Meieriprodukter til eldre på sykehjem kan forhindre beinbrudd
Basert på banebrytende forskning har Sandra Iuliano gjort oppsiktsvekkende funn om hvordan mat kan fungere som medisin. Hennes studie er interessant og viktig for både eldre, kliniske ernæringsfysiologer, de som lager maten til eldre og politiske beslutningstakere, mener Ellen Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Studien har oppsiktsvekkende gode resultater blant dem som inntok mer meieriprodukter, og viser til; 11 % nedgang i fall, 33 % reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
– Resultatene fra studien er slående, og viser nesten 50 prosent reduksjon i hoftebrudd blant eldre på sykehjem dersom de fikk mer meieriprodukter, sier Ulleberg.
Fra forskning til praksis
Det blir stadig flere eldre i landet, og de fleste politikere er samstemte om bedre praksis i norsk eldreomsorg. Dette så vi tydelig gjennom valgkampen nylig.
– Hvis vanlige matvarer som melk, ost og yoghurt kan redusere beinbrudd med 46 prosent på norske sykehjem mener vi det bør bli større fokus på å bedre kostholdet til eldre – både for de på sykehjem og blant de som mottar hjelp i eget hjem. En slik praksis kan bety bedre liv for den eldre og penger spart i helsevesenet, avslutter Ulleberg.
Tar debatten med politikere og fagpersoner på Litteraturhuset 19. september
Tirsdag 19. september inviterer Opplysningskontoret for Meieriprodukter til debatt der vi spør Kan fall og beinbrudd blant eldre bekjempes med mat? Det blir faglige innlegg fra overlege og professor Haakon Meyer og klinisk ernæringsfysiolog Anne Torbergsen. Vi får også celebert besøk av Dr. Sandra Iuliano, en australsk forsker som har gjort noen oppsiktsvekkende funn rundt hvordan mer meieriprodukter i kostholdet til de som bor på sykehjem kan bidra til å drastisk redusere forekomsten av fall og med det beinbrudd. Det betyr bedre liv for den eldre og penger spart i helsetjenesten!
I den påfølgende debatten møtes klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen samt Tove Elise Madland (AP) og Gøril Andersen (FrP). De skal diskutere hvordan vi kan gå fra kunnskap til handling slik at vi på en trygg og effektiv måte kan få til et godt kosthold innen de rammene som finnes i eldreomsorgen.
Sted og tid: Litteraturhuset, kl 9-13
Sandra Iuliano kommer til Oslo søndag ettermiddag og blir til onsdag morgen (20.9). Hun kan gjerne intervjues.
Om studien
- Totalt 60 sykehjem i Australia, over en periode på to år.
- Halvparten fikk dobbel mengde (3,5 porsjoner) meieriprodukter daglig. I all hovedsak ost, melk og yoghurt i forskjellige former.
- Andre halvparten fikk servert vanlig kosthold med i snitt 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
- Det ble målt fall, brudd og dødelighet.
- Resultat etter to år: 11 % reduksjon i fall, 33 prosent reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
Referanse:
Iuliano S, Poon S, Robbins J, Bui M, Wang X, De Groot L, et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ. 2021;375:n2364. doi: 10.1136/bmj.n2364
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melketrenden fortsetter i første kvartal6.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av helmelk har hatt en økning i første kvartal av 2024, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. I kategorien yoghurt skiller særlig naturell variant seg ut.
Gjør endringer etter 20 år i melkens tjeneste30.4.2024 12:51:36 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter feirer 20-årsjubileum, og markerer det hele med nytt navn og ny logo.
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom