Medietilsynet

Vil unngå påvirkning på valgdagen

Del

Medietilsynet minner om forbudet mot å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før stemmelokalene stenger klokken 21 på valgdagen mandag.

Et skilt med teksten Valglokale og en pil som peker til høyre, i bakgrunnen er en person på vei inn i valglokalet.
Illustrasjonsfoto valglokale. Valgdirektoratet

I forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget, er det ikke tillatt å offentliggjøre valgresultater eller valgdagsmålinger før tidligst klokken 21.00 på valgdagen, mandag 11. september. Dette forbudet følger av valgloven § 9-9. Forbudet gjelder ikke offentliggjøring av meningsmålinger som er utført før valgdagene. 

Medietilsynet gjennomfører kontroller 

Det er Medietilsynet som fører tilsyn med at disse bestemmelsene i valgloven overholdes.  

- Forbudet omfatter offentliggjøring i alle sammenhenger og på tvers av alle medieplattformer. Medietilsynet kommer til å gjennomføre kontroller gjennom begge valgdagene 10. og 11 september. Forbudet skal hindre at velgerne blir påvirket mens stemmegivningen pågår. Regelen skal også sikre at valget går rolig og ordentlig for seg, poengterer avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet. 

Brudd kan medføre gebyr  

Ved brudd på valgloven § 9-9, kan Medietilsynet ilegge gebyr. Sist dette skjedde var ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015, da både NRK og Svelviksposten måtte betale gebyr på grunn av for tidlig offentliggjøring av henholdsvis prognoser og resultater. 

Medietilsynet ønsker tips om mulige lovbrudd 

Skulle du observere mulige brudd på loven under årets kommunestyre- og fylkestingsvalg, ber Medietilsynet om at dette meldes via e-post til valg@medietilsynet.no 

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom