Krigen om mikrobrikkene: -Vi er helt avhengige av ett land.
Taiwan produserer 90 prosent av de mest avanserte mikrobrikkene i verden. Global usikkerhet gjør at USA og Europa nå vil sikre sine leveranser av denne kritiske teknologien. Det kan gi Norge nye muligheter.

– Forbrukere merket dette under korona. Da var det mangel på mikrobrikker, og vi fikk ikke bilene vi hadde bestilt og PlayStation 5 var ikke å oppdrive.
Han er senior forretningsutvikler i SINTEF med fokus på mikrobrikker – et teknologiområde som får overraskende lite omtale sammenlignet med hvor essensielt det er. Uten dataprosessorer, bluetoothmottakere, sensorer og andre bittesmå brikker ville samfunnet kjapt stoppet opp.
– Det har jo blitt slik at nesten alle fysiske produkter har mikrobrikker i seg på et eller annet nivå, sier Ralph William Bernstein.
Leveransekrisen under pandemien satte et nytt fokus på sårbarhetene – og næringspotensialet – i det som er en kompleks global forsyningskjede. En kjede Norge, ifølge Bernstein, kan bli en viktig del av.
– Om vi griper sjansene vi har, kan det ligge store muligheter her.
Produseres i Taiwan
Selskapene som designer og eier brikkene kan befinne seg overalt – fra Horten til Silicon Valley. Imidlertid har de færreste av dem sine egne fabrikker for produksjon.
I stedet foregår 90 prosent av den mest avanserte brikkeproduksjonen på bestilling i fabrikker i Taiwan, som slo seg opp i industrien på 80- og 90-tallet. Disse fabrikkene avhenger på sin side av utstyr som produseres i Europa.
Om det skulle være noen tvil – mikrobrikker er geopolitikk på høyt nivå.
– Akkurat nå er vi alle helt avhengige av Taiwan. Hvis Kina invaderer Taiwan, vil det bli et kjempeproblem. Da risikerer vi å miste tilgangen på disse viktige mikrobrikkene, og man kan jo bare tenke seg hvilke utfordringer det vil gi oss. Derfor jobber både USA og Europa for å få produksjonen tilbake til USA og Europa, og det blir investert mye penger i dette.
For, dette er initiativer som definitivt koster mye. Ifølge tidsskriftet Quartz reforhandlet produsenten Intel nettopp subsidiene de får av den tyske regjeringen for å bygge en fabrikk i Magdeburg opp fra 7 til 11 milliarder euro. I skrivende stund tilsvarer det rundt 130 milliarder kroner.
– I Europa er målet å doble mikrobrikkeproduksjonen frem mot 2030 og ta en markedsandel på 20 prosent.
Milliardomsetning
I Norge har vi flere mikrobrikkeleverandører uten egen fabrikk. Den største er Nordic Semiconductor, som jobber med trådløs kommunikasjon og i år sikter mot mer enn 6 milliarder kroner i omsetning.
Mikrobrikker kan deles inn i flere kategorier, og én av dem er sensorbrikker. SINTEF MiNaLab i Oslo driver på sin side med forskning og utvikling, samt en småskala produksjonslinje. Herfra leveres brikker til alt fra medisinsk avbildning til høydemålere i fly.
Og det er spesielt på denne type mikrobrikker Norge har en kjempemulighet til å styrke sin posisjon i det globale markedet, mener Bernstein.
– Vi har lang tradisjon og kompetanse på sensorer i Norge, noe vi startet med allerede på 60-tallet. På enkelte teknologiområder her er vi i verdensklasse, sier han.
Fordi sensorer er essensielle i alt fra medisin og produksjon til materialgjenvinning og miljøovervåking – de er rett og slett en av nøklene til å lykkes med det grønne skiftet - tror Bernstein at Norge har mye å vinne på en større satsing. Da bidrar vi også til å sikre leveransesikkerhet til norsk og europeisk industri.
– Med midlene som nå frigjøres både gjennom EU og nasjonalt er det mulig å løfte investeringene på dette feltet. Potensialet er stort. Om vi griper muligheten nå, vil vi både gjøre oss mindre sårbare, bidra med viktig teknologi til det grønne skiftet og hevde oss enda sterkere konkurransemessig internasjonalt.
Konferansen Digital fremtid 2023
Vil du dykke dypere ned i mikrobrikkenes verden? Da bør du sikre deg plass på SINTEF-konferansen Digital fremtid 2023.
Her møter du talere som forsker innen kunstig intelligens Inga Strümke, tidligere statsminister Erna Solberg og næringsminister Jan Christian Vestre, og får innsikt i både mikrobrikker, AI, sensorer og det siste innen forskning på teknologi og digitalisering.
Digital fremtid 2023 arrangeres på The Hub i Oslo 31. oktober. Mer informasjon om konferansen samt påmeldingsskjema finner du her. Ta direkte kontakt for presseakkreditering.
Nøkkelord
Kontakter
Mala Wang-NaveenKommunikasjonssjefSINTEF Digital
Tel:+47 971 90 339mala.wang-naveen@sintef.noBilder

Lenker
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energidata fra 6000 bygninger skal fortelle hvordan vi kan utnytte strømnettet bedre6.12.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Gjennom prosjektet COFACTOR har forskere samlet store mengder data om energibruk i bygg. Nå skal de finne ut hvordan vi kan få ned topplastene for å utnytte strømnettet bedre.
Tre kan krympe uten at det er reklamasjonsgrunn30.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Riss og deformasjoner i trekonstruksjoner blir med jevne mellomrom reklamert på som konstruksjonsfeil. Det er det ikke alltid.
Henger HMS-arbeidet med på utviklinga? Ny rapport gjør opp status i havbruksnæringa27.11.2023 19:00:00 CET | Pressemelding
Utviklinga som skal gjøre oppdrettsnæringa mer bærekraftig, lønnsom eller effektiv, kan også endre operatørenes hverdag. Hva gjør det med forholdene for helse, miljø og sikkerhet? En fersk rapport gjør opp status, sju år etter forrige HMS-undersøkelse.
SINTEF styrker markedssatsing med ny konserndirektør23.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Som toneangivende aktør innen forskning og teknologiutvikling, styrker SINTEF nå sitt lederteam ved å utnevne Morten Dalsmo til konserndirektør for kunder og marked.
Blågrønne tak kan bidra betydelig til å holde overvannet unna14.11.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Byvekst, fortetting og klimaendringer gir økt press på avløpssystemene. Det krever bedre løsninger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom