Helsemessige fordeler med Airfryer
Airfryer har blitt svært populært- fordi den tilbereder sunn mat - raskt og enkelt! Grønnsaker er perfekt å tilberede i airfryer. De blir skikkelig sprø på utsiden, og deilige og møre inni. Hvis du syns det tar mye tid å tilberede grønnsaker, prøv airfryer da vel!

Fordeler med airfryer
Med en airfryer kan du lage fritert- uten og faktisk fritere maten i olje forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– En airfryer vil tilberede maten ved å sirkulere opphetet luft i høy hastighet. En airfryer kan minne om en varmluftsovn, men vil tilberede maten mye raskere. Noen matretter kan faktisk ta halvparten så kort tid å tilberede i en airfryer som i en vanlig ovn.
Mindre fett
Ved fritering av mat vil olje varmes opp til maks temperatur og maten friteres da oppi oljen. Med airfryer vil det ikke være nødvendig å bruke like mye olje som man vanligvis gjør ved fritering av mat. Det vil likevel ikke gå på bekostning av smaken. I tilberedning av mat i airfryer trenger man så lite som en teskje med olje. Overflødig fett vil også renne ut av frityrkurven og over i en egen beholder. Dette vil kunne gjøre stor forskjell for det totale energiinnholdet i matretten sier ernæringsrådgiveren.
– Husk bare å bruke en olje som tåler høy temperatur. Rapsolje er fint å bruke.
Hva kan man lage med airfryer
Mange har nok en airfryer som ikke brukes så mye som man skulle ønske, mener Bogstrand Sagen.
– Kanskje mest fordi man ikke vet hvordan maten skal tilberedes. Så å si alle grønnsaker kan tilberedes i en airfryer, men de har ulike tilberedningstid. Pass på å tilpasse tiden til de forskjellige sortene, sjekk gjerne underveis og rist litt så alt blir stekt. I airfryeren er en temperatur på 190 grader et godt utgangspunkt for grønnsaker.
Skal du airfrye bladgrønnsaker som spinat og grønnkål har disse ganske kort tilberedningstid, gjerne mellom 2–5 minutter. Grønnsaker som tomat og paprika som er litt myke har en tilberedningstid på 3–7 minutter. Mer faste grønnsaker som brokkoli rosenkål og brokkoli, har litt lenger tilberedningstid, gjerne 7–12 minutter. Harde grønnsaker som gulrøtter, kålrot og beter har lenger tilberedningstid, gjerne fra 15–30 minutter. For å spare tid kan grønnsakene skjæres i mindre og tynnere biter. Både ferske og frosne grønnsaker kan tilberedes i en airfryer.
Frukt, som for eksempel epler og bananer passer godt i airfryer og blir utrolig god snacks etter tilberedning. Lag for eksempel sprø og smakfulle eplechips eller en sunn og søt banansnacks med kanel og smør som nesten føles som den er karamellisert.
Det er kun fantasien som setter stopper for hvilke grønnsaker som kan luftfriteres.
Se oppskrifter her:
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom