Meieriprodukter til eldre på sykehjem kan forhindre beinbrudd

Basert på banebrytende forskning har Sandra Iuliano gjort oppsiktsvekkende funn om hvordan mat kan fungere som medisin. Hennes studie er interessant og viktig for både eldre, kliniske ernæringsfysiologer, de som lager maten til eldre og politiske beslutningstakere, mener Ellen Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Studien har oppsiktsvekkende gode resultater blant dem som inntok mer meieriprodukter, og viser til; 11 % nedgang i fall, 33 % reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
– Resultatene fra studien er slående, og viser nesten 50 prosent reduksjon i hoftebrudd blant eldre på sykehjem dersom de fikk mer meieriprodukter, sier Ulleberg.
Fra forskning til praksis
Det blir stadig flere eldre i landet, og de fleste politikere er samstemte om bedre praksis i norsk eldreomsorg. Dette så vi tydelig gjennom valgkampen nylig.
– Hvis vanlige matvarer som melk, ost og yoghurt kan redusere beinbrudd med 46 prosent på norske sykehjem mener vi det bør bli større fokus på å bedre kostholdet til eldre – både for de på sykehjem og blant de som mottar hjelp i eget hjem. En slik praksis kan bety bedre liv for den eldre og penger spart i helsevesenet, avslutter Ulleberg.
Tar debatten med politikere og fagpersoner på Litteraturhuset 19. september
Tirsdag 19. september inviterer Opplysningskontoret for Meieriprodukter til debatt der vi spør Kan fall og beinbrudd blant eldre bekjempes med mat? Det blir faglige innlegg fra overlege og professor Haakon Meyer og klinisk ernæringsfysiolog Anne Torbergsen. Vi får også celebert besøk av Dr. Sandra Iuliano, en australsk forsker som har gjort noen oppsiktsvekkende funn rundt hvordan mer meieriprodukter i kostholdet til de som bor på sykehjem kan bidra til å drastisk redusere forekomsten av fall og med det beinbrudd. Det betyr bedre liv for den eldre og penger spart i helsetjenesten!
I den påfølgende debatten møtes klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen samt Tove Elise Madland (AP) og Gøril Andersen (FrP). De skal diskutere hvordan vi kan gå fra kunnskap til handling slik at vi på en trygg og effektiv måte kan få til et godt kosthold innen de rammene som finnes i eldreomsorgen.
Sted og tid: Litteraturhuset, kl 9-13
Sandra Iuliano kommer til Oslo søndag ettermiddag og blir til onsdag morgen (20.9). Hun kan gjerne intervjues.
Om studien
- Totalt 60 sykehjem i Australia, over en periode på to år.
- Halvparten fikk dobbel mengde (3,5 porsjoner) meieriprodukter daglig. I all hovedsak ost, melk og yoghurt i forskjellige former.
- Andre halvparten fikk servert vanlig kosthold med i snitt 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
- Det ble målt fall, brudd og dødelighet.
- Resultat etter to år: 11 % reduksjon i fall, 33 prosent reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
Referanse:
Iuliano S, Poon S, Robbins J, Bui M, Wang X, De Groot L, et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ. 2021;375:n2364. doi: 10.1136/bmj.n2364
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom