråden gjennom hele konsertopplevelsen er temaet bærekraftig energi. Det gjennomføres forestillinger på alle byene der våre store campuser er fra 28.-30. september. Les mer om konsertene og kjøp billetter her til de ulike konsertene: AltaTromsøNarvik og Harstad

Forskningsdagene i sentrum 

Lørdag 30.september inviterer vi til Forskningsdagene i Tromsø sentrum i samarbeid med Framsenteret. Familier kan være med på gøye aktiviteter, samtidig som de lærer om nye ting! Det er også gratis inngang på Polaria denne dagen. 

Det som skjer er:

1. Fritt Fram! Åpen dag på Framsenteret og Polaria
2. Aktivitetsdag i Rødbankkvartalet, med mange aktiviteter for familien
3. Lørdagsuniversitetets energimaraton, der fire forskere forteller om energi
4. Rettshistorisk byvandring

Se hele programmet til den innholdsrike lørdagen her.

Kunst og skattejakt i fjæra

Bli med når vi utforsker livet i fjæra og lager kunst av tang og tare! Det blir en hyggelig formiddag ved Botanisk stasjon i Telegrafbukta, med aktivitet for hele familien. 

Du kan lage kunstverk av tang du finner i fjæra og bli med på skattejakt. Vi har med skikkelig gode mikroskoper som kan brukes for å undersøke funnene etterpå. 

Vi åpner et hyggelig naust og serverer varm saft og kaffe. Kanskje du har noen spørsmål til marinbiologene? Ta gjerne med matpakke om du ønsker litt å spise. 

Treningsmyter skal knuses i Alta

I Alta blir det pubkveld om treningsmyter med våre idretts- og ernæringsforskere på Mikkeli Live. 

Det holder å bare drikke vann under fotballkamper!  Man må trene til utmattelse for maksimal muskelvekst! «Energidrikker inneholder livsfarlige mengder koffein, drikk heller kaffe!»

Disse og andre myter om ernæring, trening og treningseffekter vil ansatte ved Idrettshøgskolen og ernæringsstudiet ved UiT ta for seg i en kjapp og uformell ramme denne kvelden. Det vil også bli mulig for publikum å stille spørsmål.

I tillegg kan du dra på Kroppens energikamp, Ti still - førtell!, og Forskerne kommer! som er omtalt tidligere i saken. 

Se alle arrangement i Alta her: Forskningsdagene i Alta

Ung energi i Narvik

I Narvik kan du komme på lunsjforedrag med en hel rekke energiforskere, det blir Forskertorg og Smart energi superfinale med elever.  

UiT inviterer nærmere 200 niendeklassinger til Forskertorg i Glassgata på campus i Narvik. Her kan du lære om hvordan teknologi i dag benyttes til å skape og bruke energi. Gjennom bruk av vindmøller, elektriske båter og laboratorieutstyr samt via eksperimenter, konkurranser og forsøk vil UiT demonstrere at energi finnes i alt!

Ungt Entreprenørskap Nordland og UiT i Narvik inviterer 6. trinn til SMART Energifinale i glassgata på UiT den 26. september. SMART Energi er et faglig undervisningsopplegg der elevene jobber praktisk, aktivt og kreativt.  Elevene har gjort et dypdykk i temaet energi, blitt problemløsere og jobbet frem nye idéer, som de kommer til å presentere på Forskningsdagene.  

Se programmet for Forskningsdagene i Narvik her.

Energi for unge og gamle i Harstad

Harstad vil skape mye energi under Forskningsdagene for både unge og gamle. Blant annet inviterer de til foredrag om energi i eldre år. Førsteamanuensis og vernepleier Britt-Evy Westergård fra OsloMet forteller blant annet om rettigheter, tjenester og miljøterapeutisk arbeid, og stiller spørsmål om hvordan du ønsker å leve og bruke energien din når du er eldre.

Vernepleierutdanningen i Harstad fyller 40 år, og dette foredraget er en del av flere markeringer. Jubileet markeres under Forskningsdagene.

UiT inviterer også til en markering med lett faglig innhold og gode samtaler rundt vernepleiepraksis gjennom 40 år. Vi ser nærmere på hvordan vernepleierne og vernepleiernes arbeid har endret seg – og hvordan vi som vernepleiere tilrettelegger for lysglimt i menneskers liv. Se hele programmet her: Jakten på lysglimtet – vernepleieutdanninga 40 år

For de unge så blir det blant annet et arrangement om energi i klasserommet og et om kunstig intelligens og kjønn, begge på Hagebyen ungdomsskole

Norge trenger mange ulike typer energi for å bygge fremtiden, blant annet menneskelig energi. Norske ungdommer må ha tilstrekkelig psykisk og fysisk energi til å lære og utdanne seg slik at de er rede til å gå løs på fremtidens utfordringer. Men Norge har utfordringer knyttet til store energitap hos ungdom på vei mot yrkeslivet. 

I arrangementet Energi i klasserommet ønsker forskerne Gro Hilde Ramsdal og viserektor Rikke Gürgens Gjærum å skape energi i klasserommet gjennom et lite felles «pop-up forskningsprosjekt» sammen med elevene i en ungdomsskoleklasse. Metodene som brukes er fortelling, idemyldring, kategorisering av data og dramapedagogikk.

Se alle arrangement i Harstad her: Forskningsdagene i Harstad

Forskere kommer til deg

I tillegg til alle disse arrangementene kan du også møte våre forskere på Framsenterets forskerturne som kalles Forskerne kommer! Les mer om hvor vi reiser her: Forskerne kommer! Sjekk hvor du møter oss under forskningsdagene 

Hvis klassen din ikke har mulighet til å dra så mye rundt på ting, så kan du også bestille våre forskere til å holde et foredrag på din skole. Se oversikt over forskere og tema her: Bestill en forsker

Kontakter

Bilder

To forskere som prater med et barn
I år møter du våre forskere på mange ulike arenaer: på ulike campus, på Nordnorsk vitensenter, i byen, i fjæra, på restaurant, pub og i yogastudio.
Stig Brøndbo/UiT UiT
Last ned bilde
Forsker som snakker til skoleklasse og holder en hånd over hodet.
UiT-forskere gleder seg til å få besøk på Forskningsdagene, både i Harstad, Narvik, Alta og Tromsø.
Tomas Rolland UiT
Last ned bilde
gutt som sitter og gamer sett fra baksiden
Ikke la spill-varme gå til spille! Bli med å spill Fortnite med E-sportlandslaget, mens du lærer om bærekrafting energi.
Forskningsdagene Forskningsdagene
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye