Flere hamburgere og andre kjøttprodukter trekkes fra markedet
Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon. Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget med samme råvare.
De nye produktene som trekkes tilbake er:
- Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)
- Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)
- Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)
- Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024)
- Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)
- Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)
- Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)
- Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)
- Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)
Mer informasjon om produktene som er trukket finnes på Matportalen.no.
Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren.
Hamburgere skal alltid være godt gjennomstekt
Alt rått kjøtt, også det som er fryst, inneholder bakterier. Noen av disse kan gjøre deg syk.
– Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader. Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, kan bli svært syke av medium stekte hamburgere.
Utbruddsetterforskningen fortsetter
Mistanken til disse produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. I tillegg har Mattilsynet mottatt rester av to pakker hamburgere fra ulike pasienter. Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype.
Til nå er det påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.
– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Svindland.
Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.
- Les mer hos Folkehelseinstituttet: Gjennomstek hamburgere og kjøttdeigprodukter – også de fryste!
Hamburger er ikke biff
Farlige E. coli-bakterier, som EHEC, finnes hos enkelte storfe og sau og kan komme over på kjøttet under slakting. Det skal veldig få bakterier til for å gi sykdom hos folk.
– Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Ved kverning av kjøtt blir imidlertid bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve, sier Svindland.
Bakteriene tåler frysing godt. Pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.
Generelle råd om god kjøkkenhygiene
- All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
- Se video om hvordan du kan spre bakterier når du lager mat: Køkkenhygiejne i hjemmet (Fødevarestyrelsen)
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
Innfører tiltak for å begrense spredning av blåtunge27.9.2024 14:30:00 CEST | Pressemelding
Den alvorlige dyresykdommen blåtunge er påvist i Rogaland og Agder. Mattilsynet har innført tiltak i en sone i området der smitten er påvist. Målet er å begrense spredning av sykdommen til andre deler av landet. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Åpner det brasilianske markedet for produkter fra akvakultur12.9.2024 10:36:14 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og brasilianske myndigheter er enige om betingelsene for eksport av akvakulturprodukter til Brasil. Allerede fra 15. september vil Mattilsynet kunne utstede helsesertifikater for produkter fra akvakultur til Brasil.
Fortsatt lav bruk av antibiotika på norske landdyr9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bruken av antibiotika i norske husdyrhold har ytterligere gått ned i 2023. Det er lite resistens i bakterier fra mat og dyr.
Blåtunge er påvist i et sauehold i Agder6.9.2024 14:45:00 CEST | Pressemelding
Sykdommen blåtunge er påvist i ett sauehold i Kristiansand kommune i Agder. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom