Ny forsking om delte magemusklar
Mange ferske mødre er engstelige for å trene styrke. Helene Vabø Wilsgaard føler ikke at magen er noen hindring for å trene tung styrketrening, og får støtte av ny NIH-forskning.
– Det er deilig å løfte tungt og kjenne at jeg er sterk og får til det jeg vil få til, sier Helene Vabø Wilsgaard.
Hun har drevet med crossfit i mange år og har hatt delte magemuskler siden 2008.
Wilsgaard er en av mange mødre som har vært med på forskningsprosjektet om nettopp diastase, som vil si å ha mellomrom mellom magemusklene etter fødsel.
– Jeg ønsker at det skal komme mer kunnskap rundt dette, og er veldig nysgjerrig på egne vegne, sier hun om hvorfor hun sa ja til å delta.
DISPUTAS
- Sandra Bjordal Gluppe har skrevet doktorgradsavhandlinga "Mammamage - et problem etter fødsel?"
- 14.september disputerer hun på NIH, og disputasen er åpen for publikum.
- Disputasen blir strømmet og er åpen for publikum.
Sosiale medier gir mødre feil inntrykk
Selv om mange deltagerne som meldte seg på studien trodde de hadde delte magemuskler, var Wilsgaard en av få som faktisk fikk det diagnostisert.
Over 70 prosent av kvinnene som meldte seg til forskningsprosjektet trodde nemlig de hadde delte magemuskler, men fikk det avkrefta da de kom inn til screening.
Kvinnene oppga også at det var sosiale medier og nettsider de oftest brukte for å få råd om behandling for delte magemuskler.
– Mange får inntrykk fra sosiale medier at det er veldig vanlig å ha diastase (delte magemuskler). Men mange har ikke fått informasjon om at det skjer en naturlig tilhelning i kroppen etter fødsel. For noen går mellomrommet tilbake med en gang, mens en studie fra Ahus har vist at det tar opptil ett år for andre, sier Sandra Bjordal Gluppe som er doktorgradsstipendiat på prosjektet.
En av studiene undersøkte effekten av et treningsprogram for magemusklene bestående av hodeløft, curl-up og skrå curl-up. 70 kvinner deltok. Foto: Kjetil Grude Flekkøy.
– Du må ta tida til hjelp, og man trenger ikke å bekymre seg med en gang, legger hun til.
HVORDAN BLE DET FORSKA?
- Dette doktorgradsprosjektet består av fire forskjellige studier som har undersøkt ulike aspekter ved delte magemuskler etter fødsel.
- Studie 1 benyttet et spørreskjema hvor 460 førstegangsfødende kvinner 6-8 måneder etter fødsel svarte på hvordan magen oppleves, forekomst av selvrapprotert styrke i magemusklene og opplevelse av utbuling (tegn på delte magemuskler).
- Studie 2 vurderte akutt effekt av åtte øvelser for magemusklene på avstanden mellom de rette magemusklene hos 38 kvinner med delte magemuskler.
- Studie 3 sammenlignet forekomst av bekkenbunnsplager, korsrygg-, bekkenledd- og abdominal smerte og styrke i magemusklene hos kvinner med og uten delte magemuskler.
- Studie 4 var en randomisert kontrollert studie med 70 kvinner med delte magemuskler 6-12 måneder etter fødsel. Effekten av et treningsprogram for magemusklene, bestående av hodeløft, curl-up og skrå curl-up, ble vurdert på avstanden mellom de rette magemusklene og andre mulige konsekvenser relatert til delte magemuskler.
Normalt at magen forandrer seg
Hun er også fysioterapeut og jobber til daglig på Nøtterøy. I flere forskjellige studier har hun undersøkt delte magemuskler etter fødsel.
I den ene studien viste det seg at svært mange av de 460 førstegangsfødende kvinnene som var med, var bekymra for utseende til magen etter fødsel. De som fortalte at de hadde utbuling på magen, som er et tegn på delte magemuskler, var også mindre fornøyd enn dem som ikke hadde det.
– Veldig mange har spørsmål om magen og er redde for å gjøre feil. Det er viktig å formidle at det er helt normalt at magen forandrer seg etter fødsel. Likevel er det fremdeles mulig å bruke musklene i magen.
Det er veldig få som har det vi klassifiserer som betydelig grad av delte magemuskler (over 5 cm), så disse har det vært få av i studiene og forskninga på denne gruppa er dessverre mangelfull.
Sit-ups er ikke farlig
Før sommeren fikk Gluppe en anerkjent pris på verdenskongressen for fysioterapi i Dubai for nettopp denne forskninga.
Ett av hovedfunnene var at sit-ups/curl-up ikke er farlig eller forverrer de delte magemusklene.
Mens mange mødre har fått høre og lest på sosiale medier og nett at de ikke bør ta sit-ups og lignende øvelser.
Mange er unødvendig redde
Helene Vabø Wilsgaard (helenevabo) er selv aktiv treningsprofil på Instagram og har også lagt merke til at det er mye feilinformasjon ute og går på de forskjellige plattformene.
– Absolutt! Jeg jobber med dette selv også, og opplever at veldig mange kvinner er unødvendig redde for magen. Mange er redde for naturlig bevegelse, å trene og bruke magen sin. Da er det veldig fint med flere studier å kunne vise til, og at kunnskapen her blir bedre.
Men skal kunnskapen bli bedre, må også oppfølgingen etter fødsel bli styrka, mener Gluppe.
Hun mener det er på høy tid at alle kvinner får tilbud om minst en kontrolltime hos fysioterapeut etter fødsel med kompetanse på kvinnehelse.
Blant annet for å kunne sjekke bekkenbunnsmusklene, de delte magemusklene og få veiledning om trening og aktivitet.
– Tenk at vi som bor i Norge, et av verdens rikeste land, har så dårlig oppfølging av kvinner etter fødsel. Det trengs definitivt mer. I dag må kvinner betale for å få riktig informasjon om for eksempel delte magemuskler. Dette burde vært et offentlig tilbud. Gevinsten er stor, mener Gluppe.
Bør komme i gang med fysisk aktivitet
Hun tenker spesielt på kvinnene som er redde for at trening vil gjøre situasjonen verre. Fysioterapeuten vil anbefale fysisk aktivitet.
– Det er selvsagt en sårbar periode etter fødsel der man må finne ut av ting. Men fysisk aktivitet og trening er så viktig å komme i gang med. Det trenger ikke å være sit-ups eller hard styrketrening, all aktivitet bidrar positivt. For eksempel trilleturer med vogn. Treninga kan du gjenoppta gradvis, og det kan være lurt å ta kontakt med en fysioterapeut eller helse- og treningsfysiolog for å få hjelp til dette, mener Gluppe.
Helene Vabø Wilsgaard jobber også selv med gravide og kvinner etter fødsel som personlig trener. For henne var det en selvfølge og bidra til prosjektet. Foto: Anders Malm.
For Helene Vabø Wilsgaard er det nå tre år siden siste fødsel. Til daglig er hun crossfitinstruktør, personlig trener og tar en master i idrettspsykologi på NIH.
For henne har det fungert å starte gradvis med trening igjen og bygge seg sakte men sikkert tilbake.
De delte magemusklene var ikke noen hindring.
– Jeg synes ikke at det er noen svekkelse med delte magemuskler. Utfordringen er at man blir svak i magen av svangerskap og i tiden etter fødsel, og at dette må trenes opp igjen, slik som man må i alle andre tilfeller der kroppen er igjennom store endringer.
– Jeg trente hele svangerskapet og rett etter fødsel. Jeg startet veldig «rolig» og bygget meg opp igjen, og føler ikke nå (3+ år etter fødsel) at magen er noen hindring for det jeg driver med.
Les mer om forskingsprosjektet til Sandra Bjordal Gluppe her.
Faktaboks:
DELTE MAGEMUSKLER
Rectus diastase er definert som en seperasjon av de to muskelbukene til m. rectus abdominis langs midtlinjen til linea alba (Venes & Taber, 2013). Tilstanden kan oppstå hos gravide kvinner, spesielt i siste del av svangerskapet, og vedvare i tiden etter fødsel (Sperstad et al. 2016)
Kilde: Venes, D., & Taber, C. (2013). Taber's cyclopedic medical dictionary (22. utg.). Philadelphia: FA Davis Co
Sperstad JB, Tennfjord MK, Hilde G, Ellstrom-Engh M, Bø K. Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. Br J Sports Med. 2016;50(17):1092-1096.
Nøkkelord
Kontakter
Gjermund Erikstein-MidtbøKommunikasjonsrådgjevar/innhaldsprodusentNorges idrettshøgskole
Tel:97095329gjermunde@nih.noBilder
Lenker
Om oss
Norges idrettshøgskole er ein vitskapleg høgskule med eit særleg ansvar for forsking og høgare utdanning innan det idrettsvitskaplege fagfeltet.
Følg pressemeldinger fra Norges idrettshøgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettshøgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges idrettshøgskole
– Vi må erkjenne at idretten er ein risikosone for overgrep9.10.2024 11:09:06 CEST | Pressemelding
NIH-forskarar har undersøkt om kor godt «Trygg på trening», eit kurs utvikla av Redd Barna, har fungert. – Vi er bekymra for at kurset ikkje har nådd godt nok ut til klubbane, seier Redd Barna.
Hvor trygg er idretten for barn i Norge?1.10.2024 09:33:23 CEST | Presseinvitasjon
Tar idretten ansvar for barns sikkerhet i idrettsklubber i Norge? Ny rapport fra Redd Barna og Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) ved Norges idrettshøgskole (NIH) gir deg svar.
Jubileumskonferanse: Den organiserte barne- og ungdomsidrettens framtid18.9.2024 13:52:45 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan vil framtidens barne- og ungdomsidrett se ut og hva kreves for at idretten skal være en idrettsorganisasjon i verdensklasse?
Frokostseminar: Hvordan kan trening som medisin hindre at helsevesenet kneler?17.9.2024 12:39:06 CEST | Presseinvitasjon
Økt fysisk form blant nordmenn kan spare samfunnet for millioner av kroner. Hvilke tiltak kan øke bruken av trening som medisin? Forskere, politikere, leger og helsemyndigheter tar debatten videre på NIH 24.september.
Nye tal på nordmenns fysiske form5.9.2024 08:44:28 CEST | Pressemelding
1200 tilfeldige nordmenn frå heile landet har gjennomført testar av fysisk form. Resultata viser at ei stor gruppe av oss kan betre forma berre ved å starte med enkle aktivitetar som å gå i trapper og i motbakke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom