Den Norske Opera & Ballett

Ny norsk opera om alderdom og Fridtjof Nansen

Del

Fredag 15. september er det duket for urpremiere på Synne Skouen og Oda Radoors siste opera, Fram. Med utgangspunkt i Nansens Fram-ekspedisjon, forteller suksessteamet bak Ballerina en nær fortelling om alderdom på Scene 2.

Hege Høisæter er tilbake i Operaen i Synne Skouen og Oda Radoors nye kammeropera Fram. Foto: Erik Berg
Hege Høisæter er tilbake i Operaen i Synne Skouen og Oda Radoors nye kammeropera Fram. Foto: Erik Berg Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett

En eldre kvinne, sosialantropologen Ameli, begir seg ut på livets vanskeligste eventyr: å bli gammel. I møte med sykehjemmets triste hverdag drømmer hun seg vekk og drar ut på sin siste ekspedisjon – med polarhelten Fridtjof Nansen.  

En opera utenom det vanlige  

– Det å vise operaer skrevet i vår tid, er noe av det viktigste vi gjør, sier operasjef Randi Stene om Fram, som hun også kaller for en atypisk opera:  

– I hele den rike operahistorien finnes det ikke mange verk som handler om det å bli gammel. Scenene er fulle av unge par med sine sprudlende elskovsdrikker, ikke av eldre som drikker kakao med snerk. Men vi trenger disse historiene også; vi trenger hele spennet i livet.  

Livets siste reise  

Komponist Synne Skouen har lenge ønsket å skrive en relevant samtidsopera om Fridtjof Nansen. Løsningen åpenbarte seg for flere år siden, i samarbeid med librettist Oda Radoor. Hun så hvordan Fram-ekspedisjonen kunne speile alderdommens strev.  

– Det å bli gammel, oppleve at hvert skritt er en kamp, fikk meg til å tenke på mannskapet på Fram som kjempet seg gjennom isødet. I denne operaen ser vi hvordan den gamle Ameli blir fysisk sterk og vitalisert når hun drømmer om Nansen. Hun tør å skyte en bjørn, hun ligger med polarhelten, hun får oppfylt det hun ikke har fått fullført i livet. Slik finner hun styrken til å dø, sier Radoor. 

Suksessteam tilbake i Bjørvika  

Komponist Synne Skouen, librettist Oda Radoor, regissør Hilde Andersen, og scenograf Bård Lie Thorbjørnsen berørte både publikum og kritikere med Ballerina i 2017. Med Fram har suksessteamet skapt en ny, nær og vakker opera på Scene 2.  

Nye tilskudd er kostymedesigner Alva Brosten, lysdesigner Torkel Skjærven og lyddesigner Mats Claesson. Operaen har som Ballerina ingen dirigent, men Magnus Loddgard har ledet den musikalske innstuderingen.  

På scenen står Hege Høisæter som Ameli og Frode Olsen som Fridtjof Nansen. Eirik Grøtvedt og Silje Marie Aker Johnsen spiller henholdsvis sønnen Andreas og hans kjæreste, men også dyr som isbjørn, fugl og sel i Arktis. Ni mannlige korister utgjør sykehjemmets personell og Nansens mannskap: Gustav Navas Hasfjord, Mikkel Skorpen, Paul Kirby, Steven Curtis Griffin, Magnus Dorholt Kjeldal, Jan-Magnar Andersen Gard, Jørgen Magnus Haslum, Johann Dornwald og Øystein Skre.  

I kammerorkestret som spiller på scenen møter publikum Anders Kregnes Hansen på slagverk, Odd Hannisdal og Madelene Berg på fiolin, Witold Serafin på bratsj, Erlend Habbestad på cello, Anders Håberget Rove på kontrabass og Ida Løvli Hidle på akkordeon. 

Fram er en del av Ultimafestivalen. 

Kontakter

Bilder

Hege Høisæter og Frode Olsen spiller rollene som Ameli og Fridtjof Nansen. Foto: Erik Berg
Hege Høisæter og Frode Olsen spiller rollene som Ameli og Fridtjof Nansen. Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom