Stabil hvetepris tross store utfordringer i Europa
Til tross for ekstremværets konsekvenser for kornprodusenter i Europa og store utfordringer for bøndene i Ukraina, har tilgangen vært god og hveteprisene internasjonalt har holdt seg relativt stabile. Trenden er fortsatt svakt nedadgående priskurve.
Problemene for bønder i Europa blir i stor grad oppveid av gode avlingsprognoser fra andre store hveteprodusenter som Russland og Argentina, og ser ikke ut til å påvirke prisene i stor grad. Den svakt nedadgående trenden vi har opplevd på priser siden siste kvartal 2022 fortsetter. Bruddet på kornavtalen mellom Russland og Ukraina drev hveteprisene noe opp på forsommeren, men dette var kortvarig.
EU og Russland de største hveteprodusentene i verden, derfor har deres produksjonsnivå stor betydning for internasjonale hvetepriser.
Været påvirker kvalitet - andelen mathvete blir lavere enn normalt
Været har skapt utfordringer for hvetebøndene i EU denne sommeren. Store deler av Sør-Europa ble rammet av en kraftig hetebølge i juli, og Nord-Europa opplevde store mengder regn under innhøstingen. I enkelte land har dette hatt en svært negativ effekt både på avlingsnivå og kornkvalitet. I andre land, som Frankrike og Tyskland, forventes det normal produksjon. Dette er imidlertid to av de største kornprodusentene i EU.
Den nyeste prognosen fra Det internasjonale kornrådet (IGC) anslår at årets totalproduksjon i EU vil ligge rett under gjennomsnittet for den siste 5-årsperioden, men andelen mathvete vil være lavere enn normalt. Dette fordi været påvirker kvaliteten på hveten, som må ha en høyere kvalitet for å brukes til mat enn til dyrefôr.
-Hveteproduksjonen er spredt utover store deler av verden. Dette gjør totalproduksjonen mindre sårbar for enkelthendelser. Hyppigere episoder med ekstremvær i årene fremover, som følge av klimaendringene, øker likevel risikoen for at flere produsenter rammes samtidig. Dette kan skape større prissvingninger, kommenterer førstekonsulent Matilde Orm i Landbruksdirektoratet.
Russland og Ukraina er store kornprodusenter
Ukraina er en stor hveteprodusent, men etter Russlands invasjon har produksjonen gått ned. Bøndene er hardt rammet både med ødelagt areal og fraktutfordringer. Avtalen mellom Russland og Ukraina om frakt av hvete over Svartehavet utgikk 17. juli og har ikke blitt fornyet. Dette har ført til svært høye fraktkostnader for bøndene, og nedgangen i produksjonen er forventet å fortsette.
Russlands hveteproduksjon ser derimot ikke ut til å påvirkes av krigen og det forventes stor produksjon i 2023/24. Dette bidrar til større global tilgang, og vil trolig redusere prispresset i markedet.
Norge har ikke sluppet unna
Også i Norge har bøndene fått kjenne på værgudenes harme. Forventet produksjon er bare rundt to tredeler av fjorårets produksjon ifølge den foreløpige prognosen til Felleskjøpet Agri. I Sør-Norge ga lite nedbør på forsommeren dårlig utvikling av kornet og mange bønder var bekymret for at tørkesommeren i 2018 skulle gjenta seg. Omfanget av tørken ble mindre enn fryktet, men i juli ble mange av de samme bøndene rammet av ekstreme nedbørsmengder.
–Hvor store konsekvenser dette får er fortsatt usikkert, men den siste prognosen anslår at andelen mathvete vil være lavere enn den har vært de siste årene. Dette vil merkes først og fremst gjennom økt behov for import, kommenterer Matilde Orm.
På Landbruksdirektoratets nettside kan du følge med på internasjonale priser
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder
Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Kunstig intelligens testet i skogforvaltningen7.11.2024 09:03:58 CET | Pressemelding
Landbruksdirektoratet har testet bruk av droner og kunstig intelligens i årets resultatkartlegging av skog. Teknologien viser potensiale både til å effektivisere forvaltningen og gjøre ting smartere, men trenger tilpasninger.
Ny rekord for skogfondet6.11.2024 10:29:42 CET | Pressemelding
Skogfondet har i 2024 passert tre milliarder kroner. Det gir gode fremtidsutsikter for skognæringen, klimaet og industrien.
Mer potet på lager i oktober 202421.10.2024 14:15:04 CEST | Pressemelding
Landbruksdirektoratets første lagertelling for sesongen viser at det er større tilgang på norske poteter i år enn de to siste årene.
Foreløpig anslag for produksjonssvikt tyder på et normalår i 20248.10.2024 12:45:39 CEST | Pressemelding
Ferske prognoser tilsier en samlet erstatningsutbetaling på nær 70 millioner for produksjonssvikt i årets avlinger. Omlag 500 foretak har meldt at de vil søke. 2024 ser dermed i hovedsak ut å lande på normalen, med lokale variasjoner.
Naturskadesaker prioriteres i Landbruksdirektoratet13.9.2024 13:25:46 CEST | Pressemelding
I fjor fikk Landbruksdirektoratet inn ca 2.500 søknader om naturskadeerstatning, som er en femdobling av et «normalår». Av disse var i overkant av 2050 saker knyttet til hendelsene rundt «Hans» i august i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom