Marokko: Stort behov for telt og tepper før vinteren
Tusenvis av familier er nødt til å sove utendørs etter jordskjelvet i Atlasfjellene i Marokko. Det er stort behov for tepper og telt til de rammede, og behovet vil øke etter hvert som temperaturene faller.

– I den første fasen av krisen har vi fokus på å redde liv og skaffe mat, vann, tepper og telt til de overlevende. Temperaturen faller og snart kan det komme både regn og snø. For folk i de hardest rammede områdene, blir det krevende å holde varmen, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
I de jordskjelvrammede områdene har flere hus enten kollapset, eller står i fare for å kollapse. Mange sover utendørs i frykt for etterskjelv og fordi hjemmene deres ikke er trygge. Tidlig torsdag morgen kom det et etterskjelv med en styrke på 4.6, som kjentes gjennom hele regionen. Det gjør også at folk blir redde og kjenner på angst.
Frykter for kulda
– Familier med små barn sover utendørs, og har kun tepper rundt seg. Det begynner allerede å bli kjølig om natten. Kvinner, barn og mennesker med bevegelseshemminger er spesielt sårbare i slike situasjoner. Med regn og vinter rett rundt hjørnet, har vi ingen tid å miste, sier Hlima Razkaoui, generalsekretær i CARE Marokko.
Jordskjelvet som rammet natt til lørdag 9. september hadde en styrke på 6.8 og var det kraftigste i Marokko på mer enn hundre år. Torsdag meldte marokkanske myndigheter at nærmere 3.000 mennesker har mistet livet i skjelvet, og at flere enn 5.500 mennesker er skadet.
Jordskjelvets episenter var i Atlasfjellene. Her starter vinteren som regel i november, og kan vare helt til april. Det kan bli både minusgrader og snø.
– Kan ikke forestille meg hvordan det blir
36 år gamle Fathi el Bahi er en av de som mistet husene sine i jordskjelvet. CARE møtte henne i en landsby fem mil fra Marrakesh.
– Selv da huset vårt fortsatt sto her, slet vi med å holde varmen under den lange vinteren. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det kommer til å bli nå. Værmeldingene sier at det kommer til å regne kraftig om ikke lenge, og jeg er så bekymret at jeg ikke får sove om natten, fortalte el Bahi til CAREs ansatte i Marokko da de snakket med henne på onsdag.
CARE har jobbet i Marokko siden 2008. CARE Marokko, som har hatt flere prosjekter i de jordskjelvrammede områdene, arbeider nå for å få ut nødhjelp til den jordskjelvrammede befolkningen. Vi prioriterer varm mat, rent vann, tepper og telt. Vi forbereder oss også på å gi psykososial hjelp og støtte til en traumatisert befolkning.
CAREs nettverk av kvinner organisert i spare- og lånegrupper er viktig i hjelpen vi vil gi. De kjenner forholdene godt og bidrar til at hjelpen både er mest mulig treffsikker og når frem.
Nøkkelord
Kontakter
Kaj-Martin GeorgsenGeneralsekretærCARE Norge
Tel:48082609georgsen@care.noHilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noBilder




Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Syriske flyktninger vender hjem til et land i ruiner20.6.2025 12:57:50 CEST | Pressemelding
Etter mer enn et tiår med konflikt er det nå et håp at flyktninger i Syria kan vende tilbake. Men har de noe å vende tilbake til?
DR Kongo: Bistandskutt rammer voldtektsofre16.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Konflikten øst i DR Kongo har ført til en eksplosjon i seksuell vold mot kvinner og jenter. Samtidig fører bistandskutt til stans i viktig helsehjelp til voldtektsofre.
Norske kapitalforvaltere styrker innsatsen for likestilling13.6.2025 08:47:02 CEST | Pressemelding
Likestilling har blitt viktigere for norske kapitalforvaltere som vurderer hvor de skal investere sparepengene dine. Samtidig utgjør det globale politiske landskapet en trussel for fortsatt fremgang.
Derfor er CARE kritiske til Gaza Humanitarian Foundation30.5.2025 16:15:08 CEST | Pressemelding
– Etableringen av GHF er en distraksjon som tar oppmerksomheten bort fra det akutte behovet for å få nødhjelp til de som trenger det mest. Tilgang på mat brukes nå for å kontrollere en utsultet befolkning, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
To ansatte i CARE-partner drept i Gaza22.5.2025 13:14:30 CEST | Pressemelding
Et israelsk angrep tok livet av en sykepleier og en sjåfør som begge var hjelpearbeidere i CAREs partner Juzoor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom