
– Omstillingsprogrammet i Indre Fosen har vært vellykket

Etter seks år med ekstraordinært omstillingsarbeid i Indre Fosen, kommer nå en sluttevaluering fra Oxford Research.
– Hovedfunnene bekrefter at vi har truffet riktig med mange av tiltakene. Samtidig viser evalueringen at kommunen fortsatt har utfordringer å jobbe med framover. Jeg er imponert over innsatsen til alle som har bidratt og ser fram til fortsettelsen, sier programleder Thomas Bergo.
Positive funn:
- Programmet har vært veldrevet med god organisering og godt samarbeid med lokale bedrifter.
- Suksess i målsetning: Målet om 350 skapte og sikrede arbeidsplasser er nådd. Spesielt viktig har denne støtten vært for bedriftene under pandemien.
- Forbedret utviklingsevne blant bedrifter, med mange som nå aktivt jobber med omstilling og innovasjon.
- Det er utformet en solid modell for videreføring av arbeidet for næringsutvikling etter at omstillingsprogrammet avsluttes.
Forbedringspunkter:
- Miljøene som jobber med næringsutvikling i kommunen, har ikke klart å samarbeide på en god nok måte. Framover vil det være behov for at de forener krefter og styrker samarbeidet.
- Som en sammenslått kommune med ulike grender som står i motsetning til hverandre, har det vært utfordrende å realisere nettverksprosjekter. Framover vil det være behov for styrke samarbeidet og skape et sterkere felleskap i hele Indre Fosen.
- Indre Fosen har i for liten grad utnyttet nærheten til Trondheim, som har kompetanse og ressurser som kan komplementere de lokale forholdene i Indre Fosen. Framover vil det være behov for styrke innsatsen og samarbeidet miljøene i Trondheim og Trondheimsregionen.
– Vi kjenner oss godt igjen i funnene i evalueringen og anerkjenner utfordringsbildet. Bedre lokalt samarbeid og tettere forbindelse mellom næringsmiljøene i Trondheim og på Fosen vil være viktig å jobbe videre med, sier Bergo.
Selv om omstillingsprogrammet nå avsluttes, vil kommunen fortsatt ha et overordnet ansvar for nærings- og samfunnsutvikling.
– Vi har fått på plass strukturer for videreføring av omstillingsarbeidet. Kommunens rolle som samfunnsutvikler innebærer blant annet å legge langsiktige strategier og å gjøre de riktige prioriteringene. For å lykkes med dette er det også avgjørende at vi får til god samhandling mellom kommunen og næringslivet, sier Bergo.
Samarbeidsavtale og nytt næringsråd
Som en videreføring av arbeidet, har kommunestyret vedtatt at det skal utarbeides en samarbeidsavtale mellom kommunen, næringsforeningen, næringshagen og reiselivet. Denne skal bidra til å avklare roller, forventninger og felles satsingsområder. Eksempler på framtidige samarbeidsprosjekter vil være tiltak knyttet til bostedsattraktivitet, rekruttering, reisemålsutvikling, arealutvikling, profilering og omdømme.
Kommunen har også opprettet et næringsråd for å styrke samarbeidet mellom næringslivet, politisk og administrativ ledelse i kommunen.
– Næringsrådet skal gi innspill til aktuelle saker med betydning for næringslivet. Det skal også følge opp den strategiske næringsplanen og bidra til å realisere handlingsplaner.
– Vi har alle muligheter til å lykkes
Varaordfører Knut Ola Vang synes rapporten fra Oxford Research er god lesning.
– Rapporten viser, som jeg også har opplevd, at omstillingsprogrammet har jobbet godt og oppnådd gode resultater. Indre Fosen kommune har alle muligheter til å lykkes med framtidig næringsarbeid. Vi har en næringshage, en aktiv næringsforening, en ny videregående skole og et næringsliv i medvind. Nå må kommunen rigge gode strukturer for videre næringsarbeid, og deretter bidra til at alle gode krefter i kommunen samhandler om videre vekst, sier Vang, som også benytter anledningen til å takke programledelsen og styret til omstillingsprogrammet for godt utført arbeid.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas BergoProgramleder for omstillingsprogrammet i Indre FosenIndre Fosen kommune
Tel:464 25 753thomas.bergo@indrefosen.kommune.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Indre Fosen kommune
Indre Fosen kommune ble etablert i 2018 og består av tidligere Leksvik og Rissa kommuner på Fosenhalvøya i Trøndelag fylke. Fra 2020 ble også Verrabotn en del av vår kommune. I 2022 hadde kommunen 9977 innbyggere.
Omstillingsprogrammet i Indre Fosen ble etablert i 2016. I seks år har programmet jobbet målrettet for å skape flere robuste bedrifter der innovasjon og nyskaping, kompetanse og fremtidsoptimisme står i sentrum.
Følg pressemeldinger fra Indre Fosen kommune
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Indre Fosen kommune på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Indre Fosen kommune
Trondhjemmerne vet lite om innovasjonen i Indre Fosen17.11.2021 06:57:03 CET | Pressemelding
Trondhjemmerne vet lite om innovasjonen i næringslivet på den andre siden av fjorden, viser en fersk undersøkelse. – Vi er helt avhengige av et nært samarbeid med Trondheim for å nå målene vi har satt oss. Derfor må vi nå legge mer trykk på å informere trondhjemmerne om alt det spennende som skjer i næringslivet vårt, sier Thomas Bergo, programleder for Omstillingsprogrammet i Indre Fosen.
Omstillingen av Indre Fosen: Høy aktivitet og foran skjema12.11.2021 07:30:00 CET | Pressemelding
Omstillingsprogrammet i Indre Fosen holder et høyt aktivitetsnivå og har startet en langspurt ved inngangen til sitt 6. og siste år. – Nå har vi bidratt til å sikre og skape 327 arbeidsplasser, det er 17 flere enn målet for 2021, forteller lederen av omstillingsprogrammet, Thomas Bergo. Han er glad for at næringslivet i kommunen blir mer og mer opptatt av nyskaping og utvikling.