Almaty Kasteyev statlige kunstmuseum fremmer kasakhisk kulturarv

Del

Kasteyev statlige kunstmuseum i byen Almaty er et av Kasakhstans største kunstmuseer og er oppkalt etter den kjente kasakhiske kunstneren Abilkhan Kasteyev. Museet spiller en viktig rolle i bevaringen og fremmingen av kasakhisk kulturarv.

"På skøytebanen i høyfjellet", maleri fra 1955 av Abylkhan Kasteyev. Bilde: The Astana Times
"På skøytebanen i høyfjellet", maleri fra 1955 av Abylkhan Kasteyev. Bilde: The Astana Times

Museets samling omfatter rundt 26 000 gjenstander, blant annet malerier, skulpturer, keramikk og tekstiler.

Ifølge museets vitenskapelige sekretær Katerina Reznikova har kunstmuseet landets fremste og mest verdifulle kunstsamling og er anerkjent som en fremgangsrik kulturinstitusjon i Sentral-Asia.

Museets bygning er et arkitektonisk mesterverk i modernistisk stil. Det huser flere utstillingsrom samt utdannings- og forskningsrom. Den første salen er et unikt rom under et pyramideformet tak med en firkantet grunnflate som slipper besøkende inn i kunstmuseets verden.

"En samling av gammel tradisjonell dekorativ og anvendt kunst vises i denne salen. Gjenstandene som en gang var en del av interiøret i kasakhiske jurter [telt], fulgte nomadenes hverdag. De dekorative motivene på disse gjenstandene reflekterer livssynet, filosofien, troen og kjerneprinsippene til den nomadiske sivilisasjonen i den kasakhiske området siden antikken," sier Reznikova.

Reznikova påpeker at museets omfattende utstilling som inkluderer ulike tematiske inndelinger og viser russiske, europeiske og østlige kunstsamlinger, ofte blir betraktet som encyklopedisk. Gjennom samlingene kan besøkende bli kjent med kasakhisk kunst og det globale kunstlandskapet.

Den neste salen gir en mild overgang til moderne anvendt kunst. Denne delen fokuserer på verk av moderne kunstnere som jobber med på teknikker for dekorativ og anvendt kunst.

"Her kan besøkende se billedvev, unik keramikk og filtapplikasjoner. Verker av Zeynelkhan Mukhamedzhan er spesielt imponerende, ettersom de er laget med teknikken keste, en tradisjonell heklemetode som tidligere ble ansett som forsvunnet," sier Reznikova.

Museet opptrer som innovativ med flere initiativer. Det ble et av de første kasakhstanske museene som utførte en omfattende digitalisering av samlingene sine med hovedfokus på skulpturene.

Reznikova nevner også at museet er blant de første som har gjennomført inkluderende prosjekter. Museet har åpnet taktile utstillinger som er laget spesielt for synshemmede og blinde besøkende.

"De taktile utstillingene består av relieffskulpturer som gjenspeiler tematikken i de originale kunstverkene. De er plassert i umiddelbar nærhet til de originale maleriene, slik at besøkende kan føle detaljene med fingertuppene," sier hun.

Ved siden av hver gjenstand er det beskrivelser med punktskrift som gir tilgang til informasjon til besøkende med spesielle behov. Slike utstillinger gjør besøkende kjent med forskjellige materialer som ull, filt, lær og tre.


Skrevet av Aiman ​​​​Nakispekova og Zhanna Shayakhmetova / The Astana Times

Les hele teksten her: https://astanatimes.com/2023/08/kasteyev-state-museum-of-arts-celebrates-kazakh-heritage/

Nøkkelord

Bilder

Bilde: The Astana Times
Bilde: The Astana Times
Last ned bilde
Bilde: The Astana Times
Bilde: The Astana Times
Last ned bilde
Bilde: The Astana Times
Bilde: The Astana Times
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom