Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbruksgjelden har økt med 5 mrd. hittil i år

Del
Den totale forbruksgjelden økte med 0,7 mrd. siste måned og utgjør nå 155,9 mrd. Forbrukslån økte med 1,1 mrd., men bruk av kredittkortgjeld ble redusert med 0,4 mrd.
Rentebærende kredittkortgjeld økte med 0,8 mrd. siste måned. Bilde: Denys Kurbatov/Shutterstock.com
Rentebærende kredittkortgjeld økte med 0,8 mrd. siste måned. Bilde: Denys Kurbatov/Shutterstock.com

Forbruksgjelden siste måned

1. september var den totale forbruksgjelden i Norge på 155,9 mrd. som er en økning på 0,7 mrd. (0,5%). Bruk av kredittkort falt med 0,4 mrd. (-0,6%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) ble redusert med 1,1 mrd. (-3,8%), og den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,8 mrd. (2,0%). Forbrukslån økte med 1,1 mrd. (1,3%).

- vi ser en markant økning i forbrukslån som kan tyde på at mange har brukt opp mye av de sparepengene som de hadde etter pandemien. De har derfor behov for å låne penger når de skal pusse opp eller kjøpe større kapitalvarer. En del av økningen skyldes nok også at en del har refinansiert dyre kredittkort i ett rimeligere forbrukslån, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 1,9 mrd. (1,5%) pga. økningen i både forbrukslån og rentebærende kredittkortgjeld.

- økningen i rentebærende kredittkortgjeld på 0,8 mrd. gir grunn til bekymring, siden det kan tyde på at flere sliter med å betale alt ved forfall på grunn av økte priser og renter. Vi håper at denne ikke stiger ytterligere framover, sier Karstensen.

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og er uforandret fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 5,6 mrd. (3,7%). Forbrukslån har økt med 5,3 mrd. (6,6%) og kredittkortgjeld har økt med 0,3 mrd. (0,4%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 3,1 mrd. (-7,0%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,5 mrd. (14,3%) i samme periode. Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 2,2 mrd. (1,8%) siste tolv måneder. 

– det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert siste tolv måneder, men det siste måneds økning gir grunn til litt bekymring. Kredittkortgjeld som forfaller til betaling bør betales i sin helhet for å unngå dyre rentekostnader. Har en problemer med å betale ved forfall bør en kontakte kreditor for å finne en løsning, sier Karstensen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rentebærende kredittkortgjeld økte med 0,8 mrd. siste måned. Bilde: Denys Kurbatov/Shutterstock.com
Rentebærende kredittkortgjeld økte med 0,8 mrd. siste måned. Bilde: Denys Kurbatov/Shutterstock.com
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norsk Gjeldsinformasjon AS

Norsk Gjeldsinformasjon AS
Norsk Gjeldsinformasjon AS
Stenersgata 2
0184 Oslo

Telefon: 92 01 89 00https://www.norskgjeld.no/

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye