Hvalfangere sov tett i tett og kledde seg ut som kvinner

Del

Samtidig var livet på fangstskutene både kjedelig og ekstremt farlig, ifølge forsker.

I ny bok om den norske hvalfangstindustrien beskriver Espen Ytreberg et liv med uhorvelig slit, gørr og blod og samhold i et ekstremt og mannsdominert miljø. Foto: Theodor Andersson / Hvalfangstmuseets fotosamling
I ny bok om den norske hvalfangstindustrien beskriver Espen Ytreberg et liv med uhorvelig slit, gørr og blod og samhold i et ekstremt og mannsdominert miljø. Foto: Theodor Andersson / Hvalfangstmuseets fotosamling

– Hvis du dreper ei ku, kan du henge den opp under taket i et slakteanlegg og transportere den fra en skitten til en ren sone. —Det kan du ikke med en hval, sier professor i medievitenskap og historiker Espen Ytreberg.

I boken Utryddelsen forteller han om den norske hvalfangstens industrielle historie.

Her benytter han fotografier og selvbiografiske beretninger fra både hvalfangere og andre som jobbet i industrien.

Ytreberg beskriver et liv med uhorvelig slit, gørr og blod og samhold i et miljø nesten uten kvinner.

Professor i medievitenskap Espen Ytreberg har skrevet ny bok om den norske hvalindustriens historie. Foto: Universitet i Oslo

Den norske hvalfangstindustrien

Det begynte så smått, langs Finnmarkskysten:

– Den industrielle hvalfangsten startet på 1860-tallet. Fra det tidlige 20. århundre ekspanderte den kraftig: først i Sørishavet og deretter til internasjonale farvann, forteller Ytreberg.

Mye foregikk rundt øyen Sør-Georgia, og Deception Island.

– Dette er en øy som ligger nesten ved Antarktis. Så langt borte fra Norge som man kan komme. Disse farvannene er ekstremt ugjestmilde, sier Ytreberg.

Her ble hvalspekket foredlet i flytende kokerier. Omgjort til margarin, såpe og nitroglyserin.

Les hele saken i Kildens uavhengige nyhetsmagasin

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom