Universitetet i Bergen (UiB)

UiB får 20 nye studieplasser til Vestlandslegen

Del

Regjeringen kunngjorde i dag at det skal opprettes 20 nye studieplasser i medisin ved UiB. Opptrappingen får stor betydning for den videre satsingen på den desentraliserte studiemodellen Vestlandslegen. 

UiB-rektor Margareth Hagen, forsknings og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp), adm.dir Helle Schøyen ved SUS og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nortun (Ap).
UiB-rektor Margareth Hagen, forsknings og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp), adm.dir Helle Schøyen ved SUS og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nortun (Ap). Paul André Sommerfeldt/UiB

På en pressekonferanse i Stavanger kunngjorde forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) i dag at regjeringspartiene har blitt enige om å opprette 20 nye studieplasser ved UiBs medisinutdanning.

De ekstra studieplassene betyr at UiB nå kan fortsette opptrappingen av den desentraliserte studiemodellen Vestlandslegen. Hensikten med Vestlandslegen er å utdanne leger på og for Vestlandet, og er et svar på Grimstadsutvalgets rapport fra 2018. Rapporten konkluderte med et stort behov for å øke utdanningen av leger i Norge.

Modellen innebærer at medisinstudentene først tar tre år i Bergen før de sendes videre til Stavanger, og på sikt Haugesund og Førde. Målet er at Vestlandslegen skal bidra til bedre rekruttering av leger på hele Vestlandet, både i sykehus og primærhelsetjenesten.

– Det er veldig gledelig for meg å bekrefte at regjeringen støtter opp under UiBs satsing på Vestlandslege her i Stavanger gjennom støtte til studieplasser. Vi mener denne satsingen er både nødvendig og ikke minst viktig for å møte utfordringene vi står ovenfor som samfunn, sa statsråden. 

– Et steg i riktig retning

Dekan ved Det medisinske fakultet på UiB, Per Bakke, sier dagens nyhet er veldig gledelig. 

– Norge trenger å utdanne sine egne leger, og dette er et skritt i riktig retning. 20 ekstra studieplasser gjør oss i stand til å fortsette utbyggingen av Vestlandslegen, sier Bakke. 

Bakke peker samtidig på at det, til tross for ekstra studieplasser, fremdeles er behov for en forutsigbar opptrappingsplan for å kunne satse videre på Vestlandslege-modellen. 

Legemangel også i Vest

UiB-rektor Margareth Hagen har ved en rekke anledninger adressert behovet for å øke antall studieplasser i medisin også på Vestlandet. Hun er glad for at regjeringen nå velger å ørmerke midler til UiB og Vestlandslegen, etter at dette ikke ble prioritert på fjorårets statsbudsjett.  

– Om noen få år vil vi ha minst 120 studenter som skal ta tre år av utdanningen sin i Stavanger. Det er et stort antall og et stort løft. Vi hører mye om legemangel i nord, men jeg vil gjerne minne statsråden på at legemangelen også finnes på Vestlandet, sa Hagen. 

Rektoren la til at UiB fremover ønsker et godt samarbeid både med Universitetet i Stavanger (UiS) og Stavanger universitetssykehus (SUS) for å takle mange av utfordringene som helsetjenesten vil møte.

Den fulle opptrappingen vil ha en kostnadsramme på 63,2 millioner kroner. 

Nøkkelord

Bilder

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), forsknings og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og administrerende direktør Schøyen i bakgrunnen.
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), forsknings og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og administrerende direktør Schøyen i bakgrunnen.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom