Eldre trives med sexlivet, men møter fordommer
Eldre er i stor grad tilfredse med egen kropp og seksualitet, men temaet er fortsatt tabubelagt. Det kan føre til dårligere helsehjelp, mener forsker.

Eldres seksualitet har lenge vært tabubelagt og lite snakket om. Et større Europeisk forskningsprosjekt har kartlagt personer over 65 og deres seksualliv og seksuelle helse.
Blant bidragsyterne er spesialist i kliniski psykologi og klinisk sexologi Sidsel Schaller. Nylig publiserte hun artikkelen «Constructions of Sexual Identities in the Ageing Body», en del av et doktorgradsprosjekt hvor hun kartlegger eldres seksualitet i Norge. Her intervjuet hun 32 norske eldre om deres seksualliv.
‒ Bente Træen på Psykologisk Institutt ved UiO planla i mange år å starte dette Europeiske prosjektet for å se på eldres seksualitet i Europa, forteller Schaller.
‒ I den forbindelse ble det utlyst et doktorgradsstilling på PSI, som skulle se på den kvalitative delen av eldres seksualitet, og som jeg fikk. Prosjektet har så langt generert mer enn 30 artikler internasjonalt, hvorav flere ser på tendenser på tvers av land
Schaller trekker frem at man kan se noen skillelinjer i Europa. Der man i Sør-Europa gjerne fokuserer på relasjonell seksualitet, aksepterer man i større grad aleneseksualitet i nord. Det kan prege hvordan eldre selv oppfatter sin seksualitet.
Møtes av fordommer
Eldres seksualitet møtes ofte av fordommer, såkalt «alderisme». Når kroppen og dens funksjoner eldes, antar mange at seksualiteten nærmest er ikke-eksisterende. Denne typen holdninger kan i noen grad også prege de eldres oppfatning av egen seksualitet, forteller Schaller.
Det er viktig å kommunisere eldres seksualitet, spesielt til helsepersonell, mener psykolog Sidsel Schaller. Foto: Lasse Moer / Universitet i Oslo
Selv om det ofte er yngre voksne som kan være strenge til hvordan de synes eldres seksualitet skal vises, så er eldre selv til en viss grad også bærere av negative holdninger til sin seksualitet.
‒ Internalisert alderisme, altså egne fordommer mot å bli eldre, kan bidra til å gjøre det mer utfordrende å finne seg til rett med sin seksualitet i en aldrende kropp, sier Schaller.
Les hele saken i Kildens uavhengige nyhetsmagasin
Nøkkelord
Kontakter
Simon GramvikForskningsjournalistKilden kjønnsforskning.no
Tel:97 40 99 11sig@forskningsradet.noLenker
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Idretten vil bare ha én type leder5.12.2023 17:00:15 CET | Pressemelding
Det holder ikke å kvotere kvinnelige toppledere i idretten. Vi må endre kulturen, sier forsker.
Skeive gamere: – Ingen vil ha tvangsrepresentasjon30.11.2023 13:32:21 CET | Pressemelding
Skeive karakterer har funnet veien inn i gamingen. Det er bra, men skeive gamere savner fortsatt mer nyanserte karakterer, viser nye studie.
«Det var ikke min skyld» - forsker intervjuet 13 menn om kvinnedrap28.11.2023 15:28:44 CET | Pressemelding
Kvinnedrap har blitt et så stort problem i Latin-Amerika at flere land har tatt «femicidio» inn i straffeloven. En studie fra Buenos Aires ser nærmere på drapsmennes forklaringer.
Kjønn, bryllup og fotografi på museum10.11.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Museet i Akershus og Levanger fotomuseum henter kvinnelige fotografer frem fra arkivene og undersøker kjønnsnormer ved portrettfoto.
Ny forskning om homokor7.11.2023 10:32:27 CET | Pressemelding
Forsker, korist og skeiv aktivist. Med bruk av etnografisk metode har Thomas Richard Hilder blitt kjent og sunget med skeive kor i London, Roma og Warszawa.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom