Universitetet i Stavanger (UiS)

Presseinvitasjon: Fant århundrets gullskatt med metallsøker

Del

En Sola-mann har med metallsøker har funnet den største gullskatten av sitt slag på over 100 år i Norge. Funnet, som er 1500 år gammelt, ble gjort på Rennesøy i Stavanger kommune. Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger orienterer om funnet torsdag klokken 9.30. 

Arkeologer fra Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger og Rogaland fylkeskommune sikrer funnstedet etter at en metalldetektorist fant en stor gullskatt på Rennesøy utenfor Stavanger. Foto: Grethe Moéll Pedersen, Arkeologisk museum, UiS
Arkeologer fra Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger og Rogaland fylkeskommune sikrer funnstedet etter at en metalldetektorist fant en stor gullskatt på Rennesøy utenfor Stavanger. Foto: Grethe Moéll Pedersen, Arkeologisk museum, UiS

– Dette er århundrets gullfunn i Norge. Å finne så mye gull samtidig er ekstremt uvanlig, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.

  • Direktør Ole Madsen orienterer om funnet.
  • Førsteamanuensis Håkon Reiersen forklarer funnets betydning og historisk kontekst. 
  • Professor Sigmund Oehrl, som er ekspert på symbolikken på gullfunnet, forklarer hva inngraveringene betyr. 
  • Marianne Enoksen fra Rogaland fylkeskommune forteller hvilke regler som gjelder for privatpersoner som finner forhistoriske verdier med metalldetektor.


Finneren, en metalldetektorist fra Sola i Rogaland, er tilgjengelig for intervju. Selve funnet kan sees og fotograferes i konserveringsavdelingen ved museet, der konservator Hege Hollund renser og konserverer det for videre analyser. 

Tid: Klokken 9.30 torsdag 7. september
Sted: Kafe Ask og Embla, Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Adresse: Peder Klows gate 30A 

Har du spørsmål? 

Ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Anniken Celine Berger ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger på 93005355.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom