Byggforskserien publiserer lastprofiler og lastvarighetskurver for ulike bygningskategorier
En ny anvisning gir eksempler på måledata for energi- og effektbehov til bygninger og områder. Disse kan brukes som referanse for vurderinger i tidligfase og i forprosjekter.

– SINTEF har gjennom FME ZEN (Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities) kommet fram til verdifulle resultater om bygningers lastprofiler, som vi ønsker å dele med bransjen, sier forsker Synne Krekling Lien, som har vært forfatter for anvisningen.
Resultatene i den nye anvisningen 321.210 Måledata for energi- og effektbehov til eksisterende bygninger og områder er dermed basert på faktiske måledata fra en stor portefølje av eksisterende bygninger.
Bruk av anvisningen
Når man planlegger og dimensjonerer energisystemer for et område, er man avhengig av å kjenne den aggregerte topplasten for bygningene, og aller helst den samlede lastprofilen for bygningene i området. Eksisterende metoder for å beregne dette benytter gjerne simuleringer, som kan være tidskrevende og avvike mye fra faktisk energibruk.
Anvisningen gir derimot estimater for energi- og effektbehov som er basert på faktiske måledata fra eksisterende bygninger, og som er enkle å bruke i forprosjekter.
– Anvisningen kan også brukes som en referanse for enkeltbygninger, men må ikke brukes til dimensjonering av energisystem for enkeltbygninger, advarer Sondre Aasbø, som har vært prosjektleder for anvisningen.
Sammensetningen av bygninger i området har betydning
Dersom man skal utvikle eller oppgradere et nabolag eller område, kan man benytte anvisningen til å se hvordan ulike løsninger i området påvirker områdets lastprofil.
– Da kan man enkelt se hvordan energibruken og topplasten påvirkes av sammensetningen av bygninger i området, og man kan få et raskt anslag på om det er nok kapasitet i strømnettet for de planlagte endringene, sier Krekling Lien.
Verktøyet PROFet ble utviklet over flere år gjennom aktivitetene i FME ZEN, og forbedres stadig etter hvert som mer data blir tilgjengelig.
– Til dags dato er verktøyet testet og brukt av flere ZEN-partnere i konsulentoppdrag og til utvikling av innovative produkter og tjenester i deres virksomheter, forteller seniorforsker Igor Sartori, som også har bidratt til anvisningen.
Han legger til at det også finnes et API til PROFet, der man kan få direkte tilgang til data med enda høyere oppløsning enn det som presenteres i anvisningen. Han oppfordrer de som kan være interessert i et slikt integrert planleggingsverktøy til å ta kontakt.
Kontakter
Synne Krekling LienForsker
Tel:957 53 021synne.lien@sintef.noSondre AasbøRådgiver
Tel:958 31 972sondre.aasbo@sintef.noIgor SartoriSeniorforskerSINTEF Community
Tel:+47 98 48 61 21igor.sartori@sintef.noBilder



Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Ny delingsordning: Energisamfunn kan løse flere utfordringer i strømnettet29.9.2023 12:29:24 CEST | Pressemelding
En ordning for energisamfunn kan også bidra til flere fordeler for nettkundene enn en ren delingsordning for solenergi.
Ny forskningssjef i SINTEF Narvik27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Roy Eivind Antonsen (53) er ansatt som ny forskningssjef i SINTEF Narvik. Han kommer til SINTEF etter å ha ledet operativt bruvedlikehold og FOU-arbeid knyttet til rehabilitering av betong- og stålbruer i Statens Vegvesen.
– Det er opplagt hvordan AI-milliarden bør brukes!14.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Milliarden til forskning på kunstig intelligens kan brukes på mye. –Men skal Norge skal dra nytte av satsingen må vi huske på hva som er vår største utfordring, sier leder for et av landets største AI-miljøer, Morten Dalsmo.
SINTEF planlegger ordning for dokumentasjon av brukte byggevarer5.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Flere aktører i byggenæringen etterlyser godkjenningsordninger for ombruk av byggematerialer. SINTEF ser nå på mulighetene for sertifisering av denne typen produkter.
Krigen om mikrobrikkene: -Vi er helt avhengige av ett land.1.9.2023 11:04:03 CEST | Aktuelt
Taiwan produserer 90 prosent av de mest avanserte mikrobrikkene i verden. Global usikkerhet gjør at USA og Europa nå vil sikre sine leveranser av denne kritiske teknologien. Det kan gi Norge nye muligheter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom