Farmasiet

4 av 10 sjekker ikke barna for lus

Del

Lusesesongen er i gang, men 4 av 10 foreldre oppgir i en fersk undersøkelse at de ikke sjekker barna for lus særlig nøye. De synes også at det er flaut å få lus, og tror mange foreldre kvier seg for å si ifra tidlig nok.

Foto: Alan Rodriguez, Unsplash

– At det fortsatt er litt tabu rundt lus synes jeg er tullete. Det rammer helt tilfeldig og er ikke farlig, kun plagsomt for den som får det. Vær åpen og sørg for at alle får vite om det så tidlig som mulig, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

Ifølge FHI sine anbefalinger bør man sjekke alle i husstanden minst én gang i måneden, samt før skole- og barnehagestart. På vegne av Farmasiet har YouGov gjennomført en undersøkelse blant småbarnsforeldre. Den viser at det finnes svært ulike holdninger til problematikken.

– Hver fjerde forelder sier de sjekker barna nøye før skole- og barnehagestart. Det er veldig bra. Samtidig ser vi at 32 prosent kun gjør det av og til, mens så mange som 38 prosent faktisk ikke sjekker i det hele tatt, forteller Pedersen.

Kvier seg for å si ifra

Oppdager man lus i hjemmet bør man si ifra til nærmeste omgangskrets, samt skole og barnehage. Alle bør behandles samtidig for å unngå gjensmitte. 48 prosent av foreldrene svarer imidlertid at de tror mange synes at det er såpass flaut med lus at de kvier seg for å si ifra tidlig nok.

– Det er trist og unødvendig om det er sånn. Dersom folk sier ifra for sent eller ikke sjekker i det hele tatt kan det bli vanskelig å bli kvitt hodelus i et nærmiljø. Mange vil da gå uvitende rundt med hodelus, og dermed stå i fare for å smitte andre, sier Pedersen.

Kan ha lus, selv om det ikke klør

Selv om mange foreldre har opplevd å ha lus hjemme, er det fortsatt en del usikkerhet rundt hvordan lusen smitter. 3 av 10 tror lus kan hoppe fra hode til hode, men fakta er at lus kun smitter gjennom direkte hodekontakt.

– Noen tror for eksempel at den vanligste formen for smitte er gjennom å bruke samme lue eller caps, men det stemmer ikke. Lusen kryper nemlig kun fra hårstrå til hårstrå. Det finnes dog en viss mulighet for at lus kan spres med kammer og børster så de bør man vaske eller fryse ned, sier Pedersen.

Også rundt symptomene er det misforståelser. 28 prosent mener at man kan ha lus selv om det ikke klør.

– Det stemmer faktisk. Selv om et vanlig symptom på lus er kløe, kan det ta tid før kløe oppstår. Dette er nok noe av grunnen til at lus spres såpass raskt, sier han og avslutter:

– Foreldre må ikke vente på kløen, men sjekke barna når de nå er tilbake i skole og barnehage.

Slik sjekker du for hodelus?

  • Gre håret med en lusekam (kjøpes på apotek).

  • Gre hele veien fra hodebunnen til hårspissene.

  • Gre i vått hår, da det hemmer lusas bevegelse.

  • Balsam kan brukes for å gjøre kjemmingen lettere.

  • Tørk av kammen på et papir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når eventuelle lus i løpet av få minutter tørker, vil de begynne å bevege seg.

  • Grer du i tørt hår, anbefales det å stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende. Da kan man få øye på lus som faller ned fra håret.

Slik blir du kvitt hodelus:

  • Behandling med lusemiddel (kjøpes på apotek). Midler som inneholder virkestoffet dimetikon anbefales. Følg pakningsvedlegget.

  • Daglig kjemming av håret med lusekam i 14 dager. Klippe håret kortere enn 0,5 cm.

Kilde:  FHI  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kun hver fjerde forelder sier de sjekker barna nøye før skole- og barnehagestart.
Kun hver fjerde forelder sier de sjekker barna nøye før skole- og barnehagestart.
Last ned bilde
Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.
Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

Advarer mot falsk kosmetikk – kan gi uhelbredelige skader23.11.2023 06:30:00 CET | Pressemelding

Forfalskede kosmetikkprodukter florerer på det svarte markedet. 1 av 10 nordmenn medgir at de har kjøpt produkter på nett eller i utlandet som de er usikre på om er ekte eller ikke. – Piratkopiering støtter ikke bare kriminelle nettverk, men de utgjør også en helse- og sikkerhetsmessig trussel mot forbrukere som følge av giftstoffer, advarer farmasøyt i Farmasiet og seniorrådgiver i Patentstyret.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye