Bosnia-Hercegovina endelig fritt for klasevåpen

Del

Takket være norske bistandsmidler og minerydding i regi av Norsk Folkehjelp har Bosnia Hercegovina erklært seg fritt for klasevåpen, nær 30 år etter at krigen på Balkan tok slutt.

Direktør for Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre, Sasa Obradovic taler i det bosniske parlamentet under markeringen av et klasefritt Bosnia Hercegovina 8. 9.2023. Leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik til høyre i bildet.
Direktør for Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre, Sasa Obradovic taler i det bosniske parlamentet under markeringen av et klasefritt Bosnia Hercegovina 8. 9.2023. Leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik til høyre i bildet. Norsk Folkehjelp

– Nær 90 prosent av arbeidet er utført av Norsk Folkehjelp. Vi ble engasjert av bosniske myndigheter i 2011, og kom i gang med rydding i 2012 etter å ha kartlagt omfanget. 11 år senere er vi endelig i mål etter å ha fjernet 2157 klasebomber og frigitt 12,7 kvadratkilometer, sier leder for mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik.

Under krigen på balkan ble store mengder klasevåpen sluppet over Bosnia Hercegovina. Bombene feiler ofte i å detonere i møte med bakken, og har lemlestet og drept flere hundre mennesker etter at krigen tok slutt.

Landet hadde frist på seg til 1. september med å nå den historiske milepælen, og det var lenge knyttet stor spenning til om de ville komme i mål.

– At Bosnia Hercegovina ryddes ferdig og dermed oppfyller forpliktelsene de har overfor klasekonvensjonen, er ekstra gledelig i en tid hvor antall klaseulykker har økt dramatisk, og utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina-krigen har satt det globale arbeidet med å bekjempe klasevåpen flere tiår tilbake i tid, sier Breivik.

Ifølge Cluster Munitions Monitor 2023 som ble lansert tidligere i uka, har det siden første rapport ble gitt ut i 2010 aldri blitt registrert flere ofre for klasevåpen enn i fjor. Den dystre statistikken skyldes hovedsakelig krigen i Ukraina. Av 1172 drepte og skadede personer, var 916 av dem fra Ukraina. Sivile utgjorde 95% av alle ofrene. Til sammenligning ble 149 personer rammet av klasevåpen i 2021.

Ifølge Breivik er Bosnia-Hercegovinas beslutning om å signere klasekonvensjonen og forplikte seg til å rydde landet for klasevåpen en seier ikke bare for innbyggerne i landet, men for internasjonalt diplomati og humanitær innsats.

– Denne historiske begivenheten er en betydelig seier for sivilbefolkningen, og gir håp om en tryggere fremtid for Bosnia-Hercegovina og andre land som fremdeles lider under trusselen fra klasebomber, avslutter han.

Milepælen ble markert med en stor mottakelse i det bosniske parlamentet i regi av den bosniske regjeringen og Norsk Folkehjelp fredag.

null
Norsk Folkehjelp har ryddet klasevåpen i Bosnia Hercegovina siden 2012.
null
Norsk Folkehjelp har stått for nær 90 prosent av opprydningen. 2157 klasebomber er fjernet og 12,7 kvadratkilometer frigitt.

Kontakter

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning og integrering. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Total katastrofe i Gaza14.11.2023 18:45:35 CET | Pressemelding

Det som har vært varslet lenge er nå en realitet i Gaza; de små gjenværende drivstoffreservene er helt tomme. Lastebiler blir stående på stedet hvil, og ingen distribusjon av nødhjelp finner sted. Det betyr at den allerede svært begrensede bistanden som har kommet inn i Gaza de siste ukene er totalt forhindret fra å nå frem til menneskene som så fortvilet behøver den. 2,3 millioner mennesker står helt uten tilgang til livsnødvendig bistand.

Norsk Folkehjelp har mistet kontakten med ansatte i Gaza28.10.2023 15:25:37 CEST | Pressemelding

Det er hjerteskjærende å vite at de har mistet muligheten til å støtte hverandre, vårt nettverk av partnere, deres familier og deres kjære som ikke er fysisk sammen med dem. De kan ikke ringe etter sykebil hvis de trenger medisinsk hjelp. De får ikke kommunisert med vår landdirektør som er i regionen for å støtte dem, eller få informasjon om hvor det bombes, eller hvor det eventuelt kan finnes noe hjelp, sier Gry Ballestad, leder for utvikling og humanitært samarbeid i Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom